Dar hai să o luăm treptat şi să vedem ce spun specialiştii din domeniu financiar. Există metode eficiente prin care putem economisi?!

Specialiştii sunt de părere că putem economisi dacă ne propunem acest lucru şi dacă ne facem un plan în acest sens. Iată în continuare ce ne recomandă aceştia.

1. Stabileşte un plan de economisire

Cel mai important este să ne decidem că dorim să economisim şi să stabilim o anumită sumă de bani pe care să o punem deoparte în fiecare lună. În cazul în care, suma fizică este prea tentantă şi ajungi mereu să cheltui din ea, atunci poţi opta pentru deschiderea unui cont de economii. Partea bună a acestui tip de cont este faptul că poate avea şi o anumită dobândă, fapt care poate aduce câştiguri în plus.

Dacă uiţi mereu să transferi banii în contul de economii, trebuie să ştii că această operaţiune se poate realiza automat.

2. Ca să poţi economisi, trebuie să cheltui mai puţin

Deşi acest lucru este destul de logic, foarte mulţi dintre noi ajungem să cheltuim lunar prea mulţi bani pe alimente, ori pe lucruri de care ne-am putea lipsi. Dacă la final de săptămână arunci o cantitate considerabilă de mâncare, atunci cu siguranţă trebuie să fii mai atent atunci când faci cumpărăturile.

3. Setează-ţi un obiectiv

Dacă ai nevoie de o motivaţie pentru a putea pune ceva bani deoparte, îţi poţi stabili un obiectiv. Poţi seta un obiectiv ceva mai mare, precum achiziţia unei maşini ori a unei locuinţe. Astfel, vei avea un motiv pentru care să economiseşti.

Bineînţeles, sunt situaţii în care bănuţii câştigaţi lunar abia ne sunt suficienţi şi avem nevoie de un mic ajutor financiar. Putem economisi atunci când aplicăm pentru un credit de nevoi personale? Este important să ştii că poţi economisi o sumă substanţială dacă studiezi ofertele disponibile pe piaţă. Cu cât analizezi mai multe oferte, cu atât mai mult vei realiza că poţi plăti mai puţin pentru aceeaşi sumă de bani, dacă alegi o ofertă cu o dobândă mai mică. Pentru a analiza mai uşor ofertele băncilor îţi recomandăm folosirea unui comparator credit. Acest instrument va analiza ofertele mai multor bănci şi îţi va arăta rezultatul în doar câteva secunde. Astfel, îţi vei putea face rapid o idee despre cât vei avea de plătit dacă alegi o anumită ofertă.

Iată în continuare care sunt cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere pentru a alege o ofertă cât mai bună.

  • Dobânda – dobânda este cea care influenţează cel mai mult costul unui credit. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât suma pe care o vei avea de achitat în fiecare lună va fi mai mare. Prin urmare, îţi recomandăm să analizezi cu atenţie acest aspect şi să alegi un credit cu o dobândă cât mai mică.
  • Taxe şi comisioanele de administrare – atunci când aplici pentru un credit, vei avea de plată anumite taxe şi comisioane. Spre exemplu, unele bănci solicita anumite comisioane şi taxe, precum:
  • Comision de analiza dosar;
  • Comision lunar de administrare credit;
  • Comision de restituire anticipată;
  • Taxa penalizatoare;
  • Asigurare de viaţă – unele instituţii cer încheierea unei asigurări de viaţă. Iar în cazul unui credit ipotecar, o asigurare facultativă pentru locuinţa achiziţionată ce trebuie menţinută pe toată durata de viaţă a creditului.