Migrarea românilor în străinătate a creat o situație de depopulare mai ales în mediul rural, fiind deja o problemă de supraviețuire pentru locuitorii satelor noastre datorată îmbătrânirii populației și sărăcirii acesteia. Organizatorii își doresc să găsească soluții concrete pentru salvarea patrimoniului moștenit și pentru dezvoltarea locală, în special prin stimularea antreprenoriatului.

La eveniment și-au anunțat deja participarea: Dragoș Anastasiu - Președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, Marius Bostan - Antreprenor și inițiator RePatriot, Felix Pătrășcanu - Co-fondator FAN Courier, Andreea Petrișor – CEO Foodpanda România, Felix Tătaru - Președinte GMP Group specializat în creativitate și comunicare, Hildegard Brandl - arhitect, membru AHK Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Dan Pitic - CEO Perpetuum, Mihai Ungurenuș - Fondator Radicstar și Livada Bunicului din Corbi, Octavian Viorel - CEO Pukka și co-inițiator “Niște Orășeni”, Emil Drăghici - Președintele Asociației Comunelor din România, Adrian Oros - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Dumitru Leuștean - primarul localității Novaci (stațiunea Rânca), Gheorghe Epure - primarul comunei Polovragi, județul Gorj, Gabriel Năstăsescu - primarul comunei Voineasa, județul Vâlcea, Nicolae Moldovan - primarul localității Beclean, județul Bistrița-Năsăud.

Întâlnirea se va concentra pe:

  • Exemple de bune practici ale altor comunități care au reușit prin forțele lor, cu suport din partea RBL și RePatriot precum și alte exemple de succes prezentate de edili și experți în domeniu.
  • De ce, cum a luat naștere și se extinde proiectul Antreprenorești, care sunt pilonii de funcționare și beneficiile pentru viitorul comunităților rurale.
  • Identificarea și prezentarea de surse de finanțare destinate acestui tip de comunități (fonduri europene, granturi private, diverse alte tipuri de finanțări)
  • Oferirea de suport comunelor pentru implementarea unor strategii de dezvoltare în vederea promovarii destinațiilor turistice prin crearea unul brand turistic regional, nu doar local, care să identifice potențialul zonei respective, agroturismul, patrimoniul cultural, viața la țară sau alte obiective de interes.
  • Sprijin pentru realizarea unui ghid care să reglementeze dezvoltarea urbanistică unitară a localităților din România și în armonie cu natura, atât în ceea ce privește construcțiile cât și materialele folosite, în funcție de zona de care aparțin (munte, deltă, mare, deal, câmpie).

Mai multe detalii și înregistrarea la conferință pe https://antreprenoresti.ro.

Antreprenorești – Adoptă un Sat este un proiect inițiat în cadrul RBL care, alături de RePatriot, încearcă să găsească instrumente cât mai bune pentru a stimula antreprenoriatul în mediul rural. Mai multe pe antreprenorești.ro.

RePatriot este o platformă de inspirație și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. Construiește instrumente de sprijin, oferă consiliere, mentorat, educație de afaceri, coalizează forţe instituţionale importante alături de personalităţi şi societatea civilă. Mai multe pe www.repatriot.ro.

Romanian Business Leaders este una dintre cele mai reprezentative comunități de antreprenori și șefi de companii români. Organizațiile pe care le conduc produc peste 10% din Produsul Intern Brut al României și angajează peste 50.000 de români.