Guvernul Cioloș a lansat GovITHub, o inițiativă prin care vrea să implice mediul privat din IT, acceleratoare, hub-uri, ONG-uri și voluntari pentru a dezvolta proiecte pentru administrația publică și nu numai, în luna august a anului trecut. După o serie de proiecte implementate cu succes, un premiu obținut în cadrul Webit.Festival, dar și după închiderea în semn de protest față de OUG 13, GovITHub se transformă în Civictech.
Printr-o postare pe blogul oficial, intitulată ”Continuăm ce-am început. Hai și tu!”, cei de la Civictech își anunță prezența, dar și intențiile. Civictech România este, potrivit respectivului material, ”comunitatea celor care cred într-o Românie care folosește potențialul tehnologiei și talentului specialiștilor români pentru a dezvolta soluții digitale eficiente în beneficiul societății”.
Cum vrea Civictech să schimbe România
Civictech există din primăvara anului 2017, iar startup-ul ”independent, non-guvernamental și non-profit” este pornit de foști bursieri ai programului GovITHub. ”Am pornit civictechᴿᴼ fiindcă noi credem că România se poate schimba în bine, și împreună, prin competențele pe care le aducem și acțiunile pe care le facem, putem contribui la această schimbare. Suntem deja 628 și prin muncă și rezultate vom fi in ce în ce mai mulți”, se arată pe blog.
Până acum, 628 de persoane sunt implicate în programul Civictech, iar înscrierile sunt deschise celor care vor să schimbe ceva în țară. Din primăvară și până acum, startup-ul a încheiat ”primele parteneriate cu instituții publice”, pentru a asigura ”un angajament ferm de implementare a proiectelor digitale la care se lucrează în comunitatea civictechᴿᴼ”, a ”pregătit procese, instrumente și metodologii mai bune de colaborare”.
În acest moment, potrivit site-ului, Civictech ”explorează” oportunități de finanțare, pentru a asigura sustenabilitatea și eficiența proiectului. Aici se pot face donații pentru proiect.
Proiectele la care lucrează Civictech în prezent pot fi văzute aici, iar printre ele se numără ”Platforma e-cetățean Alba Iulia Smart City”, ”Sicasa: Sistemul de evidență a animalelor agricole”, dar și ”Autentificare cu codul unic de e-cetățean”.
Legat de ultimul proiect menționat de noi, acesta presupune ”un singur cont de acces pentru autentificare și autorizare în sistemele online ale administrației publice. Autentificarea va fi făcută folosind username și parolă pentru a securiza accesul acolo unde sunt necesare accesarea unor informații confidențiale sau secrete și va permite integrarea cu Facebook sau Google Login”. Cei de la Civictech au deja un prototip funcțional, iar proiectul este finalizat în proporție de 70%. Rămâne de văzut dacă va putea fi implementat.
Operațional din 3 octombrie 2016, programul guvernamental GovITHub a reunit voluntari și bursieri, specialiști din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice respectând principiile de Open Source, Mobile Ready, Cloud Enabled, Security & Privacy. GovITHub a funcționat până în luna februarie a acestui an.