Cum treci podul Anghel Saligny începi să zărești o construcție nouă, cu geamuri largi spre Dunăre, cu o terasă mare și aproape auzi clinchetul paharelor și râsul oamenilor ce stau la mese. Este Crama Rasova, una dintre cele mai noi și mai cool crame din România.

Din 2015, anul primei recolte a cramei, până astăzi filozofia cramei s-a conturat în experiențe, petreceri, și vinuri și urmează întocmai ceea ce proprietarii cramei Zoe și Gigi Ghiuri ne spuneam anul trecut: “Ne interesează să fim noi. Așa cum suntem noi și nu a mai fost nimeni până acum. Ne interesează să ne creștem propria poveste și să creăm propriile vinuri, făcând loc aici, în Dobrogea batrana, pentru ceva mai multă energie contemporană. Așa că pentru cine dorește sa simtă această energie mai îndeaproape îl așteptăm la noi, la Crama Rasova, pe malul înalt al Dunării.“

Podgoria se află în localitatea Rasova, mai exact DOC Murfatlar, un climat extraordinar pentru vița de vie, pante cu terase pe malul Dunării, cu altitudini mici, cu soluri argiloase și loessuri nisipoase, un climat temperat puternic influențat de curenții Dunării. Sunt în total 47,5 ha de viță de vie cultivate în regim sustenabil pentru a pune în valoare terroir-ul unic. Planția este relativ nouă (10 ani), dar sunt păstrate și vițe de vie de peste 40 de ani. Acest cumul de factori dă vinuri proaspete, echilibrate cu mineralitate greu de găsit în alte zone ale țării. Uneori când deguști vreun Pinot Grigio sau Chardonnay din zonă parcă simți în pahar mirosul suav al marii ușor salin, ușor vegetal.

Pentru că filozofia cramei este să aducă Dobrogea în paharele noastre, numele este dat de cel al localității (Rasova) unde se află viile, la 19 km de Cernavodă, acolo unde se află crama, unde se întâmpla minunile: vinificarea și uneori petrecerile AER.

AER este conceptul perfect de a creea întâlnirea dintre vinurile produse aici și oamenii ce caută întreaga experientă a băutului de vin. Mai exact o dată la două săptămâni, cât ține vara, peluza din jurul cramei se transforma în scenă pentru artiștii de renume din România și în ring de dans pentru petrecăreți. Se strang la fiecare ediție pe pajiște până la 500 de oameni care se bucură de vinuri bune, de muzică și de viață.

Cu siguranță fiecare dintre noi ne amintim vinurile pe care le-am degustat cu ocazia tururilor de crama sau a degustărilor ghidate, însă pune vinul preferat împreună cu senzațiile unui concert în AER liber pe malul înalt al Dunării și ai să vezi de ce petrecerile sunt un succes.

Cum AERul trece dar oamenii vor să rămână să se bucure în continuare de locul ăsta magic unde timpul pare că s-a oprit în loc, proprietarii cramei au construit anul acesta o zonă de glamping. Concept interesant ce îmbină serviciile hoteliere de lux cu “statul la cort”, în natură. Lângă cramă, cu fața spre Dunăre, au fost amplasate 20 de corturi, ce pot fi comparate cu o cameră de hotel matrimonială. Ce poate fi mai fain decât să te trezești dimineața în vie cu soarele răsărind de peste Dunăre? Sau să te bucur de un pahar de vin bun la apus de pe terasa cramei? Viața bună înseamnă să te bucuri și de micile plăceri.

Și ce vin se potrivește cel mai bine cu experiența Rasova mă veți întreba, iar eu voi spune că fiecare dintre vinurile produse aici este perfect, însă astăzi vă voi povesti de Sur Mer Roșu.

Un vin delicios, creat în stilul Lumii Noi, adică suculent, consistent, definit de aromele de ciocolată, piper, fructe de pădure. Vinul este obținut prin asamblarea a 60% Syrah și 40% Cabernet Sauvignon. Este acel vin pe care să-l iei cu tine pe terasa cortului din zona de glamping și doar să stai și să te bucuri de apus.

Dacă aș alege preparatul perfect lângă care să-l pun acela ar fi tradițională mâncare machedonească pe bază de ardei copt și brânză de oaie veche - piperchi.

Vinul se găsește în această săptămâna pe www.desprevin.ro în pachetele SEARA PE PLAJĂ și ALL RED.

Vin, mâncare bună, petreceri și una dintre cele mai cool crame din România! Ăsta este meniul desprevin.ro din această săptămână.