Este vorba despre cartea One Thousand Ways to Make 1,000 dollars (O mie de moduri în care să faci 1.000 de dolari), tipărită în 1936, care i-a picat în mâini lui Buffett când acesta avea doar 7 ani.

Prima dată când miliardarul american a vorbit despre această carte a fost acum 30 de ani. Buffett spunea că a memorat aproape fiecare cuvânt din carte. Cei de la Inc.com au găsit acest volum pe Amazon și au extras câteva lecții care pot, încă, fi o sursă de inspirație pentru orice antreprenor.

Acționează acum, nu mâine

Punctul central al acestui volum este reprezentat de o serie de exemple simple despre cum ai putea face bani. Cartea spune poveștile unor antreprenori care au reușit să facă mult mai mult de 1.000 de dolari. De exemplu, J.C. Penney, sau povestea unei văduve care a reușit să transforme 38 de dolari într-un imperiu din domeniul cafelei.

Pe lângă faptul că această carte te inspiră să faci un business, ceea ce te mai învață, și ceea ce a învățat și Buffett, este să începi cât mai devreme pentru a reuși să faci investiții cât mai multe și mai diversificate.

Fă ceea ce știi cel mai bine

O altă lecție pe care Buffett a învățat-o pe de rost, și pe care o aplică și acum, este de a investi doar în afaceri pe care le înțelege.

Aproape fiecare persoană care a citit această carte a lansat o afacere bazată pe lucruri pe care le cunoștea deja. Acest lucru vine în antiteză cu ideea de a vedea un potențial major într-o piață și apoi de a încerca să dezvolți ceva acolo.

Oamenii fără nimic ieșit din comun pot deveni extraordinari

Aproape nicio poveste din carte nu este despre un antreprenor care a avut o grămadă de bani la început de drum. Nu se vorbește nici de absolvenți ai vreunei universități renumite și nici de oameni de afaceri care au primit investiții din afară pentru a pune pe picioare afaceri (ce-i drept au primit bani, însă abia după ce business-ul se dezvoltase cu resurse proprii).

În carte se vorbește despre oameni care nu au nimic ieșit din comun, dar care au ajuns să facă un lucru extraordinar.

Totuși, acesta nu este și cazul lui Buffett. Până să împlinească 10 ani, tatăl său a ajuns să fie numit în Congres, iar familia sa s-a mutat la Washington. Însă, ceea ce a învățat miliardarul american din acest volum a fost acest lucru: de ce să nu fii chiar tu acea persoană extraordinară? De ce să fie altul?