Ant Financial, divizia financiară a gigantului chinez Alibaba, a cumpărat soluția de transfer de bani MoneyGram pentru 880 de milioane de dolari. E o nouă mișcare ce arată puterea chinezilor și nevoia lor de a se dezvolta.

Jack Ma alibaba ant financial
Jack Ma, fondatorul AliBaba

MoneyGram are aproximativ 350.000 de filiale în 200 de țări. Ant Financial e cea mai mare companie din domeniul plăților online din China, cu peste 630 de milioane de utilizatori, iar ținta este extinderea globală care va putea fi făcută odată cu achiziționarea MoneyGram. Principalul competitor pentru Ant Financial este WeChat de la Tencent, soluția de mesagerie instantă având și posibilitatea de a face transfer de bani.

Practic, în momentul de față, Ant Financial poate avea 2,4 miliarde de clienți la nivel global. În plus, mișcarea e una interesantă pe fondul președinției lui Donald Trump, care a făcut din China o țintă deseori. Cu toate acestea, de curând președintele american s-a întâlnit cu Jack Ma, fondatorul și CEO-ul Alibaba, firma mamă a Ant Financial.

Tranzacția nu a fost aprobată încă de organele de reglementare din Statele Unite. Acțiunile MoneyGram au crescut cu 9% după anunțul din noaptea trecută.

Unul dintre produsele importante ale grupului din China este Alipay, un serviciu de procesare de plăți. Anul trecut a ajuns la 250 de milioane de tranzacții, iar Finnair, compania aeriană din Finlanda, a anunțat că va începe testele pentru a implementa sistemul de plăți în avioanele sale. În China, 2 milioane de afaceri au implementat serviciul Alipay. Principalul concurent pentru MoneyGram este Western Union.

Pe lângă această achiziție, grupul chinez a făcut un deal cu Uber, care va permite plata cu Alipay la nivel global în aplicația sa. Brandul MoneyGram va rămâne intact, iar compania va fi în continuare bazată în Dallas. Ant Financial are o evaluare financiară de 60 de miliarde de dolari.