Informația este crucială pentru tot felul de instituții publice, dar și pentru companiile private, mai ales din mediul digital. Primesc informații privind identitatea noastră, de câte ori accesăm diverse site-uri și câte ore petrecem pe ele, ce produse ne căutăm în online și ce am cumpărat data trecută.

Procesarea acestor informații se transformă în profit pentru ele, dar și în posibilitatea de a ne livra, la rândul lor, datele care ne ajută să avem o experiență plăcută, să știm când produsele noastre preferate sunt la reduceri sau cât de repede ne ajunge mașina pe care am comandat-o.

Pentru a ajuta companiile să transforme toate aceste informații în date utile e nevoie de programatori care să lucreze în Data Science. Jobul de data scientist este unul dintre cele mai solicitate de către companii în zona de inteligență artificială, dar și unele dintre cele mai bine plătite. Iată cinci limbaje de programare care te ajută să ai un job în Data Science.

Python

Acest limbaj de programare i-a cucerit rapid și iremediabil pe programatorii din toată lumea, indiferent de domeniul lor de activitate. Asta pentru că, pe lângă faptul că este ușor de învățat, Python a fost creat pentru putea fi implementat într-o multitudine de domenii, ca de exemplu dezvoltarea aplicațiilor web, data mining sau scientific computing.

Java

Java, cel mai popular limbaj de programare din toată lumea, poate fi folosit și pentru data science. Dacă lucrați deja în Java pentru aplicații de Android sau web, acum vă puteți folosi cunoștințele și pentru domeniul Data Science. Iar dacă nu ați învățat, încă, Java, e cazul să puneți mâna pe carte.

R

R este un limbaj de programare specializat pentru calcule statistice. Își are originile în limbajul S dezvoltat de John Chambers și colaboratorii săi Rick Becker, Allan Wilks și Duncan Temple Lang între anii 1975 și 1998 la Bell Laboratories. R furnizează rezultatele etapizat, algoritmic, cu rezultate intermediare care pot fi memorate în obiecte și analizate la rândul lor. Pe lângă limbajul propriu-zis, R include un mediu de dezvoltare a aplicațiilor cu facilități grafice pentru manipularea datelor, afișarea rezultatelor execuția și rularea codului.

Julia

Julia este un limbaj de programare nou apărut, însă aduce câteva feature-uri foarte interesante. Julia este un limbaj care compilează în ceea ce programatorii denumesc JIT (just-in-time), oferind performanțe foarte bune. Julia este un limbaj de programare rapid, cu o concentrare accentuată pe precizia numerică, pe computerele științifice și pe statistici. În caz că vreți să învățați Julia, am găsit și niște cursuri care se organizează la nivel local.

MATLAB

MATLAB este un mediu de dezvoltare pentru calcul numeric și analiză statistică ce conține limbajul de programare cu același nume, creat de MathWorks. MATLAB permite manipularea matricilor, vizualizarea funcțiilor, implementarea algoritmilor, crearea de interfețe și poate interacționa cu alte aplicații.