În primul trimestru al acestui an, SENARIA a contractat proiecte pentru serviciile furnizate în valoare de 1 milion de euro previzionând astfel cel puțin o dublare a cifrei de afaceri față de 2022.

SENARIA, companie de project management și consultanță tehnică în domeniul dezvoltării imobiliare, înființată în 2019, a administrat în 2022 proiecte în valoare totală de peste 20 milioane de euro.

Deși a fost un an marcat de provocări economice și socio-politice, piața investițiilor imobiliare a transmis un semnal de stabilitate și de creștere organică, sustenabilă în anii anteriori, semnal care continuă și în acest an.

“Dinamica pozitivă a venit pe fondul tendinței de revenire în real estate, după 2020-2021 blocați de criza sanitară. 2022 a fost un an bun pentru noi, o perioadă în care am avut mai multe proiecte noi în zona rezidențială, dar și în zona industrială. Piața imobiliară oferă numeroase oportunități și anul acesta, în ciuda contextului, iar noi suntem pregătiți să oferim în continuare dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari servicii de management de proiect orientate către client, care se traduc prin optimizarea costurilor și a timpului de livrare. Pentru 2023 ne propunem să creștem numărul de proiecte administrate cu 30%”, a declarat Cătălin Chimir, Managing Director Senaria Management & Engineering.

Tendința de creștere este dată atât de cererea din piață în sectorul privat prin investiții în proiecte rezidențiale atipice sau industriale, cât și din proiectele de amploare din sectorul public.

În primele 3 luni ale lui 2023, SENARIA a contractat proiecte din zona de management de proiect, fit-out și servicii de due dilligence tehnic furnizate în vederea achiziționării de imobile către investitori privați și fonduri de investiții, ce vor avea un impact semnificativ în cifra de afaceri estimată pentru anul în curs.

Creșterea față de perioada similară a lui 2022 este de 25% și compania consideră că premisele actuale favorizează cel puțin dublarea cifrei de afaceri la nivel de 2023, cu depășirea pragului de 800.000 de euro.

”Investitorii imobiliari maturi au înțeles avantajul continuării proiectelor, chiar dacă înaintează într-o manieră precaută în care abordarea trebuie să țină cont de administrarea riscurilor și atenția la marje. Ei înțeleg și avantajul contractării serviciilor de management de proiect din partea unui furnizor specializat și experimentat și reușesc astfel să optimizeze costurile și să continue proiecte într-o perioadă în care mulți reduc ritmul. Ne bucurăm că am găsit parteneri care au văzut în această perioadă o oportunitate, iar acest lucru va fi un motor de creștere în 2023”, a precizat Cătălin Chimir.

Provocări și oportunități în dezvoltarea imobiliară în 2023

Provocările acestui an sunt multe și fără precedent, pe fondul manifestării simultane ale acestora, consideră reprezentanții SENARIA.

Printre acestea se numără contextul geopolitic – care provoacă probleme legate de creșterea prețurilor materialelor, politica monetară ce prevede condiții dure de finanțare a proiectelor de dezvoltare imobiliară sau de achiziție a produselor imobiliare, politica fiscală ce prevede condiții de impozitare ridicată a imobilelor și veniturilor rezultate, precum si o reducere a investițiilor străine pe fondul problemelor de la graniță, tendință remarcată și în rândul investitorilor români, în contextul incertitudinii financiare actuale.

”Totuși, este și o perioadă cu multe oportunități. Deși accesul la finanțare este îngreunat, acesta poate fi un factor ce elimină concurența și oferă posibilitatea obținerii unor costuri de manoperă scazute în viitorul apropiat. Reorganizarea pornită de proprietarii de unități de producție aflate în Ucraina, Rusia și China, care își mută activitatea în Europa de Est din dorința de a evita marile decalaje aparute în aprovizionarea piețelor cu produsele fabricate de aceștia, alături de dezvoltarea sectorului e-commerce, conduce la creșterea cererii de proiecte în sectorul logistic și industrial, prin urmare vom traversa o perioadă atipică în acest sector, dar cu siguranță lipsită de provocări”, a mai apreciat Cătălin Chimir.

SENARIA este o companie românească, fondată de Cătălin Chimir, antreprenor cu experiență de peste 15 de ani și cunoștințe extinse în sectorul dezvoltării și investițiilor imobiliare, construcțiilor, proiectării generale, precum și în domeniile de property și facility management.

Cătălin Chimir a proiectat, construit și coordonat dezvoltarea proiectelor imobiliare și a gestionat proiecte multiple, parcuri industriale și clădiri de birouri în România, precum și spații comerciale în Cehia și Austria, dobândind astfel o experiență de 360 de grade în real estate pe baza căreia a fondat SENARIA.

Printre proiectele relevante desfășurate în anul 2022 de SENARIA se numără: Riverside Residence - concept rezidențial urban, format din 45 de locuințe în satul Ulmi, județul Giurgiu, Destiny Park – primul parc de edutainment din România și cel mai mare din Europa de Est, realizat în cartierul Băneasa, București, sau Oxygen Home – proiect rezidențial boutique, dezvoltat în urma unei investiții de peste 10 milioane euro pentru construcția a 12 vile de lux smart, dar și proiecte desfășurate în domeniul industrial.