Protestele din ultimele zile din țară par că i-au inspirat și pe bulgari să iasă în stradă. Duminică, la Sofia, se anunță un miting de solidaritate pentru cei din România, iar vecinii de la sud de Dunăre se declară și ei dezamăgiți de ordonanțele date la miezul nopții și spun că trebuie să dea un exemplu, politicienii din ambele țări să știe că măsurile anti corupție luate în ultimii ani sunt definitive și ireversibile.

Playtech.ro a stat de vorbă cu Ivan Radev, creatorul grupului de Facebook ”Солидарност с протестиращите в Румъния” sau ”Solidaritate cu protestatarii din România”. Acesta a studiat limba română la facultate și a făcut traduceri literare din limba română. El a fost corespondent Agerpres din Sofia timp de cinci ani și, în prezent, lucrează pentru WWF. Cu toate că nu a locuit în România, a reușit să lege câteva prietenii. Când a auzit de la niște români stabiliți în Sofia că aceștia plănuiesc o manifestație, a zis să organizeze un eveniment și în limba bulgară, pentru ca și localnicii să li se alăture.

Ivan a declarat, pentru Playtech, că România este un exemplu pozitiv în ceea ce privește justiția și lupta anticorupție. ”Există multe exemple rele în regiune și nu numai. Exemplele bune sunt puține și România, și lupta anticorupție din România, sunt exemple foarte bune”.

proteste torte miting manifestanti galerie fotbal

Poză realizată de Anatol Strună.

El nu se așteaptă ca evenimentul organizat de el să capete o amploare foarte mare în Bulgaria (cu toate că a devenit viral printre români), dar speră că ”vor fi suficienți pentru a ne arăta solidaritatea”. ”Ceea ce se întâmplă în România, cu aceste proteste, este important pentru întreaga regiune”, a mai declarat el.

Articolul poate fi citit în întregime pe Playtech.ro.

Vă invităm să vă alăturați campaniei noastră, începută ieri și care se va încheia când va fi găsită o soluție. Apărați statul de drept! Distribuiți mesajul mai departe, imaginea sau pur și simplu dorințele voastre privind statul de drept. Publicați pe Facebook folosind hashtag-ul #statdedrept.