În luna ianuarie 2016, senatorul Radu Oprea a fost trimis în judecată alături de partenerul său de afaceri, Mihail Ștefănescu (“Treflă”), de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care erau vizate două societăți controlate de senator: SC ICIM SA și SC URBAN ELECTRIC SRL, transmite Ziarul Incomod din Prahova, citat de hotnews.ro. El îl înlocuiește la Ministerul pentru Mediul de Afaceri pe Ilan Laufer.

Radu Oprea era acuzat, alături de Ștefănescu, de evaziune fiscală sub forma autoratului și de spălare de bani sub forma complicității, cei doi fiind administratori de drept ai celor două societăți. Într-un comunicat de presă, procurorii informau la momentul respectiv că, în urma cercetărilor, au descoperit că Oprea și partenerul său, Ștefănescu, “au ajutat societăţile comerciale S.C. M. S.R.L. şi S.C. SSWA S.R.L. şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat.

Radu Oprea este vicepreședinte PSD Prahova. De-a lungul anilor, firma sa, Urban Electric, a fost abonată la contracte cu statul.

Potrivit site-ului romaniacurata.ro, Urban Electric a executat pentru Primăria Brazi modernizarea şi extinderea la Şcoala cu clasele I-VIII din Brazii de Sus, dar şi sistemele de alimentare cu apă, canalizare, epurare pentru Primăria Brăneşti, contract de 16,4 milioane de lei. A mai prestat şi lucrări de retehnologizare la staţia de epurare din Medgidia, în valoare de 26 de milioane de lei, în asociere cu ALPINE BAU GmbH Austria.

O altă firmă în care apare Radu Oprea, dar și Mihail Ștefănescu, acuzat și el de evaziune fiscală, este Eco Burn S.R.L. care a câştigat licitaţiile organizate de Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi de Spitalul Judeţean Prahova. Firma respectivă a desfășurat contracte în valare de 2,7 milioane de lei pentru servicii de colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor spitaliceşti, mai scrie hotnews.ro.

Radu Oprea a absolvit Facultatea de Utilaj Tehnologic la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești în 1994. A fost prefect de Prahova și este la al doilea mandat de senator.

Deține trei imobile în Ploiești, are bijuterii de 40.000 de euro și două credite, de 300.000 de lei și 249.000 de euro. Are acțiuni la opt companii.