În 2 octombrie are loc inaugurarea unui nou accelerator care își propune să raspundă nevoilor antreprenorilor la început de drum: mentorat, training și finanțare.

Commons Accel își dorește să îmbine educația antreprenorială, accesul la mentori, experți și jucători din industrie cât și posibilitatea finanțării, pentru startupurile din verticalele Proptech, IoT sau SDG.

Domeniile abordate sunt o intersecție între trendurile și nevoile actuale ale pieței și experiența fondatorilor și a echipei Commons Accel.

”Smart real estate sau Construction tech, subdomenii ale Proptech, sunt o necesitate pe o piață atât de competitivă”, declară David Canta, cofondator Commons și Managing Director al Avison Young Romania, o companie cu experiență pe segmentul de servicii imobiliare profesionale.

”Shared Economy sau Circular Business sunt niște trenduri majore in societatea actuală. De asemenea orașele sustenabile sau consumerismul responsabil nu sunt doar niște idealuri, ci concepte care oferă oportunități reale de business, realizabile prin inovație, prin cooperare și prin conștientizarea necesității de a trăi mai bine, într-o lume mai bună, cu toții”, declară Matei Dumitrescu, director și inițiator alături de Commons al acceleratorului.

Matei a făcut parte începând cu 2014 din echipa celui mai important accelerator regional de impact, Investment-ready Program din Viena. Totodată, este și unul dintre specialiștii prezenți pe platforma BizTool.ro, marketplace-ul de servicii unde poți găsi experții de care ai nevoie pentru afacerea ta.

Din echipa acceleratorului fac parte și Dan Vlad, fondator Simple IoT și expert în domeniu, Diana Ciobănete, cu o experiență semnificativă în accelerare dobândită în administrarea a nu mai puțin de trei cohorte ale celui mai mare pre-accelerator global, Founder Institute, sau Peter Barta, expert în accelerare cu experiență îndelungată în pregătirea antreprenorilor, ca fondator al The Long Run.

Commons Accel - 3 luni de accelerare

Commons Accel este un program de accelerare de 3 luni în care se pune accentul pe idee și pe dezvoltarea antreprenorului, dar mai ales pe stabilirea și atingerea obiectivului fiecărui participant.

“Suntem in pragul unei revolutii tehnologice in verticalele pe care am ales sa le abordam in acest program si vrem sa facem parte din aceasta mișcare. Avem startup-uri si antreprenori români cu idei si creativitate, iar prin Commons Accel vrem să îi sprijinim la început de drum și să fim o rampă de lansare pentru ei“, precizează David Canta.

Programul oferă peste 75 de ore de pregătire și este dedicat antreprenorilor care se încadrează în una dintre cele 3 verticale descrise mai sus.

“Ne interesează oameni determinați care văd antreprenoriatul ca o nouă carieră, însă nu au găsit încă suportul necesar. E un program potrivit atât timp cât ești dispus și dedicat la nivel de timp“, spune Peter Barta referitor la participanții pe care îi așteaptă echipa acceleratorului.

Înscrieri deschise pentru primul batch Commons Accel

Perioada în care se poate aplica este deschisă până în 30 septembrie.

În vederea facilitării finanțării proiectelor accelerate, au fost încheiate parteneriate atât cu fonduri de investiții cât și cu organizații de business angels. Dar, ca particularitate, în acest program sunt așteptate corporațiile din domeniu, care pe lângă faptul că vor oferi un feedback prețios, din interior, au posibilitatea de a achiziționa sau a investi în proiectele prezentate, sau cel puțin pot deveni primii clienți majori ai startupurilor din program.

Unul dintre primii participanți care se alătură programului Commons Accel cu un proiect nou, este Andrei Botescu fondatorul brandului Pegas.

De ce a ales Commons Accel? “Am fost plăcut surprins de actualitatea domeniilor abordate, de vibe-ul locației si de experiența trainerilor. Pe Matei Dumitrescu îl stiu de ceva vreme si am simțit instant ca îmi pot rafina si accelera proiectele mele antreprenoriale alături de el și de ceilalți membri Commons”, spune Andrei Botescu.

Evenimente pentru startup-uri

Totodată, înainte de lansarea oficială, Commons Accel organizează în sediul Commons Unirii o serie de evenimente gratuite în care participanții pot învăța despre fiecare dintre verticalele acoperite în program și relaționa cu alți fondatori din domeniu dar și cu mentori, investitori sau reprezentanți ai industriei:

  • SDG Warm Up (2 septembrie)
  • IoT Warm Up (17 septembrie)
  • Prop Tech Warm Up (24 septembrie)

Înscrierile pentru aceste evenimente vor fi anunțate pe canalele de social media ale acceleratorului.