În esență, ransomware-ul este un tip de malware care vă blochează accesul la PC și nu vă permite să îl accesați până nu plătiți o răscumpărare. Aceasta este cerută, mai ales, sub formă de criptomonede.

În zilele noastre, în loc de blocarea tastaturii sau a calculatorului unui utilizator, sunt criptate fișierele individuale, utilizând o cheie privată pe care o cunosc doar autorii programului ransomware. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că prin plătirea răscumpărării computerul va fi deblocat.

Anul trecut, în luna mai, un atac cibernetic la scară mare, numit Wannacry Ransomware, a infectat peste 300.000 de calculatoare din 150 de țări. Au fost afectate doar calculatoarele pe care rula sistemul de operare Windows.

Cea mai mare parte a malware-ului se răspândește prin e-mailuri cu link-uri care susțin că dețin informații pe care utilizatorii naivi le-ar putea considera interesante. Odată ce utilizatorul apasă pe acel link, el este redirecționat către un site fals care arată întocmai ca unul real. Apoi, pentru a accesa programul sau informațiile necesare, utilizatorilor li se cere să descarce un software. Dacă un utilizator descarcă acel software, calculatorul său va fi infectat. Site-urile web și ferestrele pop-up care pretind că oferă conținut gratuit, cum ar fi muzică sau filme gratuite, sunt printre cele mai importante surse ale atacurilor cibernetice.

Aceste breșe de securitate le permit escrocilor să vă urmărească comportamentul pe computer și să vă fure date de identificare personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru mai multe activități de fals, iar consecințele pot fi foarte periculoase.

În contextul amplorii pe care îl au, de cel puțin doi ani, atacurile de tip malware, specialiștii Cert-Ro (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), au câteva sfaturi pentru a evita acest gen de atacuri și au pregătit un ghid de protecție ransomware.

Potrivit acestora, cea mai eficientă metodă de combate atacurile de tip ransomware este aceea de a realiza, periodic, o copie de siguranță (un backup) pentru datele stocate sau procesate pe calculatoare. ”Astfel, chiar dacă accesul la date este blocat de către un astfel de malware, datele vor putea fi restaurate rapid, iar daunele provocate vor fi minime. Important este ca, pentru backup să utilizați un mediu de stocare extern care nu este conectat în permanență la sistem, altfel existând riscul ca, în cazul infectării cu ransomware, să fie criptate și fișierele de pe respectivul mediu de stocare”, afirmă specialiștii Cert-Ro.

Aflați mai multe sfaturi și găsiți 10 măsuri de prevenție a atacurilor cu diferite forme de malware din ghidul de protecție alcătuit de Cert-Ro.

Ghid protectie ransomware by Oana Cosman on Scribd