Există multe păreri despre rapiditatea cu care ar da greș un startup. Fie că opt din zece eșuează în primele 18 luni, că doar jumătate dintre ele reușesc să ajungă la cinci ani, ori că 66% dintre ele răzbesc pe piață doi ani, realitatea e că aproape 80% dintre startup-urile susținute de fonduri de investiție nu reușesc să livreze produsele pentru care au primit finanțare, iar mai mult de o treime termină finanțarea înainte de a scoate pe piață produsul, iar sintagma ”dă greș rapid” (fail fast) a devenit una extrem de populară în rândul antreprenorilor. Și asta pentru că printre aceștia s-au împământenit vreo două convingeri: cu cât dai greș mai repede, cu atât poți avansa mai rapid, iar dacă nu dai greș, înseamnă că nu inovezi destul.

E clar că în lumea startup-urilor nu curge numai lapte și miere, așa că am găsit câteva citate care vă vor ajuta să vedeți și partea bună a unui eșec și să vă convingă să o luați de la capăt.

  • ”Cei mai nefericiți clienți ai tăi sunt cea mai bună sursă de a învăța să faci lucurile mai bine” – Bill Gates.
  • ”Teama de eșec îți limitează activitățile pe care vrei să le întreprinzi. Eșecul este singura oportunitate de a o lua de la capăt, de fiecare dată mai bine” – Henry Ford.
  • ”Nu înveți să mergi doar dacă urmezi niște reguli. Înveți să faci asta doar dacă încerci și cazi de fiecare dată” – Richard Branson.
  • ”Nu am dat greș. Doar am găsit 10.000 de moduri în care asta nu funcționează” – Thomas Edison.
  • ”Succesul nu se construiește pe succes. Se construiește pe eșec, pe frustrare, iar câteodată se construiește chiar pe catastrofe” – Sumner Redstone.