Lectură de 8 min

Centrul Eka, afacerea care vrea să fie "punctul zero" al sănătății mintale în București și în întreaga țară

Abonează-te pe  
O experiență combinată în comunicare, televiziune și corporație s-a îmbinat cu schimbarea de carieră și a dus la crearea Centrului Eka, primul centru care îmbină toate terapiile într-un loc fizic, de la psihoterapie, sănătate mintală, fizică și relațională. Un adevărat centru de bine.
Centrul Eka, afacerea care vrea să fie "punctul zero" al sănătății mintale

Factory Bootcamp Student

Ai între 18 și 26 de ani și vrei să deschizi o afacere? Înscrie-te la tabăra de antreprenoriat dedicată ție - Factory Bootcamp Student pe 22-23 noiembrie 2024 din București.

Rezervă-ți locul

Dacă ești la început de drum, ai o afacere mică și vrei să ajungi ca Centrul Eka, adică în creștere și cu finanțare, te poți înscrie oricând la Factory Bootcamp, evenimentul unde antrenăm antreprenorii pentru finanțare.


Anca Amariei, soțul său, Matei Stănculescu și Diana Iosu au creat la finalul lui 2022 primul centru care îmbină sănătatea mintală, fizică și relațională. Un spațiu al binelui care aduce toate specializările la un loc și privește sănătatea noastră la 360 de grade.

Centrul Eka s-a născut în noiembrie 2022, atunci când Anca și Matei și-au pus la comun cunoștințele, pasiunea și meseriile. Anca începuse de câțiva ani să exploreze terapiile somatice și a fost certificată ca terapeut prin yoga, în timp ce Matei este psihoterapeut și coach.

"Cochetam de ceva vreme cu ideea de a aborda sănătatea 360 în plan fizic, mintal și relațional, aveam deja alți câțiva specialiști alături de noi. Ne-am dorit să avem un spațiu dedicat pentru asta, pentru că după pandemie era nevoie de apropiere umană. Și nu exista un loc care să reunească aceste terapii 1-1 sub același acoperiș și care să ofere și terapii de grup", spune Anca.

Din lipsa aceasta de pe piață s-a născut oportunitatea. Un spațiu al terapiei individuale, al celei de grup, mental health, wellbeing și employee engagement. Un spațiu pentru oameni și companii.

"Ideea a fost să ai toate terapiile într-un singur loc și terapeuții la îndemână pentru oameni. Alături de noi, clienții câștigă timp pentru o viață trăită din plin. E și un spațiu de expresie pentru specialiști din zona sănătății umane", mai spune Anca Amariei.

Investiția inițială a fost de 35.000 de euro pentru amenajarea spațiului. Din 2023 până-n prezent investiția se ridică la peste 100.000 de euro.

Comunicare, corporație, sănătate holistică

Cei trei cofondatori ai Centrului Eka au o experiență extinsă. Anca Amariei vine din comunicarea corporativă, dar s-a dezvoltat și în wellbeing, yoga, antrenamente de respirație. Spune că încă pe vremea când era la ultimul său angajator, Walter Bros Discovery, devenise un ambasador pe zona aceasta.

"Matei este psihoterapeut, coach, trainer, are experiență vastă în televiziune și startup-uri și a fost implicat în lansarea Irinei Rimes ca artist. Diana Iosu este owner-ul agenției DiFine PR și are 20 de experiență în comunicare corporativă și am lucrat împreună pe vremea când eram în departamentul de PR de la Cosmote", povestește Anca Amariei modul în care s-a închegat natural echipa Centrului Eka. Mai întâi în viață și apoi în business.

Centrul Eka are astăzi peste 20 de specialiști. Oferă psihoterapie pentru adulți, adolescenți, copii, cupluri și familii, iar zona de wellbeing și dezvoltare personală se referă la tot ceea ce este complementar psihoterapiei.

