Seria editorială Finanțare Responsabilă este susținută în 2024 de BT Leasing care este alături de antreprenorii care mișcă România.


Antreprenorii pot avea motive diverse pentru a renunța la un leasing, dar cele mai întâlnite sunt imposibilitatea plății, dar și schimbarea strategiei sau pregătirea pentru o altă finanțare, astfel că antreprenorii doresc scăderea gradului de îndatorare al firmei.

Leasingul nu trebuie să fie o piatră de moară, ci o metodă de creștere mai rapidă a firmei. Și legislația română permite "vânzarea bunului altuia", în cazul de față firma de leasing. Practic, poți să găsești un cumpărător căreia să-i vinzi fie mașina, echipamentele, tractoarele pe care le-ai cumpărat în leasing, în funcție de nevoie. Astfel, leasingul nu înseamnă să fii captiv într-un contract pe care nu mai ai cum să-l plătești, ci e o metodă flexibilă.

Cum am arătat în episoadele anterioare, e o metodă de a-ți administra cash flow-ul bine, să nu cheltuiești mult din prima, dar și să poți să ai siguranță pe termen lung. Poți să cedezi contractul de leasing, iar noul proprietar va continua să plătească ratele sau poate achita anticipat, conform condițiilor firmei de leasing.

Cum ieși dintr-un leasing, în câțiva pași simpli

  • Ai un bun luat în leasing - calculezi cât ai plătit, care este costul pe care un nou cumpărător și l-ar oferi, luând în calcul și suma pe care o mai are de achitat până la finalul contractului de leasing
  • Acesta poate încheia anticipat contractul de leasing sau îl poate continua, în funcție de nevoile sale și strategia sa financiară
  • Primești acordul firmei de leasing și urmezi următorii pași

Cum transferi un leasing către altcineva - cesionarea

Sunt diferite motive pentru care o firmă ar dori să transfere un leasing. Fie se află în imposibilitatea de a mai plăti ratele, un caz nefericit, fie vrea să-și scadă gradul de îndatorare pentru a lua o finanțare nouă, un caz mult mai fericit.

Odată ce o companie ia această decizie, următorul pas este acela de a găsi un cesionar, adică o persoană sau o companie care să preia contractul deja existent cu firma de leasing. De asemenea, anunți firma de la care ai obținut leasingul pentru a primi acordul și pentru a analiza compania care dorește să cesioneze bunul.

Finanțatorul, care este și proprietarul mașinii până la încheierea contractului, trebuie să-și dea acordul apoi și evaluează noul client, care va avea un contract direct cu firma de leasing. Analiza cesionarului seamănă cu cea a unei firme noi care vine la firma de leasing.

Așadar, este important ca în momentul în care dorești să faci un transfer de leasing, să analizezi care este situația financiară a cesionarului, pentru ca apoi să primești un răspuns pozitiv.

Îți mai zic 3 termeni pe care trebuie să-i știi dacă ești firmă și ai un leasing. Cedentul în cazul acesta ești tu, cel care a făcut prima oară contractul de leasing, Cesionarul e cel care preia obligațiile și bunul de la tine, iar Finanțatorul este firma de leasing. O condiție obligatorie de care trebuie să ții cont e ca facturile emise către Cedent să fie achitate la zi.

Ce înseamnă novația și de ce trebuie să știi de ea într-un leasing?

În termeni foarte simpli, novația înseamnă transferarea unui leasing auto, prin cedarea sau preluarea unuia de către o persoană fizică sau juridică. Contractul de novație se semnează de societatea de leasing, finanțatorul și proprietarul bunului în momentul acela, firma care cedează leasing și cel care îl preia.

Contractul de novație este, așadar, un contract între trei părți. Societatea de leasing, firma care a făcut prima oară contractul pentru acel automobil sau echipament și societatea sau persoana fizică ce dorește să preia drepturile și obligațiile și să ducă acel contract de leasing la final.

Companiile pot cere celor care preiau contractul plata unei anumite sume care acoperă avansul și o parte din ratele achitate până atunci.

În funcție de firma de leasing cesiunea are costuri - taxa de management către cesionar, costuri înregistrare și acestea sunt suportate de noul utilizator al bunului.

Nu ai găsit pe nimeni și nu mai poți plăti leasingul

Un aspect important este comunicarea cu firma de leasing la fiecare pas. Cel mai rău lucru în business este așa-numitul "ghosting", unde să dispari și să crezi că nu se întâmplă nimic.

Pentru că vei plăti penalizări, bunul îți va fi luat, vei fi executat și pe termen lung compania ta va avea dificultăți în a accesa noi finanțări.

Dacă nu plătești la timp, după somație se pot aplica penalizări. De asemenea, dacă plata ratelor restante și a penalităților nu se face în termen de 90 de zile a primei rate neplătite, vei fi deposedat de bunul achiziționat prin leasing. Dar povestea ta nu se termină acolo dacă nu plătești, ci firma de leasing te poate da în judecată și să execute silit pentru recuperarea prejudiciilor rămase.

Simplu, îți vom spune că există câteva metode să eviți asta:

  • Soliciți o perioadă de grație
  • Returnezi bunul și ieși din contract, asta înseamnă că pierzi investiția făcută până atunci și nici nu mai poți să folosești acel produs, automobil, echipament
  • Renegociezi contractul
  • Găsești un cesionar, faceți un contract de novație și transmiți leasing-ul mai departe

Și orice neplată ajunge la Biroul de Credite și poate influența posibilitatea de a accesa noi împrumuturi sau finanțări diverse.


Episodul 1 îl descoperi aici - Cum finanțezi afacerea dacă nu poți apela la bancă

Episodul 2 este aici - Cum poți avea un leasing sănătos și transparent

Episodul 3 - Cum gestionezi un leasing când ai un startup

Episodul 4 - Leasing financiar vs credit în cazul IMM-urilor - cum se calculează dobânda?

Episodul 5 - Leasing financiar pentru companii - cum alegi asigurarea potrivită și de ce ai nevoie?