Cele mai multe dintre acestea, peste 1.500, au fost înființate în regiunea Centru – în județele Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita și Covasna. În top 3 regiuni urmează Sud-Muntenia, cu peste 1.400 start-up-uri, apoi regiunea Sud-Vest Oltenia, cu peste 1.300 noi companii create cu sprjinul fondurilor nerambursabile.

Situația la zi a start-up-urilor finanțate din bani europeni a fost prezentată, astăzi, de ministrul Fondurilor Europene, Dna. Roxana Mînzatu, într-o conferință de presă.

Astfel, Mînzatu a anunțat că prin programele StartUp Plus și Diaspora Start-Up au fost date finanțări în valoare de circa 560 de milioane de euro. Prin StartUp Plus au fost acordate 482 de milioane de euro unui total de 6.300 de firme din țară, iar programul Diaspora Start-Up a finanțat 2.400 de noi afaceri în Diaspora cu 75 de milioane de euro.

Potrivit Ministrului Fondurilor, afacerile create returnează 38,4 de milioane de euro anual către bugetul de stat și au generat un minimum de 17.430 de locuri de muncă.

Regiunea Centru a fost cea care a accesat cele mai multe fonduri, acolo fiind finanțate pestee 1.500 de afaceri noi. Topul este urmat de regiunea Sud-Muntenia (peste 1.400 de noi firme) și regiunea Sud-Vest Oltenia (peste 1.300 de noi companii). La finalul clasamentului se află regiunea Vest, cu numai 937 de companii care au reuști să obțină finanțare.

Legat de aria de activitate a companiilor înființate prin POCU, majoritatea fac parte din zona de servicii, puține fiind IMM-urile nou-deschise din zona de producție sau cele din zona de realizare de software la comandă.

Mînzat a dat detalii și despre programul Start-Up Nation. Astfel, pentru 1631 companii înființate prin Start-Up Nation s-a cerut rambursare din POCU, aceste companii generând 4.253 de locuri de muncă. 246.9 milioane de lei au fost rambursați de AMPOCU pentru Start-Up Nation către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Mai multe informații sunt disponibile aici.