Photon Entertainment a fost desemnat cel mai bun startup din Europa Centrală și de Est de către European Business Angels Network (EBAN), scrie Business Insider. Photon este un robot care îi învață pe cei mici să facă primii pași în lumea programării și a fost creat de patru studenți și un lector de la Universitatea de Tehnologie din Białystok. Roboțelul echipei din Polonia este echipat cu senzori care-l ajută și vadă, să audă și să atingă, distingă între întuneric și lumină și chiar să măsoare distanța.

Cu ajutorul unei aplicații, copiii pot învăța noțiuni elementare de programare pe care le pot aplica ulterior pentru a câștiga acces la toate funcționalitățile roboțelului.

Photon a devenit disponibil pe piață din 2017, iar până de curând se vindea doar în Polonia, Suedia, Singapore și Australia, startup-ul reușind să vândă 5.000 de roboței. Creatorii săi se pregătesc să intre și pe alte piețe, pe listă fiind Germania, Cehia, Slovacia. În Polonia, prețul lui Photon ajunge la 213 dolari.

În cadrul competiției au participat și două proiecte românești: incubatorul de gaming Carbon și 2Performant.

În 27 iunie 2018, European Business Angels Network (EBAN) și Cornerstone Communications au anunțat oficial finaliștii programului CEE-Released la Congresul Anual EBAN ce a avut loc la Sofia. CEE-Released este primul program transfrontalier din Europa Centrală și de Est, organizat de EBAN și Cornerstone Communications, care oferă oportunitatea de a propulsa companiile într-un mediu internațional de business angels și alți investitori - fonduri de capital de risc, fonduri care sunt interesate de companii dinamice, inovatoare și cu un potențial mare creștere.

CEE-Released este un proiect pan-regional, realizat în cooperare cu burse de valori, investitori instituționali din piețe publice și private cât și furnizori de servicii pentru dezvoltarea afacerilor. Scopul proiectului CEE-Released, ce se urmărește a fi organizat anual în Europa Centrală și de Est, este de a căuta și de a expune, precum și de a pregăti cele mai bune companii cu sediul în Europa Centrală și de Est, care se încadrează la categoria startup-uri sau aflate în dezvoltare, din diferite sectoare ale economiei și care își desfășoară activitatea pe piețele locale sau internaționale.

Fiecare dintre antreprenori a avut ocazia unică de a susține un pitch despre compania sa în fața a sute de business angels, investitori, reprezentanți ai burselor regionale, potențiali parteneri și clienți. Calitatea pitch-ului și viabilitatea modelului de afaceri au fost folosite de membrii juriului pentru a selecta câștigătorul ediției din 2018 a CEE-Released.

Finaliștii ediției naționale ai programului CEE-Released din 2018, care s-au calificat pentru finala regională, au fost:

Compania românească 2Performant și compania Unispotter din Austria au ocupat, la egalitate, locul al doilea în proiect.

Platforma 2Performant este un ecosistem ce pune în legătură specialiștii de marketing online, web developeri, publisheri și bloggeri cu magazine online și branduri în baza unui model de cost pe vânzare. Unispotter, pe de altă parte, este o aplicație care ajută utilizatorii să găsească programul și universitatea perfectă pentru ei și îi ajută în procesul de aplicare, gratuit.