Uită de profit, gândește-te la cash flow

Potrivit studiului realizat de firma AC Powercoaching, 90% din IMM-uri la nivel global nu se preocupă de cash flow din primul moment al lansării afacerii, deși au proiecții de profit pentru câțiva ani. Acesta este un motiv pentru care multe afaceri eșuează. Cu un cash flow bun și profitul va veni. Dar fără un plan clar de încasări și cheltuieli, s-ar putea să nu poți ajunge vreodată la profit. Așadar, fă pașii mai mici și concentrează-te să ai venituri constante în firmă.

Discută cu banca ta

Dacă ai un IMM, trebuie să ai o relație apropiată cu banca în toate momentele. Băncile pot oferi servicii foarte bune, precum creditele rapide sau liniile de credit, în funcție și de veniturile companiei și de multe ori se uită la cash flow.

Potrivit antreprenorilor, o strategie bună e să informezi mereu banca dacă vei avea o perioadă cu venituri mai slabe sau neprevăzute. Dacă ai un client care nu face plata la timp, iar din acest motiv se dă peste cap cash flow-ul proiectat, anunță banca pentru a putea face ajustări în caz că ai credite.

Folosește un software de gestiune

Nu te baza doar pe instinct sau pe hârtie și pix. Nicio afacere nu mai poate rezista astăzi fără tehnologie. Așa că, dacă vrei să o gestionezi mai bine, folosește softuri de facturare și gestiune a banilor. Dacă ai un soft care monitorizează intrările și ieșirile financiare, vei avea proiecții mai bune asupra cash flow-ului.

Bazează-te pe un credit rapid

In situatiile în care ai nevoie de bani în plus pentru achiziţi de materii prime sau mărfuri, pentru plata furnizorilor sau pentru plata salariilor, poti aplica pentru un credit rapid, pentru care să nu stai foarte multă vreme dacă vrei să intervii rapid asupra fluxului de bani pe care-i ai la dispoziție. Află că există soluții pentru tine.

De exemplu, Banca Transilvania oferă un credit rapid fără garanții, pentru valori de maximum 500.000 de lei, care se acordă pe maximum 60 de luni. Așadar, e important să iei creditul, dar să fii destul de sigur că pe viitor vei avea destul cash și producție pentru a reuși să fii solvabil.

Potrivit altor studii de specialitate, managementul deficitar al fluxului de numerar este o problemă generalizată a companiilor din România. 90% dintre societățile insolvențe înregistrau o problemă de structură a fluxului de numerar înainte de intrarea în incapacitate de plată.

Așadar, dacă nu vrei să ajungi să ai probleme de cash flow, organizează-ți bine veniturile și cheltuielile, tocmai pentru a evita să ai dificultăți în dezvoltarea afacerii tale. Și dacă ai avut vreodată probleme de cash flow, scrie-ne în comentarii cum le-ai rezolvat tu.

Foto Credit - Stephan Rosger/Flickr