Pentru orice VC sau angel investor, fondatorii și, în general, echipa pe care se bazează un startup reprezintă primul aspect cheie în evaluarea investiției. În cazul fintech-urilor, Stafford spune că urmărește startup-urile care pot oferi o combinație de background-uri tehnice (ingineri, dezvoltatori software și oameni de produs), specialiști în analiza datelor și oameni cu ADN din zona financiară.

„Este o combinație pe care o întâlnim rar. Mulți fondatori care încearcă să atace aceasă nișă de fintech sunt fie ingineri, fie oameni cu background în serviciile financiare”, a declarat Stafford.

Un al doilea element cheie în evaluarea unui fintech este mărimea pieței în care poate să se desfășoare, iar DST a investit în general în companii care au avut potențial să penetreze piața globală, cum este cazul Revolut.

Al treilea lucru la care se uită un VC este tracțiunea, pentru că un fintech poate să aibă o echipă puternică și un produs care și-a găsit piață, dar fără tracțiune nu vom putea vedea creșteri susținute de la trimestru la trimestru și în câțiva ani să ajungă la evaluari de peste un miliard.

Un VC trebuie să fie ca un ospătar, nu un patron de restaurant

Tom Stafford a folosit analogia unui ospătar pentru a explica care este rolul DST Global ca fond de investiții, criticând managerii de fond care „vor să stea la aceeași masă de restaurant cu fondatorii, iar unii chiar cred că dețin restaurantul”.

„Eu mă văd drept un chelner care trebuie să servească fondatorii. Ei pot să comande din meniu, iar eu mă asigur că acel lucru se va întâmpla. Eu în această relație trebuie să îi ajut să crească. Când un fondator sună și ne cere ajutorul, atunci intervenim să ajutăm, dar job-ul nostru nu este să îngrădim un startup, ci să fim reactivi față de ce are nevoie compania“, a explicat managerul de fond.

Tom Stafford este managing partner al DST Global, un fond de investiții creat de antreprenorul rus Yuri Milner, unul dintre primii investitori în Facebook. Stafford urmărește fintech-uri promițătoare în toată lumea, printre cele mai cunoscute investiții de până acum fiind Klarna, Nubank, Revolut sau Deliveroo.