Bucharest Gaming Week a dat startul primei săptămâni dedicate industriei de gaming din România. Evenimentul de inaugurare, dedicat istoriei gamingului românesc, a avut loc la Arcub Gabroveni iar elementul principal a fost reprezentat de un timeline al celor mai importante jocuri românești, realizate de studiouri renumite, precum Electronic Arts, Ubisoft, Gameloft, Bandai Namco și multe altele.
De asemenea, cu această ocazie, am aflat de existența jocului "Felix Șah", creat în 1976, probabil primul joc video făcut vreodată de un român.
La eveniment au fost prezenți și Bogdan Lucaci, din partea Romanian Game Development Association, organizație implicată în organizarea Bucharest Gaming Week. Acesta a declarat că, în momentul actual, în România există suficiente elemente care are permite ca "următorul cel mai bun joc din lume" să poată fi realizat la noi în țară. El a dat exemplul Angry Birds, joc care a devenit "brandul de țară al Finlandei".
„Mulți suntem surprinși să aflăm că titluri precum FIFA, Assassin’s Creed sau Need For Speed sunt dezvoltate de către români, în studiouri din România. La Bucharest Gaming Week ne propunem să punem focus pe gamingul românesc și aproape toate evenimentele conexe premergătoare marilor finale din weekend vorbesc despre această industrie creativă, cu o cifră de afaceri de 150 milioane de dolari pe an și care ar putea să crească în viitor, păstrând totodată mințile deștepte în România”, a menționat Tudor Dăescu, Managing Partner în cadrul Dăescu Borțun Olteanu.
Jocuri marcate pe harta istorică a industriei de game development din România, precum Prince of Persia: Warrior Within, realizat de Gameloft, Assassin’s Creed II, realizat de Ubisoft, Pac-Man, realizat de Bandai Namco sau FIFA 17, realizat de Electornic Arts, sunt doar câteva dintre titlurile care s-au remarcat prin recunoaștere și apreciere la nivel global.
Lista jocurilor și studiourilor se continuă cu nume precum:
- Rival Realms, realizat de Activ Pub în 1998;
- Hacker Evolution, realizat de Exosyphen Studios în 2008;
- Erepublik, realizat de eRepublik Labs în 2008;
- Solitaire Arena, realizat de Mavenhut în 2012;
- Sky Gamblers, realizat de Atypical Games, în 2012;
- Door Kickers, realizat de Killhouse Games, în 2014;
- Frozen Free Fall, realizat de Moblity Games în 2014;
- Move or die, realizat de Those Awesome Guys în 2015;
- Cinderella Free Fall, realizat de Amber în 2015;
- Brawlout, realizat de Angry Mob Games în 2017;
- Black the Fall, realizat de Sand Sailor Studios în 2017.
Cei care doresc să vadă timeline-ul, îl pot găsi expus în fiecare zi, până vineri, 26 ianuarie, la parterul sediului Arcub Gabroveni. Săptămâna Bucharest Gaming Week continuă cu o serie de evenimente cu tematică diversă și se va încheia cu evenimentul principal din weekend, de la Romexpo, 27-28 ianuarie.
- Concept Art Expo (24 ianuarie) – Vizitatorii vor putea admira artă din jocurile Tap Busters, Modern Combat 5, Black The Fall, Rift, Rumble, Link Twin sau Interrogation. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19:00 la Apollo 111, aflat la subsolul clădirii Universul.
- Gateway VR Open Day (24 ianuarie) – Tot miercuri, pasionații de gaming și tehnologie vor putea experimenta universul realității virtuale prin jocuri precum The Unspoken, Elven Assassin și Space Pirate Trainer. Sala celor de la Gateway VR se află în incinta clubului Fabrica (str. 11 iunie, nr. 50).
- Panel RGDA (25 ianuarie) – Specialiști și reprezentanți din industria de game development din România vor dezbate subiecte esențiale pentru viitorul industriei , care sunt oportunitățile și care sunt factorii necesari pentru a înregistra o creștere considerabilă.
- Workshop la studioul Amber (26 ianuarie) – Elevii Colegiului Național Gheorghe Lazăr vor lua parte la un workshop de game design în cadrul studioului românesc Amber. Elevii vor învăța conceptele de bază ale dezvoltării unui joc video și vor contribui la nașterea unui joc printr-o sesiune de brainstorming, condusă de seniorii studioului.
- Bucharest Global Game Jam 2018 (26-28 ianuarie) – Eveniment de tip hackathon și cel mai mare game jam din lume provoacă pasionații de gaming să dezvolte un joc în 48 de ore. Evenimentul are loc timp de trei zile la ARCUB Gabroveni și pornind de la o temă centrală, participanții vor lucra concomitent cu dezvoltatori din întreaga lume. Înscrierile se pot face accesând site-ul Bucharest Global Game Jam și pot participa toți cei care au peste 18 ani.
- One Night Gallery: Live VR Art (27 ianuarie) – Eveniment dedicat artei în VR, în cadrul căruia artista Bianca Dumitrașcu va crea live artă în VR, ce va putea fi explorată de toți cei prezenți. În plus, vizitatorii vor avea ocazia să devină artiști pentru o zi și să experimenteze universul realității virtuale într-o modalitate creativă. Evenimentul va avea loc în cadrul Verde Stop Halle, Str. Barbu Văcărescu, nr 162-164.
- Bucharest Gaming Week – Eveniment central (27-28 ianuarie) – Un weekend plin de spectacole, activități și turnee esports pentru comunitatea de gaming din România. Evenimentul va avea loc la Romexpo, în pavilioanele C4-C5.
Bilete pentru evenimentul de la Romexpo (27-28 ianuarie) sunt disponibile pentru vânzare pe site-ul bilet.ro iar noi informații despre Bucharest Gaming Week pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului.
Evenimentul este organizat de către Primăria Capitalei prin ARCUB.