În momentul în care înveți un limbaj de programare te gândești cu entuziasm la zilele în care vei ajunge să-ți primești salariul cu multe zerouri. Însă ce ai de făcut, ca programator începător, până vine primul salariu? Iată cum poți ajunge să faci bani în online ca programator începător.

Fă-te freelancer

Ideea de a lucra la executarea unor proiecte din postura de freelancer este una extrem de utilă. Îți poți depune ”candidatura” pe site-uri de freelancing și poți licita pentru proiecte mici până ajungi să-ți faci mâna în programare și să fii recrutat de companii mari (sau chiar să începi să câștigi brani frumoși din proiecte de freelancing foarte mari, ori să fii consultant).

Freelancing-ul este util și pentru a reuși să stabilești o relație cu potențialii clienți și pentru a-ți face un portofoliu.

Învață noi limbaje de programare

Poate că ești fanul unui anume limbaj de programare, însă nu este cazul să te culci pe o ureche. Ține pasul constant cu tendințele din piață, chiar dacă asta înseamnă că va trebui să înveți noi limbaje de programare. Odată ce pui pe masă mai multe specializări, banii vor veni. Și, cel mai probabil, vor fi mulți.

Fă-ți un blog/canal YouTube

Ca programator poți câștiga destul de bine și dacă scrii despre ceea ce faci, și nu mă refer aici la scris cod. Poți scrie materiale despre topic-uri interesante, atât pentru tine, cât și pentru alți specialiști din industrie. Întotdeauna va fi lume care va dori să afle și cum au făcut cei din jur pentru a rezolva o problemă. Poți recomanda cărți și cursuri, făcând puțină afiliere. Vin bani și de acolo. Totodată, poți face tutoriale pentru un canal de YouTube.

Scriind despre ceea ce faci și oferind exemple concrete poți ajunge la o audiență globală.

Învață-i pe alții

Sunt școli care caută ajutor din afară pentru copiii care doresc să învețe programare. Așa că, ai putea deveni profesor pentru cei mici. De asemenea, poți strucura un curs pe care să-l urci pe platforme care oferă cursuri online de programare, cum este exemplul Udemy.