Lectură de 2 min

Cavalerul Cardului Negru: Cum se folosește machine learning anti-fraudă pe card

Abonează-te pe  
În ultimul episod al seriei Cavalerul Cardului Negru, powered by start-up.ro și Revolut, vorbim despre cum te ajută inteligența artificială pentru a identifica fraudele și cum să te aperi atunci când simți că ai fost victimă.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Știm cât de înfricoșătoare poate fi senzația că ai fost victima hackerilor și că ți s-au furat banii. Când vine vorba de cash, chiar nu mai ai ce face. Ce e dus e dus - poate doar să te sune Poliția peste câteva luni să spună că au prins făptașul, dar banii au fost deja cheltuiți.

Când vine vorba de carduri, chiar dacă poveștile horror sună rău, ai șanse de apărare și plățile digitale sunt mai sigure decât cele cash.

Ai auzit povestea horror. Ce ai de făcut? În primul rând, blochezi cardul, blochezi tranzacțiile online și raportezi tranzacția ca frauduloasă. Dar ai mai multe metode apărare, inclusiv unele automatizate, în funcție de ce aplicație folosești.

Dacă ai Revolut, vreau să povestim de data aceasta despre cum se folosește machine learning pentru identificarea fraudei.

Deși multe alte instituții financiare folosesc mecanisme manuale, Revolut a implementat un sistem prin care identifică tranzacțiile care par suspecte și le poate bloca, iar tu trebuie să confirmi plata pentru ca aceasta să fie făcută. La fel, de-a lungul timpului identifică modalitatea prin care folosești tu contul, ce fel de plăți faci, tocmai pentru a observa dacă ceva iese din tipar. De exemplu, dacă tu nu ai făcut niciodată cumpărături în Brazilia, iar localizarea te pune în România, sistemul de machine learning va identifica acea tranzacție drept suspectă.

Un alt exemplu când contul tău Revolut e apărat de inteligența artificială e atunci când se identifică un comerciant suspect de la care s-au făcut achiziții. Așadar, vei fi trimis în aplicație să verifici acea tranzacție pentru ca sistemul să se asigure că tu chiar vrei să faci asta. E util și dacă ai un copil și începe să folosească banii tăi ca să cumpere monede virtuale în Fortnite sau alte jocuri.

De asemenea, Revolut are și un model matematic dinamic prin care calculează un scor de risc pentru fiecare utilizator în funcție de istoricul activității. Astfel, toate tranzacțiile sunt procesate live și prin intermediul statisticii se determină dacă ar putea fi vorba de o activitate ilegală de spălare de bani.

Pe lângă toate acestea, amintim și de faptul că poți să dai Freeze Card mereu din aplicație, să întrerupi tranzacțiile online atunci când nu ai nevoie de ele și să activezi securitatea bazată pe localizare, astfel încât să nu poată nimeni să facă vreo cumpărătură în locul tău în altă țară.

Citește toate celelalte episoade din seria Cavalerul Cardului Negru:

Abonează-te pe  


Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: