La o lună după ce serviciul de music streaming poate fi accesat în România fără VPN, au apărut și primele statistici privind preferințele muzicale ale românilor care și-au făcut abonament pe platformă.

Astfel, 65% dintre utilizatorii români ai serviciului de streaming Spotify sunt bărbați, în timp ce 35% sunt femei. Vârsta medie a utilizatorilor este de 23 de ani, scrie wall-street.ro.

Spotify a intrat pe piața din România la mijlocul lunii martie a acestui an cu abonamente premium la un preț de doar 4,99 euro/lună, oferind acces nelimitat la o bază de date de peste 35 de milioane de melodii și milioane de playlist-uri.

Până acum, utilizatorii locali au petrecut 1,9 milioane de ore ascultând muzica pe Spotify. Acest lucru înseamnă 80.000 de zile sau 219 ani de audiție.

Utilizatorii români au arătat un interes clar față de artiștii internaționali, XXXTENTACION, Drake, Post Malone, Kendrick Lamar și Migos formând Top 5. La fel de apreciați sunt și artiștii locali precum Deliric, Killa Fonic, Carla’s Dreams, Paraziții sau Cheloo.

Din punct de vedere regional, Bucureștiul este, de departe, orașul cu cel mai mare volum de streaming, urmat de Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Timișoara.

Spotify oferă posibilitatea de a căuta, descoperi, alcătui playlist-uri şi construi propria colecție muzicală, dar și de a distribui conținutul preferat către prieteni. Spotify vine astăzi în România cu o bază de date cu peste 35 de milioane de melodii, disponibile atât pentru utilizatorii variantei gratuite, dar şi celor care au optat pentru varianta Premium.

Spre deosebire de alte servicii de music streaming, Spotify mizează mai mult pe playlisturile bazate pe starea ascultătorilor, iar listele de redare sunt făcute de experți și actualizate în mod constant. Serviciul se laudă cu faptul că învață rapid preferințele muzicale ale utilizatorilor, ajutându-i să descopere apoi artiști noi care le-ar putea plăcea. Acest proces de "Taste Onboarding", prin care algoritmul încearcă să-și dea seama de ce muzică prefer un abonat, începe să dea rezultate după circa două săptămâni de ascultare.

Poți citi, pe larg, un material despre prezența Spotify în România.