Startup-uri precum Femyo din București sau Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar dezvoltat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fost printre finaliștii competițiilor pan-europene ale EIT Health.

EIT Health caută talente nu numai din Europa de Vest, ci și din regiunile Centrale, de Est și de Sud, unde ritmul inovației este încă moderat. Aceste regiuni sunt incluse în Schema de inovare regională EIT (EIT RIS), creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Prin hub-urile EIT Health situate în 13 țări, talentele pot avea acces la diferite oportunități de educație, accelerare și inovare în domeniul medical și, în consecință, își pot transforma ideile în produse sau soluții reale care pot ajuta cetățenii să ducă o viață mai lungă și mai fericită. Hub-ul local EIT Health este Fresh Blood .

Iată câteva dintre cele mai interesante oportunități care tocmai au fost anunțate pentru 2020.

StarShip – termenul limită de înscriere: 31 ianuarie 2020

StarShip este o oportunitate de a te educa privind inovația în sanatate, extrem de apreciată de către participanți, an de an. În timpul programului part-time de nouă luni, participanții învață să aplice o abordare dovedită și bazată pe acțiune pentru a găsi soluții la provocări reale, înțelegând așteptările utilizatorilor și identificând nevoile nerezolvate în materie de sănătate. Pe parcursul programului, echipele sunt formate și îndrumate de către profesorii StarShip și mentorii din industrie.

Participanții selectați beneficiază de taxa de studiu și burse de călătorie. Programul este susținut de Parteneri din reteaua EIT Health - Universitatea din Coimbra - Portugalia, Universitatea Oxford , IESE Business School - Barcelona, Institutul Pedro Nunez - Coimbra, Institutul Karolinska - Stockholm, Institutele de cercetare RISE din Suedia, General Electric Healthcare, Atos Spania, Glintt, Bluepharma - Portugalia și Essilor - Franta. Aplică aici.

Wild Card – termenul limită de înscriere: 9 februarie 2020

EIT Health a anunțat că programul Wild Card 2020 primește acum înscrieri pentru echipe și persoane fizice, invitând cei mai promițători inovatori europeni din sănătate să prezinte propuneri deosebite în domeniile Sănătății femeilor și Terapiei digitale. Acum, în al treilea an și cu patru startup-uri deja lansate, programul Wild Card încearcă să sprijine cele mai promițătoare echipe și să transforme ideile lor în afaceri. Unul dintre cele mai cuprinzătoare programe din peisajul european al inovației în domeniul sănătății, Wild Card va crea mai întâi și apoi va investi până la 2 milioane de euro în două proiecte care forțează limitele în zona de inovație in sănătate. Aplică aici.

EIT Jumpstarter – termenul limită de înscriere: 15 martie 2020

EIT Jumpstarter este, printre altele, un program de pre-accelerare pentru inovatori din industria medicală. A fost desemnat de European Association Awards ca fiind cea mai bună inițiativă de formare și este dedicat în special inovatorilor care doresc să-și construiască o afacere într-un mediu interindustrial. Participanții sunt instruiți să pregătească o prezentare, un plan de afaceri dupa modelul „Business model canvas” și o strategie de acces in piață. Cei mai buni vor avea ocazia să le prezinte în fața juriului și să câștige premii în bani. Echipele selectate primesc sprijin financiar. Pe lângă industria medicală, EIT Jumpstarter caută talente și în sectorul alimentar, materii prime, energie, producție și mobilitate urbană. Aplică aici.

InnoStars Awards – termenul limită de înscriere: 27 martie 2020

InnoStars Awards este una dintre cele mai bune oportunități pentru startup-uri sau spin-off-uri cu prototipuri sau produse minim viabile, dar care nu sunt încă prezente pe piață. A patra ediție a programului va căuta talente venite din țări cu niveluri inovatoare moderate și sunt incluse în așa-numita Schemă de inovare regională (RIS) a EIT. Cele mai bune echipe primesc 25.000 de euro finanțare „smart” mentorat individual timp de patru luni și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa. EIT Health oferă și interviuri de validare cu potențiali clienți, investitori și parteneri. Finaliștii vor concura pentru primele trei premii: o sumă suplimentară de 25.000, 15.000 sau 10.000 de euro.

Start-ups Meet Pharma – termenul limită de înscriere: 29 martie 2020

Cea de-a doua ediție a programului de succes Start-ups Meet Pharma al EIT Health va căuta echipe ambițioase care doresc să abordeze provocări globale reale din domeniul farmaceutic. Acest program de accelerare se concentrează pe conectarea startup-urilor care dezvoltă soluții inovatoare pentru îngrijirea oferită în bolile cronice, alături de parteneri cheie din domeniul farmaceutic din Europa. Programul este dedicat echipelor cu produse funcționale sau prototipuri care sunt gata pentru piață și sunt interesate să dezvolte o soluție „mai presus de pastile”, cu sprijinul jucătorilor farmaceutici la nivel global. Provocările din acest an vor fi publicate pe 10 februarie.