Umbla pe Facebook o glumă zilele trecute: “Când te gândești că Bill Gates a renunțat la școală, amintește-ți că el a renunțat la Harvard, nu la liceu”. Și, de fapt, asta e esența. Nu renunța de foarte devreme, fără să încerci măcar să treci prin școală.

Iată, însă, o listă cu antreprenori care au renunțat la școală. Au făcut-o ca parte a unui program lansat de Peter Thiel, care le ofera 100.000 de dolari pentru a pleca din facultate și a se apuca de afaceri. Inc.com a căutat câțiva dintre absolvenții programului pentru a vedea ce au făcut. Nu sunt cei mai cunoscuți, dar e mai bine, pentru că exemplele mai realiste sunt mai bune.

James Proud, Hello

E unul dintre cei mai de succes alumni ai lui Peter Thiel. Are 25 de ani și are un startup care produce un device care monitorizează somnul. Proud a dat cu piciorul ocaziei de a fi primul din familia sa care termină o facultate atunci când a acceptat bursa lui Thiel. A lansat GigLocator, un site care agrega informații despre bilete la concerte, vândut în 2012 pentru câteva milioane de dolari. S-a apucat apoi de Hello și a lansat un senzor de somn numit Sense, care a primit 2,4 milioane de dolari pe Kickstarter în 2014. A primit investiție suplimentară de la Thiel și anul acesta se așteaptă să vândă 250.000 de dispozitive.

Ritesh Argawal

Riteshe e milionar deja, la 24 de ani. A crescut în sudul Indiei și a renunțat la facultate pentru a lansa o rețea globală de hoteluri ieftine în India. Cei care călătoresc acolo pot folosi Oyo Rooms pentru a găsi o rețea de camere și apartamente. Startup-ul operează camere în peste 6.500 de hoteluri din lume, în 200 de orașe. Argawal a reușit să strângă 187 de milioane de dolari investiție la o evaluare de 400 de milioane de dolari.

Laura Deming

Deming a intrat la MIT la 14 ani, așadar a fost un geniu de tânără. A lucrat la crearea de organe și țesuturi artificiale și a renunțat după primul an pentru a profita de ocazia oferită de Thiel. Deming nu a lansat un startup, dar e managerul unui fond de investiții numit The Longevity Fund, care caută companii ce lucrează la tehnologii ce pot prelungi viața umană.

John Meyer

În 2015, Meyer a renunțat la Universitatea din New York și la un internship la Apple pentru a profita de bursa lui Thiel la vârsta de 19 ani. A lansat un startup care agregă conținut de la utilizatori, care devin un fel de jurnaliști. Fresco News e un serviciu folosit de Fox TV și are peste 130.000 de utilizatori care încarcă poze și videoclipuri în platformă. Atunci când o platformă media îi folosește conținutul, Fresco News primește și 20 de dolari pentru o poză sau 50 de dolari pentru un video. Meyer a strâns 1,2 milioane de dolari de la CNN și Yahoo pentru aplicația sa.

Jeremy Cai

A renunțat la Babson College pentru a lucra la o aplicație prin care să rezolve problema găsirii angajaților. Și s-a gândit să facă o platformă pentru secolul XXI, când startup-urile scalează foarte rapid și au nevoie să angajeze intens. OnboardIQ automatizează părți din procesul de selecție, așa cum ar fi ordonarea aplicațiilor, programarea interviurilor și facilitează documentarea despre candidați. OnboardIQ a analizat 3 milioane de candidați în 40 de țări, pentru firme cum ar fi Cabify, Groupon sau Eaze.