Dacă nu ai avut timp să urmărești tot ce s-a lansat, nu-i nimic, îți facem noi un rezumat cu tot ce trebuie să știi. În stilul clasic, la CES au fost prezentate produse ce urmează să fie lansate în acest an, dar și concepte turistice care ne oferă o bucată din viitor.
Nu ar fi CES fără prezentări de televizoare și toți marii jucători ne-au arătat portofoliile. Doar Sony a făcut excepție care a decis să nu ne arate niciun televizor.
Televizoare
LG OLED M este primul televizor OLED wireless din lume. Ce înseamnă asta? Că doar cablul de power va intra în TV, iar restul într-o cutie numită Zero Connect ce poate fi poziționată până la o distanță de 9 metri și transmite wireless datele necesare. Televizorul ar fi capabil să ruleze conținut 4K la 120 Hz. Deci nu ai limitări, însă televizorul este mai degrabă un proof of concept și doar pentru cei ultra bogați deoarece nu are dată de lansare și nici preț stabilit.
Rămânem la televizoare wireless pentru o altă ciudățenie. Televizorul OLED de 55 de inci de la Displace nu numai că funcționează cu baterii și are o cameră foto detașabilă, dar se atașează cu o garnitură de vid pe orice perete sau fereastră. Atunci când ecranul detectează o suprafață, aspiratoarele intră în acțiune, astfel dispozitivul rămâne lipit pe suprafață, similar cu un robot de spălat geamuri. Ai putea viziona aproximativ șase ore de conținut înainte de a schimba bateriile și nu există o telecomandă. Cum ar fi să iei TV-ul cu tine în tren și să-l lipești pe fereastră? Acesta costă 3000 de dolari și doar 100 de unități sunt disponibile pentru precomandă în acest moment, iar livrările încep în decembrie 2023.
Pentru prezent Samsung are numeroase modele de televizoare foarte interesante, mai ales gama QD-OLED. Samsung combină luminozitatea extraordinară a LED-ului cu contrastul și culorile OLED-ului. Iar tv-urile QD OLED de la Samsung în 2023 ar putea ajunge la un maximum de luminozitate de 2000 de niți. Înseamnă că vei putea vedea și filmele DC, notorii pentru cât de întunecate sunt, chiar și în timpul zilei. Însă mai important, vei avea parte de un HDR de calitate. Din păcate, Samsung încă nu aduce Dolby Vision pe tv-urile sale.
Totuși, tehnologia QD-OLED ajunge și pe monitoare. Odyssey OLED G9 are un astfel de panou și un display curbat dual quad-HD, 49 inci cu un raport de 32:9.
Imersiune audio
Razer a venit cu un produs și cu un concept interesant. Produsul în cauză este Leviathan V2 Pro, un sound cu tehnologie beamforming și AI care urmărește mișcările capului cu o cameră infraroșu pentru a livra un sunet mai bun. Deci cumva ar combina calitățile unui soundbar cu precizia unor căști. Va fi interesant de văzut.
Conceptul interesant de la Razer se numește Project Carol și reprezintă prima tetieră din lume care oferă sunet surround și feedback haptic. Astfel când stai pe scaun nu doar că vei auzi sunetul din spate, ci și vei simți anumite lucruri deoarece tetiera convertește semnalul audio în feedback haptic în timp real. Tetiera ar funcționa cu orice fel de scaun de gaming și se conectează wireless la PC.
Pe tărâmul laptop-urilor s-au întâmplat foarte multe lucruri interesante. Nvidia aduce noile plăci video RTX 40 pe laptop-uri, AMD a dezvăluit procesoarele Ryzen din seria 7000 pentru laptop-uri și Intel aduce procesoarele din generația 13-a. Așadar, Asus, Acer, MSI, Lenovo, Razer și alții au prezentat noile laptop-uri pentru 2023, cu aceste noi componente și răcire mai eficientă.
Laptop-uri
Asus a prezentat multe produse și tehnologii interesante, însă una ne-a atras atenția. ASUS Spatial Vision este prima tehnologie OLED 3D fără ochelari din lume, care permite experiențe 3D pe un laptop. Afișajul 3D îți permite să vizualizezi fotografii 3D, videoclipuri sau chiar jocuri - fără ochelari sau căști. Sunt foarte curios să văd asta cu ochii mei și din ce am înțeles, dacă nu vrei sau nu-ți place poți comuta pe imaginea 2D foarte simplu cu o apăsare de buton. Acesta va fi integrat pe mai multe laptop-uri precum ProArt Studiobook 16 3D OLED sau Vivobook Pro 16X 3D OLED.
