„Odată cu diversificarea pieței de PE, tot mai mulți antreprenori iau în calcul varianta de a semna un parteneriat cu un fond de Private Equity în comparație cu acum 10 ani”, comentează specialiștii Agista, fond de growth românesc în curs de autorizare, lansat în 2022 de Impetum Group

Piață europeană de capital privat a înregistrat, în ultimii ani, o creștere semnificativă a activității de fundraising (strângere de capital), atingând niveluri fără precedent, cu un record de 170 de miliarde de euro în 2022 (cu 30% mai mult în comparație cu anul precedent și cu 13% peste numărul mediu de fonduri atrase în ultimii 5 ani).

Fondurile de growth au jucat un rol semnificativ în această creștere, atrăgând capital considerabil: doar în 2022, 200 de fonduri europene de growth au strâns 21 de miliarde de euro, depășind media ultimilor cinci ani cu 42%, potrivit unui raport Invest Europe.

Această dinamică se traduce prin oportunități uriașe pentru antreprenori și investitori în Europa. Fondurile de growth au deschis noi perspective și au facilitat crearea și extinderea afacerilor, generând inovație și prosperitate economică.

O categorie relativ nouă pe piață românească de investiții, fondurile de growth se concentrează pe identificarea și susținerea companiilor cu potențial semnificativ de creștere, oferindu-le capital și resursele necesare pentru a-și accelera expansiunea și a-și atinge obiectivele de creștere.

Profilul investiției de tip growth equity are specific de acționar minoritar, cu o componentă importantă de susținere a companiilor pentru a face performanță, beneficiind astfel de ghidaj și acces la capital.

„De-a lungul anilor, fondurile europene de growth au înregistrat o creștere semnificativă, obțînând o cota tot mai mare din totalul sumelor colectate pe segmentul de PE din Europa. Această evoluție începe să aibă ecou și în tendințele de pe piață românească, având un rol relevant în susținerea antreprenorilor și a afacerilor românești.", spune Nicolae Kovacs, CEO al Agista, fond de growth în curs de autorizare din România.

În opinia specialiștilor, fondurile de growth vor avea un rol fundamental în următorii ani în Europa de Sud - Est, prin:

  • Acces la resurse, expertiză și know-how extins prin intermediul rețelei fondului de growth
  • Accesul rapid la piețe și clienți noi, ce se va traduce în extinderea portofoliului către arii cu potențial de creștere
  • Sprijinirea inovației și a antreprenoriatului în regiune și promovarea colaborării și networking-ului între companii.

În ultimii ani, industria europeană de tech a înregistrat cele mai multe tranzacții de fuziuni și achiziții cu implicarea private equity, cu o pondere de 90%, urmată de sectorul farmaceutic cu 81%, serviciile de afaceri cu 59%, serviciile financiare cu 41%, retail cu 29%, bunurile industriale și ingineria cu 26%, energia și utilitățile cu 18%, industria chimică cu 18%, construcțiile cu 11%, iar sectorul auto cu 7%. Acest lucru a contribuit la tendința ascendentă a finanțării private equity în Europa, tendința ce se menține și în prognozele pentru următorii ani.