"Centrul Eka este singurul loc în care mai găsești și yoga, masaj, nutriție, recuperare posturală ca terapii individuale, precum și pilates, qigong, respirație somatică în zona de terapii de grup. Spațiul nostru este de asemenea destinat evenimentelor centrate pe starea de bine organizate de companii pentru angajații lor, situații în care noi venim atât cu locul, cât și cu facilitatorii. Mai este și direcția organizatorilor independenți de evenimente de wellbeing, care aleg spațiul de la Centrul Eka pentru grupurile pentru care facilitează cursuri, traininguri, evenimente private", spune Anca Amariei.

Centrul Eka are după un an jumătate peste 3.000 de sesiuni de terapie, 500 de clienți și din martie 2024 profit operațional.

"Pe noi chiar ne bucură că din ianuarie 2024 am devenit plătitori de TVA. Creșterile sunt constante de la o lună la alta. Sunt conștientă însă că suntem într-un domeniul unde succesul vine în timp și cu răbdare. A construi o relație terapeutică și a te simți ca acasă într-un asemenea spațiu necesită multă încredere din partea oamenilor care ne trec pragul", explică Anca Amariei.

Un public deschis, dar în continuă educare

Deși au ajuns la 500 de clienți, Anca spune că e nevoie de multă educare pe subiect, deoarece oamenii sunt încă reticenți la ideea de terapie și există multă stigmatizare.

"Totuși, pandemia a scos la iveală o mulțime de nevoi și a accelerat deschiderea către a ne explora mai mult emoțiile, către a învăța să relaționăm mai bine în plan personal și profesional. Mă bucur însă să vad la Eka tot mai mulți oameni care își cumpără pachete de servicii, care înțeleg importanța lucrului cu ei înșiși pe termen mediu și lung, dar și pe cea de a-și aborda nevoile din mai multe unghiuri", mărturisește Anca Amariei.

Ea explică de faptul că oamenii încep cu terapie individuală, apoi continuă cu cea de cuplu sau terapii somatice. "În etape diferite din viața noastră avem nevoi diferite, iar Eka a fost gândit în acest spirit".

Cel mai "consumat" serviciu este psihoterapia pentru adulți, dar Anca sesizează o creștere când vine vorba de cea pentru copii sau adolescenți, respectiv cupluri.

“Am fost surprinși în a doua jumătate a anului trecut să vedem cerere mare pe zona de terapii sistemice, cum ar fi constelațiile familiale individuale, care sunt o metodă terapeutică prin care se explorează dinamica și influența familiei asupra individului.", spune Amariei. De asemenea, de la corporații au început să primească cereri pentru spațiul de evenimente cu ocazia unor "days away", cu activități din zona de soft și hard skills, cum ar fi mental fitness, dar și lumânărit, muzicoterapie, ateliere de colaje, mindfulness, yoga, teatru de improvizație.

Există multe preconcepții. Adulții se gândesc de multe ori de ce ar trebui să plătească pentru ca cineva să-i asculte. Sau că ei nu sunt defecți, nu au nevoie de terapie. Există un drum lung pentru a se ajunge la rezultate și deschidere din partea publicului.

“In zona corporate, încă mai sunt companii care nu au o strategie clară pe zona de mental health & wellbeing, care fac doar lucruri punctuale și fără impact real pentru angajați sau care consideră că nu au o responsabilitate în direcția stării de bine a angajaților", spune Anca Amariei. Dar ea consideră că vom vedea din ce în ce mai multe roluri de Chief Wellbeing Officer în organigrame.

Un viitor în care Centrul Eka se transformă în Centrele Eka

Spațiul de astăzi, la un an jumătate după lansare, e mai dinamic și mai viu decât și-l imagina Anca prima oară, unde vedea doar liniștea din cabinete. "Acum suntem despre grupuri, comunități, reuniuni, despre grupuri de sprijin pentru mame, tați, femei însărcinate și terapeuți", spune Anca Amariei.

De asemenea, Centrul Eka oferă și "Eka la tine la birou", unde oferă yoga, masaj, coaching postural pentru sediile de companii.

Dacă primul pas a fost făcut în București, planurile pentru extinderea conceptului nu se opresc la marginea orașului. De altfel, Anca a primit deja cereri ca împreună cu partenerii săi de business să ducă acest concept în Oradea, Sibiu sau Râmnicu-Sărat, iar astăzi sunt în evaluare a oportunităților de extindere.