Două laptop-uri out of the box, ca să zic așa, sunt de la Lenovo. Primul este Yogabook 9i, un laptop cu două ecrane. Însă Lenovo a mers mai departe decât Asus, care a integrat un display secundar deasupra tastaturii, și a creat un produs cu două display-uri OLED de 13,3 inci, legate de o balama. Acesta poate fi folosit la cu laptop normal, iar ecranul din partea de jos se transformă în tastatură cu trackpad sau ca un fel de setup cu 2 ecrane și cu un mouse și tastatură. În pachet este inclus și un suport care poate ține laptop-ul pe orizonatală sau pe verticală, dar și un stylus. Mi se pare excelent pentru productivitate și portabilitate și în acest moment pare să fie o soluție mai bună decât laptopul cu ecran pliabil. Nu are preț sau dată de lansare
Al doilea produs este Lenovo ThinkBook Plus Twist, un laptop cu un ecran E Ink pe spate. Are un ecran de 13,3 inci OLED de 2,8K si cu o luminozitate de 400 de niți, însă dacă-l întorci cu spatele descoperi un ecran E Ink touchscreen de 12 inci și cu o rată de refresh de 12 Hz. De ce? Pentru momentele când nu ai nevoie de toate culorile vibrante și de rată de refresh mare pentru a conserva bateria. Astfel, ecranul e ideal pentru citit sau pentru scris. Lenovo promite o baterie de 21 de ore cu ecranul E Ink. Mie mi se pare foarte cool deoarece oferă utilizate carcasei de pe spate.
Mașini
Sony și Honda au anunțat noua lor marcă de mașini electrice, Afeela. Primul model Afeela va fi pus în vânzare în America de Nord în 2026.
Încă nu se cunosc multe lucruri despre noul brand, dar directorul executiv al Sony Honda Mobility, Yasuhide Mizuno, a declarat că mașina va profita de experiența Sony în domeniul inteligenței artificiale, al divertismentului, al realității virtuale și al realității augmentate pentru a prezenta un vehicul electric unic. Știm că mașina va avea cam 40 de senzori și ar putea avea integrat și un PS5.
BMW vrea să-ți schimbi culoarea de la mașină în funcție de cum ai chef. După ce în trecut ne-a prezentat un model care putea fi negru alb sau gri, acum a venit cu BMW I Vision Dee, care poate să-și schimbe culoarea alegând din 32 de nuanțe. Mai mult, caroseria e compusă din mai multe panouri individuale și poți face tot felul de combinații interesante.
Realitate Virtuală
Și VR-ul a fost reprezentat la CES cu PSVR2 de la PlayStation, care nu este un produs nou anunțat, dar a fost prezent, iar mai mulți jurnaliști au avut ocazia să încerce dispozitivul, iar impresiile au fost unele pozitive. Vă povestim și noi mai multe când se lansează în februarie.
HTC a venit cu ceva nou. Nu cu un telefon că era aia a apus de mult, ci cu headsetul VR XR Elite. Vive XR Elite permite rularea de aplicații VR și AR local, direct pe dispozitiv, dar oferă și conectivitate la un PC pentru a rula aplicații și jocuri mai complexe. Are un ecran 4K, 2K pe fiecare ochi, rată de refresh de 90 Hz și un câmp vizual la 110 grade, 12 GB RAM, 128 GB stocare internă și un chipset Snapdragon XR2. Pachetul de bază pornește de la 1.099 dolari și include Vive XR Elite, o baterie și cele două controller-e.
Health
Withings U-Scan este un senzor asemănător unui disc care se atașează la toaletă și care poate analiza echilibrul nutrițional al urinei, datorită capacității sale de a citi nivelul de PH, carbohidrați și vitamina C. De asemenea, poate fi folosit și pentru urmărirea ciclului feminin.
U-Scan nu este ieftin și are un preț de pornire de 500 de dolari și de asemenea, va trebui să plătiți un abonament de 30 de dolari pe lună. U-Scan ar trebui să ajungă în al doilea trimestru al acestui an în Europa și va fi livrat în SUA după ce va primi aprobarea FDA pe care Withings a solicitat-o.
Cum am zis, Acer a prezentat laptop-uri, dar și un birou bicicletă. eKinekt BD 3 permite utilizatorilor să facă exerciții fizice în timp ce lucrează, utilizând energia cinetică rezultată din pedalare pentru a alimenta aparatul și a încărca dispozitivele. O oră de pedalare constantă la 60 RPM pe biroul-bicicletă poate genera 75 de wați de energie autogenerată. Biroul va fi disponibil din această vară la un preț de 1000 de dolari.
Cam acestea ar fi cele mai importante dezvăluiri de la CES 2023. Rămâneți alături de noi deoarece revenim cât de curând cu review-uri și alte noutăți.