1 aprilie 2015. Atunci a început povestea comunității de JavaScript din București.

Naratorul principal: Ciprian Borodescu, fondator al Appticles.com, o platformă de creat aplicații mobile pentru industria de publishing. Având posibilitatea să călătorească în centre antreprenoriale precum Londra, Dublin sau Berlin, Ciprian a participat la diverse meetup-uri, cu scopul de a acumula un network de parteneri cât mai variat.

După câteva astfel de întâlniri în orașe diferite, și-a dat seama de existența unor serii de meetup-uri tehnice de tipul LondonJS, DublinJS, AmsterdamJS și altele asemenea. Fiindcă așa ceva nu exista în București, și având un background tehnic și o pasiune pentru programare, cumulate cu dorința de a cunoaște oameni inteligenți, Ciprian s-a hotărât să pornească acest proiect numit BucharestJS - comunitatea programatorilor pasionați de JavaScript din București.

În doar 6 luni de la primul meetup, comunitatea a crescut la aproape 1.000 de membri (prezenți atât în social media – Facebook-, cât și la întâlnirile efective - meetup-uri), un rezultat sărbătorit prin oferirea de tricouri personalizate cu logo-ul BucharestJS tuturor membrilor comunității.

“Cel mai important lucru, poate, pe care l-am realizat în cadrul comunității este crearea acestui sentiment de apartenență, faptul că nu mai ești acel developer stingher, izolat într-un colț, pe care nimeni nu-l bagă în seamă decât în momentul în care chiar are nevoie de el. Fiecare meetup al nostru este aproape ca o mini-conferință, pentru că avem în jur de 100 de oameni care vin în fiecare lună să învețe de la speakerii pe care îi propunem, de la colegii lor cu care se întâlnesc acolo, și, de ce nu, să pornească diverse proiecte împreun”, spune Ciprian Borodescu, organizatorul BucharestJS.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, la nivel internațional sunt peste 4.000 de grupuri de JavaScript care adună aproximativ 2.000.000 de membri. În România există 30 de astfel de meetup-uri unde JavaScript reprezintă un topic de discuție, cele mai importante fiind în București, Cluj, Timișoara, Brașov, Iași, Târgu-Mureș și Constanța.

Așa se face că, în 2016, în urma mai multor etape de feedback din partea membrilor comunității, mai multe meetup-uri de JavaScript din București și Chișinău (AngularJS, BucharestJS, Front-End Bucharest, jsGirls, Meteor Romania, JSMD) s-au unit pentru a dezvolta un nou proiect numit JS Hacks: un hackathon dedicat pasionaților de JavaScript.

În urma succesului primei ediții, care a depășit până și așteptările organizatorilor și a ținut ocupat la capacitate maximă spațiul de desfășurare a competiției pe parcursul unui weekend întreg, în acest an va avea loc o a doua ediție a JS Hacks (în perioada 20-22 octombrie), care va avea ca tematică blockchain.

De-a lungul timpului, la întâlnirile BucharestJS au fost prezenți peste 30 de speakeri, iar comunitatea a apreciat originalitatea și spiritul creativ al celor precum Adrian Oprea, Constantin Dumitrescu sau Alexandru Badiu, dar și experiența în diverse domenii ale celor ca Felix Crișan, Alexandru Bularcă sau Radu Vunvulea.

BucharestJS este locul unde am învățat să comunic cu oamenii din domeniul meu. De-a lungul timpului, cei din comunitate mi-au demonstrat nu numai că sunt preocupați de folosirea bunelor practici, cât și faptul că sunt interesați de tot ce e nou. Ce face Constantin, spre exemplu, cu JSONMVC este dovada clară a îmbinarii celor două mari preocupări ale comunității Bucharest JS. Despre mine, vă pot spune că mi-am propus încă din 2015 să pun stop pierderii de timp pe documentație. Am început prin a crea un blog și mai târziu prin participarea la diverse meetup-uri și conferințe. La scurt timp am realizat că nu fac altceva decât să contribui la încurajarea pierderii de timp. Există numeroase blog-uri, cursuri, podcast-uri din care poți învăța câte în lună și în stele despre cele mai noi unelte, tehnologii și limbaje de programare. Singura problema este că foarte puține oferă rețete pentru cele mai des întâlnite situații. E ca și cum cineva ți-ar da toate piesele unui Lego dar nu și variantele în care poți combina acele piese. De aceea, toamna aceasta am decis să creez un canal de Youtube unde voi publica săptămânal clipuri video în care voi sintetiza la maxim concepte din programare de care ne lovim în viața de zi cu zi. Scopul este acela de a le oferi oamenilor minimul de cunoștințe necesar pentru a implementa o soluție funcțională. Subiectele pe care le voi aborda nu vor fi doar de natură tehnică. Plănuiesc să scot în evidență cât mai multe aspecte ale vieții de programator, de la limbajul de programare folosit până la metodologii de dezvoltare software, recrutare și poate chiar marketing. Cei care mă cunosc știu bine că nu pot să fiu 100% serios cu privire la meseria mea, așa că așteptați-vă ca video-urile să aibă o puternică influență est-europeană“, spune Adrian Oprea, Software Development Consultant.

Rolul comunității BucharestJS este acela de a pune la dispoziția membrilor cunoștințe, resurse open source, dar și de a suștine proiecte atunci când ele apar ca inițiative open source care se adresează programatorilor.

Este cazul lui Constantin Dumitrescu, care în urmă cu un an a început dezvoltarea în mediul open source a unui concept inovator de a crea aplicații web. Proiectul se numește JSONMVC și este un framework care îmbrățisează ideile de impact ale momentului și încearcă să anticipeze direcția în care se îndreaptă programarea.

“Această tehnologie este o sinteză a celor mai bune idei din programare pe care le-am cules de-a lungul mai multor ani de R&D. Am încercat și cred că am și reușit să simplific întreaga suită de tehnologii, necesare realizării unei aplicații web, într-una singură. Îmi doresc ca această tehnologie să devină un liant între dezvoltatori și companii pentru crea mai eficient aplicații și cu mult mai puține bătăi de cap. Codul este gratis, oricine poate să îl acceseze intrând pe github: https://github.com/jsonmvc/jsonmvc. Dezvoltarea JSONMVC a început simplu, de la o nevoie. Trebuia să construiesc o aplicație complexă dar care nu avea specificații stabile, astea se schimbau rapid. Din păcate, tehnologiile existente nu produc cod suficient de maleabil, te forțează să ajungi într-un colț unde schimbări substanțiale sunt aproape imposibile. Totul se mișcă repede în ziua de astăzi. Ca programator nu poți spune nu se poate. De fapt, întotdeauna problema este timpul. Și asta am încercat să fac, să găsesc puntea care reduce timpul dintre nevoie și soluție printr-un sistem elegant, facil și care să fie intuitiv indiferent de nivelul de experiență în programare”, afirmă Constantin Dumitrescu, Front-End Engineer.

Constantin lucrează la JSONMVC în timpul liber dar speră să accelereze dezvoltarea odată ce lansează câteva produse bazate pe această tehnologie.

Prin intermediul BucharestJS, Constantin a putut să își prezinte ideile către comunitate primind feedback valoros. Acum colaborează cu Ciprian pentru a construi o imagine pentru această tehnologie dar și pentru aduna o comunitate prin intermediul platformei Open Colective.

BucharestJS și-a deschis brațele de-a lungul celor doi ani de existență către developeri cu nivele variate de pregătire sau înțelegere, de la rookie la seniori sau evangelists, propunându-și să le ofere un mediu în care ideile prind contur, dar și un cadru de validare pentru acestea, un spațiu de networking în care pot întâlni oameni care le împărtășesc preocupările, și evenimente în care componenta de fun a fost nelipsită.

Mai multe detalii despre JSHacks, cât și despre modalitatea de înscriere se regăsesc aici.