Fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a stimula transformarea digitală sunt semnificative. 127 de miliarde euro sunt dedicate reformelor digitale și investițiilor în planurile naționale de redresare și reziliență. Aceasta reprezintă o oportunitate fără precedent de a accelera digitalizarea, de a spori reziliența Uniunii și de a reduce dependențele externe atât prin reforme, cât și prin investiții.

În decembrie 2022 s-a lansat Ghidul final de finanțare a programului PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) în cadrul căruia sunt alocate 347,5 milioane EURO. Conform firmelor de consultanță, majoritatea companiilor planifică să aplice pentru finanțări de până în 50.000. La această valoare, ar primi bani peste 7.000 de firme.

Instrumentul de grant asigură fonduri de dezvoltare de la 20.000 de euro până la 100.000 euro pe întreprindere. E gândit să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, astfel că, în acest sens, companiile pot ajuta România să ajungă la creșteri economice similare cu cele din Polonia, Croația sau Estonia, țări care au un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene, țara noastră ocupând, de altfel, ultimul loc în topul DESI, care sintetizează indicatorii privind performanța digitală a Europei.

ContentSpeed a implementat până în prezent peste 30 de proiecte tehnice realizate prin fonduri de finanțare, venind în ajutorul firmelor cu soluții de transformare digitală - realizare de magazine online, integrări software de tip CRM sau ERP, aplicații de mobil dedicate eCommerce sau Marketplace-uri, dar și cu servicii de consultanță oferite de firmele partenere, asigurând astfel sprijin complet pentru obținerea fondurilor.

Procesul de evaluare a proiectelor este unul transparent, iar metodele de calcul ale punctajului sunt bine definite în ghidul emis de către Minister. ContentSpeed oferă suport și în ceea ce privește redactarea caietului de sarcini, asigură asistarea gratuită la susținerea periodică a auditurilor solicitate de autoritati, pune la dispoziție cele mai avansate soluții software și are parteneri specializați în transformarea digitală a companiilor end-to-end.

Așadar, prin serviciile standard, soluțiile de digitalizare oferite și partenerii cu rate de succes dovedite, ContentSpeed reușește să acopere 10 din cele 12 criterii de transformare digitală, care trebuie îndeplinite în urma implementării proiectelor, în condițiile în care atingerea a minimum 6 criterii este necesară pentru accesarea finanțărilor. Firmelor care nu includ și componente de comerț electronic, precum magazine online sau aplicații de mobil, le va fi dificil să demonstreze creșterea productivității la nivel de companie doar prin achiziția de hardware și să bifeze minimul de criterii cerut: folosirea rețelelor de socializare, vânzările online să reprezinte peste 1% din cifra de afaceri totală și vânzările web către consumatori privați (B2C) mai mult de 10% din vânzările web. În același timp, trebuie să utilizeze soluții de tip CRM, WMS sau ERP, componente de AI și cloud, ideal in format SaaS (Software as a Service).

Printre condițiile care trebuie îndeplinite de către IMM-uri pentru a accesa aceste fonduri se numără: să fie înființate cel târziu la data de 31.12.2021, să înregistreze profit de exploatare în 2021, să nu se afle în: stare de faliment, reorganizare jurdică, dizolvare sau lichidare, și să nu desfășoare activități cu produse cu caracter obscen, care au legătură cu industria de tutun sau de jocuri de noroc. Totodată se angajează ca la finalul implementării proiectului să atingă minimum 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI).

Valoarea maximă a ajutorului de minimis este cuprinsă între:

  1. a) 20.000 și 30.000 euro pentru microintreprindere;
  2. b) 20.000 și 50.000 euro pentru întreprindere mică;
  3. c) 20.000 și 100.000 euro pentru întreprindere mijlocie

Contribuția proprie a beneficiarului va fi de cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. Decontarea se face conform mecanismului de transfer al sumelor: Beneficiarul va transmite cereri de transfer pentru plățile care urmează a fi efectuate pentru demararea și finanțarea activităților proiectului (deci, nefiind necesară contractarea de credite pentru acoperirea inițială a costurilor până la decontare).