Cei mai mulți spun că birourile au devenit o parte importantă a jobului lor în contextul Covid-19 și peste 57% vor evalua mai atent acest criteriu în viitor, când se vor afla în situația de a-și căuta un nou loc de muncă, mai arată sondajul Genesis Property, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, care deține West Gate Business District și Novo Park.
Dacă proximitatea biroului față de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaților (65%), anul pandemic a crescut importanța măsurilor sanitare luate în clădire (51% dintre respondenți) și a modului de organizare a spațiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanțarea (49,3% dintre respondenți). În același timp, 41% spun că vor evalua atent, de-acum înainte, și tehnologiile adoptate în spațiul de birouri pentru mai multă siguranță privind sănătatea lor și a colegilor.
Crearea unui mediu de lucru mai sigur pentru sănătate, prin măsuri sanitare și tehnologii avansate menite să limiteze riscurile unor amenințări pentru sănătate cum este Covid-19, se află la baza The IMMUNE Building Standard (IMMUNE), primul standard global open source care evaluează rezistența clădirilor de birouri la amenințări pentru sănătate. IMMUNE propune peste 120 de măsuri relevante pe care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator care își desfășoară activitatea în clădire le poate lua pentru a îmbunătăți imunitatea birourilor.
Biroul post-pandemic, mai sigur și mai creativ
În perspectivă, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenții la sondajul Genesis Property le văd necesare în clădirile de birouri astăzi și în viitor, mulți angajați consideră că este loc și pentru alte schimbări. Spre exemplu, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaților o experiență integrată de muncă, stil de viață, divertisment și socializare. Alți 45% consideră că situația actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligența artificială, care pot elimina activități repetitive și de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor. Nu în ultimul rând, 40% își doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spații care le ofere un mediu mai bun pentru a-și manifesta și creativitatea.
„Oamenii simt tot mai mult nevoia să interacționeze cu colegii și vor să facă acest lucru într-un mediu mai sigur pentru sănătate, care le pune în valoare abilitățile și creativitatea. Prin urmare, anul care tocmai s-a încheiat nu este doar anul pandemiei, ci și anul care a declanșat schimbarea privind viața la birou și modul în care vor fi gândite birourile de-aici înainte. În tot acest context, IMMUNE vine ca o soluție prin care riscurile pentru sănătate și îngrijorările angajaților pot fi atenuate, așa încât oamenii să poată redescoperi biroul, așa cum va arăta în viitor”, spune Darren Allen, director de dezvoltare în cadrul Genesis Property, responsabil de implementarea proiectului IMMUNE.
Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre viitorul birourilor a fost desfășurat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eșantion de 1.062 de utilizatori de internet din toată țara, dintre care aproape 60% femei și peste 70% cu vârsta între 25 și 40 de ani. 8 din 10 erau angajați full-time și aproximativ 77% ocupau poziții cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanță, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerț.