Dovadă stă faptul că, în septembrie 2018, FTSE Russell a aprobat ridicarea cu o treaptă a performanței pieței de capital din România în privința criteriului „Lichiditate”.

Piața de capital din România, asemenea celorlalte piețe europene, poate fi afectată de volatilitatea macroeconomică.

Schimbări legislative semnificative, precum recenta Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, care introduce taxa pe activele financiare ale băncilor și taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic și telecomunicații, respectiv cerințe de capital suplimentar pentru administratorii de pensii private (cei mai importanți investitori instituționali pe bursă) pot afecta încrederea investitorilor în economia românească în ansamblu.

”Considerăm că îngrijorările exprimate de investitori în privința efectelor pe termen lung ale Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 nu reflectă neapărat o lipsă de încredere în tranzacționarea pe bursă, ci o reacție firească față de incertitudinea creată în materie de reglementări fiscale și economice la nivel național”, spun reprezentanții KPMG România.

Bursa poate fi considerată un barometru al performanței economiei românești deoarece ea reflectă în mare parte tendințele, evoluțiile în privința finanțării antreprenorilor români.

Mai mult, dincolo de rolul de barometru obiectiv, relația între bursă și mediul investițional este una simbiotică, deoarece bursa facilitează tranzacționarea unor produse financiare lichide, astfel atrăgând investitori care doresc să beneficieze de un randament care poate fi convertit oricând în numerar.

Ghidul listării la BVB – cum îți duci afacerea pe bursă

2019 poate fi momentul optim pentru a da startul unui plan realist de acces al companiilor către nivelul următor de dezvoltare, prin listarea la bursă într-un orizont de timp previzibil și controlat.

În România, unii antreprenori ezită să își listeze societatea ca urmare a unor motive nu neapărat întemeiate, printre care îngrijorarea că societatea este prea mică sau că vor pierde controlul asupra afacerii lor.

O performanță bună a produselor financiare listate pe bursă poate promova mai multe investiții în societățile comerciale care emit respectivele acțiuni sau obligațiuni. Aceasta se datorează faptului că investitorii iau în calcul performanța anterioară a produselor financiare și consideră sustenabilitatea companiilor pe baza unor factori precum randamentele investițiilor pe bursă, guvernanța corporativă și relația cu investitorii. În schimb, investițiile la bursă atrag finanțări importante, inclusiv infuzii de capital străin, care pot ajuta la dezvoltarea societăților comerciale și implicit a economiei românești.

”Listarea la bursă poate fi o călătorie importantă în dezvoltarea unei companii, dar aceasta călătorie către o afacere matură trebuie bine pregătită. Ca etapă preliminară în vederea listării la bursă, companiile ar trebui să efectueze o autoevaluare a gradului de pregătire, începând să se administreze ca o companie listată chiar înainte de a trece prin procesul de ofertă publică, prin punerea în aplicare a sistemelor de control intern și de raportare financiară și a structurii de guvernanță corporativă, pentru a evalua din timp posibilitatea de a satisface cerințele investitorilor și de reglementare. În vederea creșterii competitivității, afacerile românești au nevoie de îmbunătățirea proceselor de control intern și de structuri solide de finanțare și guvernanță pe care o listare le poate aduce”, a declarat Cezar Furtună, Head of Audit and Assurance, KPMG în România.