Computerul de dimensiunea unui grăunte de sare conține câteva sute de mii de tranzistori și are aproximativ 1mm pătrat. Puterea de procesare oferită de el este echivalentă cu cea a unui procesor pe arhitectură x86 din 1990, lucru care poate să nu pară atât de impresionant la prima vedere.

Cu toate astea, trebuie ținut cont de faptul că acest microcomputer costă mai puțin de 10 cenți pentru a fi produs și nu va fi folosit în birouri, ci în tehnologii ale viitorului - reprezentanții IBM susțin că acestea vor funcționa precum ”ancore cryptografice” și vor putea fi integrate în tot felul de obiecte obișnuite, pentru a asigura autenticitatea respectivelor obiecte, cu ajutorul tehnologiei blockchain.

Cu alte cuvinte, aceste computere cât un bob de neghină vor fi măsurile anti-fraudă ale viitorului. Ar putea fi folosite în gadgeturi scumpe sau chiar în pastilele contra malariei, pentru ca persoanele care le iau să știe sigur că nu li se aministrează ”apă de ploaie”.

Deocamdată, IBM se află în faza de testare și nu se știe când sau dacă aceste computere vor ajunge pe piață, dar compania pare încrezătoare în viitorul lor.

”Aceste tehnologii pavează drumul către noi soluții ce pot fi folosite în probleme de siguranță alimentară, de autenticitate a diverselor obiecte, în cazul produselor modificate genetic, în identificarea produselor contrafăcute și în proveniența bunurilor de lux”, au declarat reprezentanți ai companiei.

Despre tehnologia blockchain care urmează să fie folosită nu se știe nimic, deci e posibil să auzim vești despre ea în viitorul apropiat.