Și astfel ajungem la povestea Cramei S.E.R.V.E., crama acestei săptămâni, despre care putem afirma că este printre pionierii viticulturii și vinificației de după ‘89! Iar filozofia de primă clasă a acesteia este confirmată, încă de la început, chiar de CEO-ul, Mihaela De Poix: “S.E.R.V.E. este o poveste creată să fie spusă din generație în generație, o afacere făcută să fie lăsată moștenire.

Nu minimizez impactul pandemiei, dar politica noastră de prețuri, chiar dacă nu a fost creată în viziunea unor eventuale șocuri economice, nu poate fi influențată de acestea pentru că fiecare vin pe care-l facem este gândit să fie o ofertă perfectă în raport cu calitatea lui. Așadar nu avem variabile pentru politica de prețuri.”

La prima vedere ești tentat să crezi că S.E.R.V.E. este doar una dintre cele 37 de Crame din zona Dealul Mare, una dintre multele crame înșirate pe însoritele dealuri dintre Ploiești și Buzău. Doar la prima vedere, căci povestea de aici este printre primele de succes în materie de vie și vin de pe la noi.

Aventura S.E.R.V.E. începe la jumătatea anilor ’90 cu prima vizită a contelui francez Guy Tyrel de Poix care auzise despre țara noastră și despre potențialul de business de aici. Venit din Franța cu gândul să devină «négociant» de vin, o meserie cu ștate vechi la ei, și care s-ar descrie prin “a intermedia vânzarea de vin către alte țări”, își începe vizitele în zonele viticole românești pentru a găsi vinuri și parteneri, crame cu care să poată colabora.

Căutările cramei perfecte cu care să lucreze nu au fost deloc ușoare și mai mult de 1 an, contele și doamna Mihaela Badea, cea care i-a fost alături de la început, au prospectat piața și potențialul viticol românesc. Căutările s-au încheiat atunci când cei doi, Mihaela și Guy, au ajuns la ceea ce pe vremuri se numea Dyonisos Ceptura, o cramă subdimensionata care abia se desprinsese de celebrul IAS Urlați, din Dealu Mare. Surpriza a fost că aici chiar mirosea a vin, crama era curată, iar vinificatorul i-a oferit spre degustare prima Feteasca Neagră din viața lui Guy.

Mihaela chiar își amintește cu nostalgie: “Încă de la început am avut oportunitatea fantastică să fiu alături de Guy la crearea de la zero a acestei companii, a brandurilor ei și am considerat că S.E.R.V.E. este al treilea copil al meu. Bine, al treilea pe atunci, căci acum aș spune cel de-al șaptelea”.

Gândul cu care contele plecase din Franța s-a schimbat radical în momentul în care a decis să investească aici, să aducă tehnologie de vinificare nouă din țara sa și să devină partener la Dionisos. Iar de atunci au trecut mai bine de 25 de ani!

Din anul 2000 au decis să mute producția și să se desprindă de Dyonisos, începând construcția noii crame, cea care astăzi este locul în unde vinurile S.E.R.V.E. iau naștere și unde de mai bine de 20 de ani, totul prinde contur.

Podgoria este împărțită în mai multe parcele, la distanță de câțiva kilometri de cramă, fiecare soi de struguri găsindu-și locul său perfect. Așa că soiurile pentru vinurile roșii sunt plantate fix în locul unde pantele sunt cele mai abrupte iar solurile cele mai calcaroase, influențe benefice pentru struguri, rezultând fructe bine coapte, pline de arome și zemoase. Iar soiurile albe se regăsesc în părțile cele mai răcoroase ale plantațiilor, astfel încât să poată păstra aciditatea necesară acelor vinuri voioase și răcoritoare.

Astăzi, crama deține și exploatează 68 de hectare de viță de vie, cu o vechime medie de 15 ani, făcând-o să fie o crama de dimensiuni medii, puternic orientată spre vinuri de calitate.

