Black Sea ClimAccelerator este un program european destinat unei noi generații de startup-uri și antreprenori, care răspund provocărilor de mediu cu soluții inovative, creative și tehnologice.

300.000 de euro finanțare, mentorat, consultanță de specialitate și pregătire pentru atragerea de investiții se pun la bătaie în cadrul Black Sea ClimAccelerator, programul de accelerare pentru startup-urile green și soluții de eco-inovare.

Dacă ai o soluție inovatoare la cea mai presantă temă a generației noastre, schimbările climatice, ClimAccelerator este programul care îți va duce startup-ul de la idee la scalare, și de la prototip la atragere de investiții.

42 de locuri sunt disponibile pentru startup-uri din România și Bulgaria, într-un program ce include workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing, evenimente internaționale și, nu în ultimul rând, o finanțare de 300.000 euro.

Procesul de înscriere este gratuit și a fost deschis pe data de 9 august iar organizatorii programului așteaptă aplicații până pe data de 15 septembrie.

În funcție de stadiul de dezvoltare al business-ului tău, vei fi inclus într-una dintre cele trei categorii: Early Stage, MVP sau Growth.

Startup-urile care au o idee și sunt în stadiul incipient se încadrează în prima categorie – Early stage. 16 astfel de startup-uri din România vor primi un grant în valoare de 5.000 de euro oferit de EIT Climate KIC și vor beneficia de workshop-uri de validare a ideii de business și product-solution fit.

Startup-urile care au un prototip validat cu clienți se încadrează în categoria a doua – MVP. Pentru astfel de startup-uri există 6 locuri disponibile în program, cu beneficii precum un grant de 20.000 de euro oferit de EIT Climate KIC, acces la workshop-uri pe teme de marketing și vânzări, monetizare și stabilire a prețului, aliniere în echipă, scalare a afacerii, precum și consultanță de specialitate în funcție de nevoile specifice.

Startup-urile care au soluții scalabile se înscriu în categoria a treia – Growth. 6 astfel de startup-uri din România vor beneficia de sesiuni de consultanță de specialitate pe nevoile lor specifice, inclusiv pe înțelegerea terms sheet-urilor pentru investiții (aspectele comerciale esențiale alte tranzacției – economice și privind controlul asupra startup-ului), de activități de identificare a oportunităților de granturi atât la nivel local, cât și internațional și de activități de facilitare și suport care să le pregătească pentru atragerea de investiții și finanțări.

Toate startup-urile înscrise vor participa și la sesiuni de mentorat individuale, sesiuni de peer sharing la nivel național și internațional și se vor conecta cu actori cheie din ecosistem, prin activități desfășurate preponderent online. În plus, startup-urile din categoriile 2 și 3 vor participa la evenimente și târguri naționale și internaționale și la Demo Day, un eveniment național în care își vor prezenta soluția în fața jucătorilor cheie din piață și vor participa la sesiuni de networking.

”Suntem într-un moment în care nevoile planetei nu mai pot fi ignorate și e nevoie de astfel de soluții antreprenoriale, de business, nu doar civice, care să prevină decalajul între disponibilitate și consum al resurselor. Tocmai de aceea, ne bucurăm să coordonăm această inițiativă prin care startup-urile cu soluții sustenabile capătă coerență și impact, în primul rând, dar și mentorat și finanțare pentru a-și dezvolta afacerea. Black Sea ClimAccelerator este o adevărată pistă de lansare și accelerare pentru aceste startup-uri, dar și o oportunitate de dezvoltare a comunității de antreprenori cu soluții green”, spune Adina Crețu, Director Programs & Entrepreneurial Growth la Impact Hub Bucharest.

Înscrierile pentru startup-urile din categoriile 1 și 2 sunt deschise până pe 15 septembrie.

Procesul de selecție pentru participarea în program va fi realizat de către un juriu format din membri cu expertiză diversă atât din mediul antreprenorial, cât și din mediul corporate și ONG.

Startup-urile din categoria 3 vor intra în program în urma unei invitații din partea organizatorilor și în urma unui proces de selecție personalizat, realizat împreună cu un juriu format din investitori și business angels.

Black Sea ClimAccelerator este coordonat de Impact Hub Bucharest și dezvoltat de un consorțiu format din Impact Hub Bucharest și The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria, cu sprijinul Climate-KIC.