Inițial, programul de machine learning (sistemele de învățare automatizată) putea fi accesat doar de angajații gigantului, însă acum oficialii Amazon au decis să ofere aceste cursuri, în mod gratuit, tuturor celor care se înscriu pe Amazon web Services.

”Folosim machine learning de peste 20 de ani în cadrul Amazon. Cu mii de ingineri din cadrul companiei axați pe acest domeniu, sunt foarte puține pagini de retail Amazon, produse, tehnologii sau magazine care nu au fost îmbunătățite cu ajutorul machine learning. O bună parte dintre clienții AWS ne împart entuziasmul, iar misiunea noastră a fost de a duce machine learning de la ceva ce a fost disponibil până acum doar companiilor de dimensiuni mari, cu foarte multe fonduri la dispoziție, la ceva ce este la îndemâna oricărui developer”, spune Matt Wood, directorul departamentului de Artificial Intelligence al AWS.

Doritorii au la dispoziție 30 de cursuri, cu peste 45 de ore de materiale scrise, video-uri și teste. Cei de la Amazon spun că aceste cursuri de machine learning se adresează atât începătorilor, cât și developerilor care au ceva mai mult experiență în domeniu.

De altfel, printre cei pe care Amazon și-ar dori să acceseze acest program gratuit sunt developeri, data scientists, data platform engineers, precum și profesioniști din business.

Pachetul de cursuri începe cu o serie de concepte fundamentale, iar cursanții au exemple din studii de caz reale, învățând din problemele ”amuzante pe care a trebuit să le rezolvăm la Amazon”, după cum spune Matt Wood.

După cum spuneam, cursurile de machine learning sunt gratuite, însă developerii vor trebui să plătească pentru serviciile de cloud pe care le folosesc în timpul testărilor de labprator. La finalul cursului de machine learning absolvenții primesc certificarea ”AWS Certified Machine Learning-Specialty” contra-cost: în mod normal, această certificare costă 300 de dolari, însă momentan prețul este redus la jumătate.

Machine Learning reprezintă o subdivizie a inteligenței artificiale și se referă la abilitatea mașinăriilor de a învăța pe cont propriu. Astfel, programele bazate pe Machine Learning pot învăța să recunoască diverse trenduri și să realizeze predicții pe baza informațiilor stocate. Sistele de machine learning funcționează în baza unor algoritmi matematici și sunt capabile să opereze cu un volum foarte mare de date, să învețe singure și să își perfecționeze acțiunile. Față de inteligența artificială, unde aceste sisteme ar trebui învețe să acționeze și să gândească independent, sistemele bazate pe machine learning își desfășoară activitatea sub control uman și în cadrul parametrilor stabiliți de cercetători.