Astfel, transpunerea terroirului în paharul de vin, din viile ajunse la maturitate, susțin din plin demersurile oenologului Aurel Rotărescu de a avea an de an doar vinuri perfecte!

Vinurile cramei S.E.R.V.E. provin dintr-o zonă caldă. Iar aceste zone vor da aproape întotdeauna vinuri aromate, consistente și corpolente care amintesc de fructele foarte coapte sau de dulcețurile bunicilor noștri. Aici găsim mândrele Fetească Neagră și Albă, găsim sofisticatele Chardonnay și Pinot Noir, dar și popularele Riesling și Muscat sau Cavalerul vinurilor - Cabernet Sauvignon!

Dacă despre loc am vorbit, despre oameni am pomenit, mai este un lucru de dezvăluit: cum a apărut numele S.E.R.V.E. – Societatea Euro Romana de Vinuri de Excepție? Se spune că inspirația vine mai bine după câteva sticle cu vin. La fel a fost și cazul Mihaelei și a lui Guy când, împreună cu mai mulți prieteni, au făcut un brainstorming despre România / Europa / viitor / potențial și perspectivele vinurilor autohtone și așa a rezultat: « Euro-Romana » și « Vinuri de Excelență ». Idei “stropite” din belșug cu vin rose, de la Domaine Peraldi (proprietate a familiei în Corsica).

Și poate că e momentul ca tot acum să mai strecurăm o amintire “de suflet”, povestea de tinerețe a Contelui de Corsica! Guy compara experiența primului an din țara noastră cu cea din Harlemul american, una dintre experiențele tinereții și de unde a rămas cu lecția tenacității și curajului temeinic învățată, lecție din care avea să se nască și numele primei game de vinuri de la S.E.R.V.E., “Vinul Cavalerului” (inițial - Vin du’ Chevalier). Pe scurt, este povestea lui Guy Tyrel de Poix, conte din Corsica, care se transformă în cavalerul salvator al unei crame ce a ajuns să fie printre cele mai titrate din România.

S.E.R.V.E. a pus deja vinul românesc pe harta vinurilor lumii! Iar cel care vine să întărească această afirmație este Cuvee Alexandru, vinul care poartă numele primului nepot al familiei (acum în vârstă de 13 ani), vinul care demonstrează că răbdarea și perseverența aduc excelența în lumea producerii de vinuri. Povestea acestui vin ne este rezumată de Aurel Rotărescu, “părintele” lui și începe prin 2005-2007.

“Atunci, parcela pe care s-a produs Alexandru nu ne aparținea, dar ne-a plăcut poziția ei și am intuit potențialul. Mai întâi, am cumparat strugurii de acolo. Prima dată cam în 2005, dar a fost un an scurt, neprielnic și nu am reușit mare lucru. Am continuat anul următor, ajutând proprietarul să lucreze mai bine, dar iarăși nu am avut noroc de o recoltă grozavă. Abia în 2007 am reușit, cu o implicare mai puternică din partea noastră, să cumpărăm de acolo strugurii pe care îi doream și am realizat primul Alexandru 2007. A urmat însă o iarnă teribilă pentru respectivă parcelă și ne-am trezit în primăvară fără butuci, spalieri, deci fără viță. La vremea aceea, vița fusese furată și pusă pe foc, iar spalierii duși la fier vechi. După această întâmplare am reușit să cumpărăm terenul, pe care l-am plantat cu același soi – Cabernet Sauvignon, prin 2009. Ca să faci un vin de calitate trebuie să ai răbdare așa că primul an cu o recoltă care ne-a mulțumit pe deplin și din care am putut să facem Alexandru a fost 2017.

La zece ani de la primul Cuvee! Contează mult anul de recoltă. Pot să spun de acum că din recolta lui 2018 nu vom avea Cuvee Alexandru. Poate 2019 care e încă în lucru.”

Vinul se găsește pe www.desprevin.ro, în pachetul FUN FROM HOME, pentru că dacă tot le facem pe toate de acasă.