Interviul cu Claudiu Stăncioiu este publicat în secțiunea “Antreprenori” de pe start-up.ro, susținută de către ING Bank, partener de creștere pentru afacerile din România.

Proiectul „Antreprenori” este sustinul de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.


DC Tech Solutions este o companie de IT specializată în dezvoltare de aplicații web, Cloud, business intelligence, dar treptat au vrut să treacă dincolo de a oferi doar servicii. Astfel, au dezvoltat produse de arhivare digitală, Content Mangement Systems și structurarea datelor.

A înființat firma în 2007 alături de un partener. Nu aveau neapărat experiență. Claudiu făcuse socio-psihologie, dar a fost atras de IT, iar asociatul său avea totuși un doctorat la Politehnica din București. Au decis să pornească pe un drum cu necunoscute, mai ales în 2007.

Dar la 2-3 ani după ce au început firma a venit criza financiară. Aveau mult entuziasm și s-au lovit de realitate. În momentul acela, spre deosebire de anii recenți, firmele nu au mai investit la fel de mult în digitalizare.

„Era nice to have partea de web pentru firme. A fost o provocare pentru noi să-i facem pe clienți să înțeleagă utilitatea web-ului și a trece business-ul online. Ne-am zbătut mult în primii 5 ani în care clienții erau interesați de distribuție, de publicitate în ziare, mai puțin de online și aplicații prin care să-și gestioneze activitatea”, explică Stăncioiu.

Au crescut organic, convingând clienții treptat, treptat. „Am mers la fiecare și am explicat utilitatea, aplicațiile. După ce și-au dat seama, au investit în continuare. Aceasta e o parte importantă, să investești continuu într-o aplicație care să gestioneze activitatea firmei”, spune Claudiu Stăncioiu.

Fiecare firmă e diferită și are nevoie de aplicații dedicate activității. De asemenea, spune el, rata de absorbție a unui soft de către angajați trebuie să fie mare pentru a fi utilizat.

„Oamenii sunt reticenți la ce este nou și prin digitalizare se schimbă pattern-ul de utilizare”, spune fondatorul DC Tech Solutions.

Cum a crescut DC Tech Solutions

Compania s-a schimbat pe măsură ce au apărut tehnologiile noi.

„Am avut o rată de creștere de 30-40% în cifră de afaceri în fiecare an. Până la urmă, în IT cifra de afaceri este pur și simplu o replicare a vânzării activității intelectuale, atât pe partea de produs, cât și pe partea de outsourcing”, spune Stăncioiu.

El este mulțumit, deși nu au avut creșteri mai mari, pentru că aceasta s-a păstrat de la an la an.

Pentru 2023, cifra de afaceri va fi la aproximativ 600-700.000 de euro venituri. Cu toate acestea, e nemulțumit pentru că statul a scăzut de la 1 milion de euro la 500.000 de euro cifra de afaceri la care veniturile trec pe o impozitare de 16%, așa că au existat și limitări.

În plus, e greu pentru o companie de IT din provincie să angajeze specialiști.

„Numărul de angajați reflectă tot ce înseamnă vânzarea în companie. Marile corporații își permit să arunce cu salarii foarte mari, iar noi, cei mai mici, suferim în zona asta, având în vedere că suntem și taxați puternic de stat”, explică Stăncioiu.

Dar măcar perioada pandemiei COVID a ajutat firmele de IT, pentru că digitalizarea a fost esențială.

„Pandemia a împins digitalizarea. Am conștientizat cu toții beneficiul de a investi în tot ce înseamnă partea de software. A mers de la nice to have la must have, pentru că lumea și afacerile evoluează foarte repede și trebuie să fii în trenul acestor schimbări”, spune fondatorul DC Tech Solutions.

Virtualizarea, esențială pentru firmele de IT

Din punctul de vedere al lui Claudiu au fost câteva schimbări care au transformat și firmele de IT, dar și industria în general.

„Rețelele sociale au influențat foarte mult activitatea afacerilor. Au identificat canale de vânzări diferite. Și apoi fiecare firmă și-a dat seama că are nevoie de cineva care să se ocupe de aceste zone. Ai nevoie de cifre, ai nevoie de toate aceste date în timp real și poți să construiești o aplicație software care să-ți raporteze aceste aspecte”, spune Claudiu Stăncioiu

De asemenea, pentru DC Tech ca firmă, virtualizarea serverelor a transformat industria.

„E un beneficiu imens pentru noi, pentru că trebuia înainte să investești în componenta hardware, care uneori nu era cea mai fiabilă. Când creșteai, deja într-un an trebuia să schimbi, iar riscurile erau mari, prețurile prohibitive”, spune Claudiu Stăncioiu.

Dar Cloud-ul a schimbat lucrurile și accesul e mult mai dezvoltat. „Cele mai utile investiții sunt serverele, virtualizarea și oamenii. Puterea de procesare ne ajută mult pentru că anumite aplicații au nevoie de acestea, iar oamenii dezvoltă inteligența în cadrul companiei”, spune Stăncioiu.

Ce nevoi are un antreprenor de la o bancă

În proiectul #Antreprenori îi provocăm pe cei pe care îi aducem la interviuri să spună și care sunt nevoile lor de la o bancă. Din punctul de vedere al lui Claudiu, finanțarea constantă este esențială, mai ales pentru micile firme de IT.

„Suntem la a treia sau a patra linie de credit. Iar banca a înțeles foarte bine nevoile companiei și o spun trăind asta”, explică Stăncioiu.

El consideră că pentru firmele de IT poate fi dificil să ia un credit pentru a fluidiza work flow-ul și cash flow-ul, mai ales atunci când se cer garanții sau ipoteci. Mai ales că o firmă de IT nu are multe active.

„Banca ne-a ajutat foarte mult să ne finanțăm. Pentru că nu mai depindem atât de mult de diverse întârzieri de plăți și diverse sincope care apar în cadrul gestionării activității unei firme de software. Banca a identificat perfect aceste soluții”, spune Claudiu Stăncioiu.

Sfaturile pentru alți antreprenori

Claudiu Stăncioiu consideră că un antreprenor trebuie să se pună la punct în cunoașterea legislației.

„Sunt diverse legi, diverse normative care guvernează societățile pe care un antreprenor în momentul în care pornește la drum trebuie să le cunoască. Pe lângă gestionarea firmei este și zona de contabilitate, dar și zona de HR, unde te lovești de diverse instituții cu care interacțiunea poate fi relativ defectuoasă”, spune Claudiu.

Întorcându-se în timp, Claudiu spune că ar merge tot înspre industria de IT, dar ar optimiza și mai mult ceea ce știe astăzi.

Dar ce întrebare își pune el legat de evoluția în carieră? „Sunt anumite subiecte și idei pe care aș fi insistat mai mult. Lucrurile ar fi evoluat mult mai bine decât acum. Dar aceasta este logica întâmplării, asta este viața și din păcate nu putem să ne uităm decât cu un oarecare regret în spate”, încheie Stăncioiu, CEO al firmei DC Tech Solutions.