Cum ar fi să ai un buton care să te protejeze pe internet de toți cei care vor să-ți vândă reclame și, în caz că un site e spart, adresa ta de mail cu parolă cu tot să nu ajungă în mâna hackerilor de prin China, Rusia sau România? Ei bine, doi români, un publicitar și un dezvoltator, au creat un buton care rezolvă această problemă. Cyber Alter Ego e un produs pe atât de simplu, cât este de util.

cybersecurity securitate cibernetica parola protectie parola internet hacker hacking

Ciprian Bof (publicitar) și Ovidiu Diaconescu (developer) au pornit cu Cyber Alter Ego inspirați de ... Mickey Mouse. De fapt, ideea a fost a lui Ovi. „El voia să obțină un discount la Lego, pentru care trebuia să completeze foarte multe formulare cu date pea personale, de exemplu, câți copii are, câți intenționează să facă, când cumpără Lego pentru copiii lui. Atunci a fost un moment de Evrika: ni se pescuiesc și oferim pe tavă zilnic, zeci de date personale, fiind luați de valul reducerilor sau al joculețelor de pe Facebook, iar asta trebuie să se oprească“, povestește Bof momentul în care Ovidiu și-a dat seama că internetul îi cere prea multe date, iar acestea pot să-l pună și în pericol.

Așa că între cei doi a urmat prima ședință, pe bloc, la o bere. Așa a apărut și numele - Cyber Alter Ego, un produs care să te ajute să-ți ascunzi adresa de mail și parola ta reală în spatele unora generate aleatoriu. Catch me if you can!

cyber alter ego ciprian bof cybersecurity securitatea datelor

Cum funcționează Cyber Alter Ego

Alter Ego funcționează relativ simplu. Intri pe site și îți faci un cont cu adresa ta de mail și o parolă. Apoi ai voie să instalezi extensia de browser, care funcționează cu Google Chrome, Firefox, Opera. E ca un buton care șade în partea de sus a browserului și te lasă să-ți creezi o identitate online anonimă.

De fiecare dată când te înregistrezi pe un site, butonul se activează. „Dacă îl apeși, va face autofill câmpurilor de înregistrare cu datele solicitate, toate generate de Alter Ego. Datele respective se varsă către mail-ul cu care te-ai autentificat în Alter Ego și le poți administra din dashboard. În cazul unui atac asupra site-urilor la care ai folosit Alter Ego, hackerii nu se aleg decât cu date random generate de noi. Sîc!“, povestesc Ciprian și Ovi.

cyber alter ego ciprian bof cybersecurity securitatea datelor

Practic, să zicem că te duci să îți faci un cont pe un site de reduceri, dar doar pentru un singur lucru și să nu intri într-o bază de date. Așa că folosești Cyber Alter Ego, completezi automat și mergi mai departe în cumpărăturile tale. Chiar i-am rugat pe Ciprian și Ovi să îmi explice produsul așa cum ar face-o cu un om obișnuit.

Știi secunda aia când îți tremură ușor degetul pe mouse, te trece o sudoare rece pe spinare și nu ești hotarât dacă să dai sau nu subscribe to pentru un cupon de reducere? Ei bine, atunci apeși butonul Alter Ego

„Știi secunda aia când îți tremură ușor degetul pe mouse, te trece o sudoare rece pe spinare și nu ești hotarât dacă să dai sau nu subscribe to pentru un cupon de reducere? Ei bine, atunci apeși butonul Alter Ego. El face autofill cu date safe, iar tu te alegi cu minunatul cupon. Mai mult, dacă vrei să rezolvi quizz-uri nesfârșite pe Facebook sau ai auzit că LinkedIn a pierdut câteva milioane de conturi, printre care posibil și al tău, atunci poți să-ți schimbi doar adresa de mail și/ sau parola cu Alter Ego și să păstrezi toate celelalte date personale“, spune Bof.

De asemenea, sistemul e bun și pentru rețelele sociale. Evident, nu îți protejează identitatea, deci nu e făcut pentru cei care vor să stea ascunși. Dar am auzit în ultimul an de probleme la Facebook, Twitter și LinkedIn, cu adrese de mail compromise. Ca datele tale să nu fie furate, poți folosi Cyber Alter Ego. Îți creezi un cont normal cu o adresă de mail făcută de bucureșteni. "Un exemplu ar fi celebrele quiz-uri de pe Facebook, care-ți fură datele personale în schimbul răspunsurilor la întrebări existențiale", spune Bof.

cyber alter ego ciprian bof cybersecurity securitatea datelor

Monetizarea Cyber Alter Ego și planurile pe 2017

Cyber Alter Ego e abia lansat. Oferă trei planuri de abonament pentru utilizatori. Practic, dacă ești un om obișnuit, ca mine, nu ai nevoie de abonamente plătite. Versiunea gratuită a Cyber Alter Ego îți permite să ai un alter ego pentru fiecare site în care te înregistrezi, ceea ce e mai mult decât suficient pentru majoritatea persoanelor.

Cu toate acestea, pentru profesioniști, pentru cei care vor să fie mai siguri sau pentru afaceri există două tipuri de abonament. Primul, de 10 dolari pe lună, acoperi cinci alter ego-uri pentru fiecare site și numeroase personalizări. De asemenea, pentru 100 de dolari pe lună poți avea 25 de alter ego-uri pentru fiecare site.

E free pentru un utilizator pe website. În felul acesta ne asumăm misiunea de a oferi un internet mai sigur, cu un simplu buton, în contextul în care soluțiile de cybersecurity par greoaie sau inaccesibile pentru un utilizator obișnuit de internet

"Abonamentele sunt destinate utilizatorilor pe care-i ajutăm în business, de exemplu game testeri pe diverse forum-uri sau cei care vor să-ți testeze echipele de suport cu mai mulți consumatori. E free pentru un utilizator pe website. În felul acesta ne asumăm misiunea de a oferi un internet mai sigur, cu un simplu buton, în contextul în care soluțiile de cybersecurity par greoaie sau inaccesibile pentru un utilizator obișnuit de internet", spune Bof.

Pentru 2017, planurile Cyber Alter Ego sunt de a aduce mai mulți utilizatori, de a integra produsul pe mai multe dispozitive, nu doar pe desktop, dar și posibilitatea de a te autentifica prin Cyber Alter Ego, așa cum avem butoanele de autentificare prin Facebook pe internet. De asemenea, Ciprian și Ovidiu vor să mărească echipa în zona tehnică și de design.

Fondatorii sunt optimiști. Spun că până în 2020 estimează că vor fi 4,1 miliarde de utilizatori de internet, care vor deveni din ce în ce mai conștienți de pericolele din online. Tu până unde te-ai duce ca datele tale să fie protejate?