Mobilier creativ, jocuri de societate, cazarea care îți aduce liniștea vieții rurale, business-urile care încurajează lectura și joaca în familie, acestea sunt câteva dintre afacerile care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am povestit pe larg cu fondatorii.

Turcan Wood Modeling

Turcan Wood Modeling este un producător de mobilier, atât la comandă, pentru cei care vor ceva special, dar și mobilă în serie limitată, după un concept care nu folosește șuruburi sau puncte de ancorare externe, ci se inspiră din jucăriile copilăriei. Afacerea a pornit din pasiunea lui Cosmin Turcan, care a lucrat în construcții prin afara României, însă, întors acasă, prin 2016, a decis să înceapă propriul vis prin care să aducă la viață un vis pe care-l avea de ceva vreme.

Descoperă mai multe despre antreprenorul care transformă lemnul în acasă.

Cardly Games

Cardly Games este un business care creează jocuri de societate offline, din acelea pe care le poți folosi la petreceri sau când ești la o întâlnire cu prietenii. Jocurile sunt create de la zero de Vlad Țurcan, dar totul a pornit ca un proiect de facultate. Vlad era în ultimul an de facultate la Cluj-Napoca la Universitatea Tehnică, la un master de Business Engineering. Trebuia să facă un proiect tehnic, dar și unul de business. Așa că s-a gândit să facă mai mult decât o lucrare de licență, și anume un business care să pună jocul în mijlocul acțiunii.

Descoperă mai multe despre tânărul care a făcut business din proiectul de licență.

Ferma de sub Penteleu

Viața la țară câștigă din ce în ce mai mult teren în rândul generației tinere, fie că vorbim de experiențe turistice sau decizii de viață. Printre primii antreprenori în agroturism au fost și Valerica și Alexandru Dincă, care au dat lumii Ferma de Sub Penteleu, unde cu greu găsești acum o cameră liberă.Povestea Fermei începe în 2010, odată cu venirea pe lume a primului lor copil, când cuplul construiește ”Casa Mare” în inima Munților Buzăului, ca o casă de vacanță pentru familie, căreia îi adaugă și o gospodărie cu câteva păsări și animale și o grădină de legume.

În 2015, primeau primii musafiri în spațiul care putea găzdui atunci patru familii.În prezent, după șapte ani de activitate, au ajuns la o capacitate de 17 familii, împărțită în șapte clădiri destinate cazării musafirilor, un spațiu vizitat anual de peste 500 de familii.

Descoperă mai multe despre antreprenorii care au adus ruralul mai aproape de orășeni.

Cartea cu Moț

Într-o industrie în continuă evoluție și creștere cum este cea a jocurilor și a literaturii pentru copii și-a făcut intrarea și o afacere cum este Cartea cu Moț, abonament la o cutie lunară care oferă experiențe în jurul cititului pentru copii 0-9 ani.

Antreprenoarea Irina Codreanu a lansat proiectul Cartea cu Moț, un ”abonament la imaginație”, adică ”o cutie lunară gândită să creeze o experiență wow în jurul cititului”. Fiecare cutie conține două cărți atent selectate, idei de activități, plus diverse surprize create exclusiv pentru abonați.

Descoperă mai multe despre antreprenoarea care pune imaginația într-o cutie.

Plastefină

De la a produce pentru prieteni și familie, Petra Șandor a ajuns să aibă o afacere cu acte-n regulă în 2019 și să ofere copiilor din țară și împrejurimi un nou tip de plastilină, una artizanală, biodegradabilă, realizată în întregime din ingrediente 100% naturale. Produsul antreprenoarei din Baia Mare este prietenos pentru copii și e o plastilină făcută din făină de grâu, apă, sare, ulei, cremă tartar și colorant alimentar.

Plastefină are acum un site de unde vinde produsele făcute 100% local, iar planurile afacerii vizează și o ieșire pe alte piețe, cum ar fi Germania și Grecia, de unde Plastefină a avut deja niște comenzi.

Descoperă mai multe despre antreprenoarea care a reinventat joaca cu plastilina.

Voi ce afaceri de care s-a bucurat întreaga familie ați descoperit în 2022?


Proiectul „Antreprenori” este sustinul de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.