Luni, Apple a lansat un nou iPhone, modelul SE și un nou iPad, modelul Pro de 9,7 inci. Dar uneori cele mai importante anunțuri nu sunt cele despre care scrie toată lumea. La începutul prezentării, reprezentanții Apple au vorbit despre Research Kit și Care Kit, produsele destinate medicinei pe care le dezvoltă. Și despre asta e vorba în tehnologie.

Screen Shot 2016-03-24 at 13.41.38

Poți fi entuziasmat de iPhone SE și de culorile sale noi. Un iPad te poate ajuta să joci mai bine ultimul joc apărut. Dar tehnologia ne schimbă viața în cele mai inovatoare moduri, dincolo de ceea ce credem că facem zi de zi cu ea. Și, oricât de criticată ar fi Apple, strategia de a se implica în ajutorul cercetătorilor din domeniul medicinei e una dintre cele mai entuziasmante din ultimii ani. Cu ajutorul unui telefon și al unui ceas inteligent, medicii pot afla mai multe decât oricând despre pacienți, iar aceștia din urmă pot primi tratamentul dorit mai ușor și mai rapid.

La începutul evenimentului Apple, înainte de lansarea iPhone SE, reprezentanții Apple au vorbit despre rezultatele pe care le-au avut cu Research Kit. Acesta este un sistem pus la dispoziția programatorilor și medicilor, prin care ei pot folosi sau dezvolta aplicații destinate studiului diferitelor boli: diabet, Alzheimer, Parkinson sau probleme cardiace. Iar doctorii din Statele Unite și nu numai au folosit-o. Practic, cu ajutorul datelor colectate prin telefoane, ei au reușit să realizeze unele dintre cele mai complexe studii clinice din istorie.

Cele mai ample studii

Dacă tehnologia ne-a schimbat modul în care comunicăm și ne educăm, acum e rândul medicinei să fie transformată. Până acum, doctorii care doreau să studieze o boală se bazau pe studii realizate cu pacienți localizați în raza spitalelor, pe cifre limitate și nu puteau identifica unele caracteristici speciale. Potrivit reprezentanților Apple, studiile făcute cu ajutorul aplicațiilor lansate au devenit în scurt timp unele dintre cele mai ample din istorie.

De exemplu, după ce au dat drumul aplicației pentru studierea bolii Parkinson, folosind diferite semnale specifice acestei maladii, acesta a devenit cel mai mare studiu de Parkinson din istorie. Știți în cât timp? În 24 de ore. Aceasta este puterea tehnologiei. “Studiile au dărâmat barierele geografice. Un studiu despre astm a avut rezultate în toate statele americane”, au spus reprezentanții Apple.

De asemenea, cu ajutorul aplicației GlucoSuccess, care facilitează un studiu dedicat diabetului, specialiștii au putut confirma preliminar ceea ce bănuiau de multă vreme: nu există doar două tipuri de diabet - 1 și 2, ci și subgrupe ale acestora, pentru care răspunsul pacienților și nevoile acestora sunt diferite.

În videoclipul de mai jos, doctorii spun că, folosind o aplicație care deschide camera foto frontală a telefonului și studiază reacțiile copiilor, pot identifica autismul de la 18 luni. În mod normal, spun aceștia, vârsta media la care autismul este identificat e în jur de cinci ani. “Algoritmii analizează emoțiile și înțelegem mai bine evoluția copiilor”, spun doctorii.

De la studiu la îngrijire

Pe lângă studiul bolilor existente, o altă problemă pe care au identificat-o cei de la Apple e îngrijirea pacienților după externarea din spital și, practic, distanța dintre ei și doctori. Au existat deja numeroase startup-uri care au vrut să conecteze doctorii de pacienți. Poate cel mai recent exemplu pe care l-am prezentat aici pe start-up.ro este SkinVision, un startup din Cluj-Napoca prin care poți identifica o aluniță cu probleme și care, în noua variantă, te conectează la un doctor.

Apple a lansat CareKit, o platformă pentru dezvoltarea de aplicații prin care să poți conecta doctorii de pacienți și poți urmări evoluția unor boli după operație și nu numai. Aplicațiile pot fi folosite inclusiv pentru monitorizarea bolilor pentru care nu există încă soluție. De exemplu, la Texas Medical Center va exista o aplicație prin care pacienții care trec printr-o operație primesc o listă de tratamente direct pe softul mobil. Care Card e practic lista de tratament pe care o completezi după ce ai ieșit din spital, o poți împărți cu doctorul tău, iar aceasta ți-o poate actualiza cu ajutorul telefonului său.

Screen Shot 2016-03-24 at 13.41.14

Așadar, cel mai important anunț al Apple nu a fost telefonul și nici măcar tableta. Anunțul Apple despre care ar trebui să vorbim toți e cel despre cum influențează gigantul din Cupertino, medicina. Și nu sunt cuvinte mari, cu ajutorul telefoanelor mobile, o companie poate să schimbe viața unora. Evident, americanii ar trebui să aibă mai multă grijă la condițiile muncitorilor din fabrici, iar strategia lor poate fi contestată. În schimb, ceea ce fac în domeniul medicinei e un lucru pe care voiam să-l scot în evidență.

Iar startup-urile ar putea să se folosească de ceea ce oferă Apple și să creeze aplicații care să influențeze viața oamenilor.