Chiar dacă noile tehnologii sunt încă în stadiul de dezvoltare, se observă o creștere semnificativă a cererii pentru talente în domeniul inteligenței artificiale și machine learning.

Astfel, anunțurile cu locuri de muncă legate de AI aproape că s-au dublat în ultimii trei ani, potrivit celui mai mare motor de căutare de locuri de muncă, Indeed.com. Cele mai căutare joburi din zona inteligenței artificiale sunt cele de inginer machine learning și data scientist. Acestea două conduc clasamentul joburilor care folosesc cel mai des în descriere "AI" și "machine learning", termenii fiind prezenți în 95% dintre cazuri și, respectiv, 75%. Joburile de inginer computer vision sunt pe poziția a treia, cu 65% dintre acestea menționând AI sau machine learning în descriere.

De asemenea, în perioada iunie 2015 - iunie 2018, căutările de joburi care aveau termenii AI sau machine learning au crescut cu 182%, scriu cei de la VentureBeat, citând motorul de căutare.

În ceea ce privește dificultatea de închidere a pozițiilor din zona AI, cea de computer scientist este cea mai anevoioasă, unde aproape 64% dintre joburi rămân vacante pentru mai mult de 60 de zile de la postarea anunțului. În schimb, jobul care necesită competențe de AI și este cel mai simplu de închis este cel de statistician, unde rămân doar 29% de poziții vacante după 60 de zile.

În ultimul an, pentru primele 7 din 10 anunțuri pe bază de AI, salariul mediu depășea 100.000 de dolari pe an. Cel mai bine plătiți dintre toți sunt directorii de analiză, cu 140.000 de dolari pe an. Aceștia sunt urmați de principal scientists, care au un salariu de 138.000 de dolari pe an și inginerii de machine learning și cei de computer vision, ambele categorii cu 134.000 de dolari.

Foto credit: nd3000 / depositphotos.com