Marcia Reynolds: “Curajul emanat de prezența ta îi va ajuta pe ceilalți să-și depășească fricile.”
De-a lungul vieții, întâlnim o multitudine de oameni. Adunăm momente de conectare, împărtășim idei, emoții, lecții. Consider că întâlnim oamenii potriviți în momentul în care suntem pregătiți să beneficiem cel mai mult din acele conexiuni. Putem numi acea clipă sincronicitate, dar nu un accident.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Pe Gabriela Elena Blaga o puteți întâlni pe platforma biztool.ro, site ce conectează antreprenorii cu specialiști care să răspundă la nevoile lor.
Gabriela Elena Blaga este fondatoarea și CEO-ul INNERPRENEUR S.R.L., un boutique de consultanță cu sediul în București, România. Ea facilitează creșterea sustenabilă, pe termen lung, a oamenilor și organizațiilor prin project management creativ, coaching orientat spre soluții, mentorat, creare de conținut.
În februarie 2021, în timp ce participam la un webinar organizat de ICF România, am întâlnit o femeie remarcabilă: coach și autor de calibru mondial - Marcia Reynolds. La acea vreme, nu știam cine este Marcia, în ciuda muncii sale de mare impact.
Prezența ei luminoasă, blândă m-a captivat în timpul evenimentului online, așa că imediat după aceea am început să cercetez pentru a afla mai multe despre ea. Și, iată-ne în iulie 2021! După ce am citit despre Marcia și munca ei și am ascultat mai multe podcast-uri, mi-am dorit să am ocazia să îi iau un scurt interviu, așa că i-am trimis un mesaj pe LinkedIn solicitându-i acest lucru.
Și, nu numai că a răspuns imediat „DA”, ci a sugerat și să ne vedem într-un video-call în cadrul căruia să-i adresez întrebările.
Vă împărtășesc, mai jos, câteva dintre informațiile aflate despre / de la Marcia.
Trei momente fundamentale care definesc omul care ești astăzi
- Sunt multe și este greu să aleg doar trei. În toate cărțile mele, împărtășesc că, atunci când am împlinit 20 de ani, eram în închisoare și credeam că viața mea s-a terminat. Dar, am întâlnit-o pe acea femeie (vezi cartea Unexpected Angels: A Six Month Journey Into Light) care mi-a spus: „Ești nebună? Ești tânără, inteligentă, puternică ... și ai privilegii pe care mulți oameni nu le au ... Ea m-a ajutat să aflu cine sunt cu adevărat și ce aș putea face cu viața mea. Și, din această cauză, am vrut să-mi dedic viața pentru a-i sprijini pe ceilalți în felul în care ea a făcut-o pentru mine.
- Un alt moment definitoriu a fost diploma de master despre modul de învățare al adulților, care m-a făcut să descifrez modul în care învățăm și ceea ce ne schimbă comportamentele. Dintotdeauna, am încercat să-mi îmbunătățesc programele de training. Oamenii cu care am lucrat s-au bucurat de experiența lucrului împreună, dar nu și-au schimbat neapărat comportamentul după terminarea programelor. Setea mea continuă de a înțelege procesul de învățare a condus la descoperirea puterii din coaching.
- Acest lucru a declanșat al treilea moment definitoriu: cel în care am “găsit” coaching-ul - în 1995 –– și am început să cercetez diferența pe care coaching-ul o face în creier și de ce este atât de puternic. Am fost inspirată să îmi dobândesc doctoratul în neuroștiința învățării. Am constatat că, atunci când le spunem oamenilor ce trebuie să facă sau când ne concentrăm doar pe rezolvarea problemelor, este activat doar creierul de lucru, care folosește doar memoria pe termen scurt și nu învățarea reflexivă. Coaching-ul activează o altă parte a creierului, cea a memoriei pe termen lung. Și, nu numai că învățăm și ne schimbăm comportamentul, ci simțim mai multă încredere pentru a merge mai departe.
Dacă ai putea vorbi cu Marcia când avea 5 ani, ce ai vrea să-i spui?
- Să spună întotdeauna ce simte și ce gândește. Mi-a luat ceva timp să am această încredere, dar am făcut-o și, astfel, mi-am ales propria cale în viață.
Despre Curaj
- Curajul acționează în fața fricii; curajul nu face ca frica să dispară, curajul este atunci când îți spui: „Îmi recunosc temerile, dar voi merge mai departe”. Dacă nu ai frici, nu ai curaj. S-ar putea să ai încredere, poate te simți îndrăzneț, dar nu este curaj. În calitate de coach sau profesor, energia pe care o aduc în cadrul conversației poate inspira curaj, eu stabilesc tonul emoțional al interacțiunii. Creierul simte emoțiile persoanei dominante social din încăpere, deci emoțiile pe care eu le simt ți le voi transmite și ție. Bucuria, curajul, recunoștința sunt foarte contagioase ... Așadar, curajul meu ar trebui să-ți inspire și ție curaj.
Resurse care te ajută să ai energie
- Am o dietă extrem de curată, fără zaharuri sau cereale, de zeci de ani și fac mișcare în fiecare zi. De exemplu, în această dimineață am mers la o plimbare de 3 mile, apoi am făcut antrenament de forță în sală. Prin urmare, sunt foarte sănătoasă și știu că pot lucra cu multă energie pentru mulți ani de acum încolo.
- Scrisul mă energizează.
Recomandări pentru această perioadă provocatoare
- Îngrijirea de sine este esențială, să dormi suficient, să ai oameni pozitivi în viața ta – una dintre mantrele mele este: „dacă nu ești pozitiv, nu ești în viața mea...” Ies în natură des, fac drumeții, apreciez unde locuiesc.
- Este esențial să găsim ceea ce suntem chemați să facem... Dacă sunteți blocați într-o energie nehrănitoare deoarece nu vă place ceea ce faceți, nu este sănătos.
Evoluția coaching-ului în viitor
Deoarece am lucrat pentru companii de tehnologie timp de 11 ani, am văzut trecerea la tehnologii inteligente încă de la începutul carierei mele. Cu toate acestea, nu știu cum vor integra interacțiunea umană cu inteligența artificială. O mare parte din eficacitatea mea ca și coach vine din energia dintre noi, prezența pe care o aduc, care te ajută să te simți în siguranță cu mine. Va putea Inteligența artificială să reproducă asta? Nu sunt atât de sigură, oricum nu acum, dar cine știe ce poate crea mintea umană în viitor?
Despre a fi real, autentic, vulnerabil
- Când trecem prin momente grele, învățăm cine suntem și importanța de a fi cine suntem, importanța de a fi reali. Acest lucru ne dă putere creatoare.
- Vulnerabilitatea se transformă în autenticitate: „Îți împărtășesc cine sunt, ce gândesc și de ce văd lumea așa. De asemenea, mă interesează cum vezi tu lumea. Poate, astfel, identificăm împreună noi posibilități.”
Lucruri mai puțin cunoscute despre Marcia
- Verdele este culoarea ce o definește, deoarece reprezintă Natura.
- Iubește deșertul (locuiește în Arizona încă de când s-a născut) și crede că există magie în deșert.
- Are strămoși români, bunicul ei fiind născut în Transilvania.
Puteți afla mai multe despre Marcia și munca ei citindu-i cărțile și urmărind-o pe rețelele de social media.