Până atunci sunt provocări pe piață. Anca menționează de anumite sinergii pe care și le-ar dori. "Aș vrea sinergii, investiții și fuziuni între sectorul medical și zona de servicii non-medicale, dar cu potențial terapeutic mare. Mi-aș dori să văd abordarea integrată a sănătății și în alte sectoare adiacente, cum ar fi sectorul fitness", spune Amariei.

În plus, pentru zona corporate, Anca spune că sunt încă puține companii care au o strategie în zona de mental health și wellbeing pentru angajații lor, dar acest lucru este chiar o oportunitate pentru Centrul Eka, deoarece pot ajuta prin consultanță.

"Vrem ca Eka să ajungă un reper în București și în România privind starea de bine și cred că va încheia multe parteneriate de succes, astfel încât să ajungem la cât mai mulți oameni și în comunități", vorbește Anca despre planurile de viitor ale afacerii.

De altfel, ea visează la o Caravană EKA, unde oamenii de orice vârstă să învețe despre ABC-ul igienei emoționale, al respirației, al nutriției, al relațiilor sănătoase cu cei din jur.

"Pe viitor vrem să devenim destinația favorită pentru companii, oferindu-le tot ecosistemul de mental health și wellbeing pentru angajații lor, ceea ce le va face să salveze timp și bani, dar mai ales le va spori impactul și performanța", își explică planurile de viitor cofondatoarea Centrului Eka.

În schimb, pe termen scurt, în 2024 dezvoltarea va fi pe zona de comunități terapeutice, de sprijin și încredere (mame, tați, femei însărcinate, terapeuți, seniori).

“Avem proiecte promițătoare, precum DadsAround (un proiect despre relația sănătoasă și puternică dintre tați și copiii lor) sau FIM Hub (grupul de încredere și suport pentru specialiștii din domeniul sănătății), ambele cu acces gratuit. Avem în pregătire și un proiect alături de Eldie, platforma care își propune să îmbunătățească viețile seniorilor în plan fizic, mintal și relațional", explică Amariei.

În plus, lucrează și cu diverse oferte pentru companii, o platformă la care lucrează în momentul de față alături de moașa Vania Limban este Mom Wellbeing Prenatal & Postnatal, pentru companiile care sprijină călătoria maternității și a reinserției mamelor la locul de muncă.

Extindere cu ajutorul finanțării factory by Raiffeisen bank

Centrul Eka este unul dintre business-urile care au fost finanțate de către echipa factory by Raiffeisen Bank. De altfel, Anca Amariei a fost printre participanții la prima ediție a bootcamp-ului Factory Bootcamp, dedicat creșterii afacerilor și pregătirii lor pentru finanțare, eveniment organizat de start-up.ro și Raiffeisen Bank.

"Programul factory by Raiffeisen Bank ne-a ajutat să începem demersuri mai consistente în zona de digital marketing și promovare directă către consumatori", spune Anca Amariei.

Finanțarea a fost accesată în august 2023, când Centrul Eka a stabilizat echipa de parteneri și au avut evenimentul de lansare. Practic, din punct de vedere al afacerii a fost momentul când Eka și-a definitivat direcțiile de comunicare și portofoliul de servicii.

"Finanțarea a fost în principal alocată serviciilor de promovare, precum și pentru a angaja noi oameni în echipă și cheltuieli operaționale. Dacă nu reușeam să ne finanțăm, cred că vizibilitatea ar fi avut de suferit și misiunea spațiului ar fi luat o altă întorsătură", explică antreprenoarea.

Ea menționează relația cu echipa factory by Raiffeisen Bank care este umană și comunitatea extrem de valoroasă din jurul programului.

"E un loc sănătos pentru antreprenor, în care se pot lega multe parteneriate și beneficiem de mult sprijin, nu doar din punct de vedere financiar. Participarea la Bootcamp în sine a fost o experiență pe care o recomand oricărui antreprenor, pentru că este locul în care-și pot defini identitatea, misiunea, valorile și traseul de business", explică Anca Amariei.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: