Studiul demonstrează faptul că România înregistrează un procent de 69% atunci când vine vorba de oameni care consideră că tehnologia i-a făcut mai eficienți la locul de muncă. Acesta este cel mai mare procent din Europa, unde media înregistrează 55%.

Cu toate acestea, puțini oameni consideră că tehnologia le-a oferit mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă - 59% nu cred că pot lucra de acasă sau de la distanță mai des ca urmare a dezvoltării tehnologiei mobile.

În ziua de azi, când locul de muncă ocupă cea mai mare parte a zilei, devine din ce în ce mai greu pentru oameni să aibă timp pentru viața personală. În acest sens, 64% din respondenți au spus că tehnologia mobilă le-a îmbunătățit echilibrul dintre viața profesională și cea personală (cel mai ridicat procent din UE, unde media este de 43%).

Tehnologia îi face disponibili pe oameni și în afara programului

Există însă și o perspectivă negativă în ceea ce privește accesibilitatea crescută datorată tehnologiei - 51% dintre respondenți au spus că tehnologia i-a făcut prea accesibili pentru colegi și clienți, iar 54% spun că au devenit disponibili pentru muncă inclusiv în afara biroului și a orelor normale de lucru (media UE: 45%). În România, 42% dintre oameni consideră că tehnologia face dificilă deconectarea de la muncă, iar 69% chiar iau măsuri pentru a se asigura că există o graniță clară între munca lor și viața personală (medie UE: 60%).

Tehnologia mobilă a transformat modul în care lucrăm și ne comportăm, atât în interiorul, cât și în afara biroului. Noi numim acest fenomen Blurred World – Lumea Neclară, unde totul, de la orele de muncă și până la design-ul birourilor noastre, evoluează, deoarece dispozitivele mobile transformă spațiile de lucru, viața personală și comportamentul în concepte din ce în ce mai neclare”, a declarat Alexandru Costache, Head of Product Management în cadrul Samsung România.

14% din români pleacă la 7 seara de la muncă

Studiul a mai evidențiat și faptul că românii au ore relativ convenționale de venire și plecare de la muncă față de restul Europei. În acest sens, 42% încep între 8 și 9 dimineața, 27% termină între 4 și 5 seara, iar 14% pleacă de la muncă abia la 7 seara.

Tiparul unei săptămâni de muncă la români este următorul: 25.5 ore de lucru într-un loc fizic, 1.8 ore de navetă, 4.3 ore de lucru de la domiciliu (media UE: 1.5 ore), 0.7 ore de lucru într-o cafenea/restaurant, 1 oră de lucru într-un parc/spațiu în aer liber și 11.7 ore într-un spațiu de lucru cu alți colegi (media UE: 7.7 ore).

Când vine vorba de productivitate, respondenții români spun într-o proporție de 81% că se simt mai eficienți când se află la locul de muncă fizic și numai 12% se simt mai productivi când lucrează de acasă. Cu toate acestea, ideea de flexibilitate la muncă în ceea ce privește spațiul din care se poate lucra, îi face pe 71% să creadă că pot fi mai productivi.

Foto Credit - baloon111/depositphotos.com