Lectură de 5 min

Războiul împotriva terorismului, faza pe startup-uri: companiile care pot salva vieți pe câmpul de luptă

Abonează-te pe  
În cadrul Cyber Week, eveniment dedicat tehnologiei și securității cibernetice, desfășurat în Tel Aviv, au fost aleși și câștigătorii Combating Terrorism Technology Startup Challenge (CTTSC3).
Cyber Week: Războiul împotriva terorismului, faza pe startup-uri

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Competiția Combating Terrorism Technology Startup Challenge este organizată de Departamentul de Apărare al SUA (prin divizia Combating Terrorism Technical Support Office) împreună cu Ministerul Apărării israelian. CTTSC3 este o competiție menită să identifice startupurile care pot ajuta în lupta contra terorismului.

Anul acesta, la concurs s-au înscris 210 companii, 130 pentru categoria Tehnologii Generale și 80 pentru categoria Navigare Urbană (tehnologii de navigare fără GPS). Premiile au fost de 220.000 de dolari (câte 100.000 de dolari pentru locul 1 al fiecărei categorii și câte 10.000 de dolari pentru locul 2 al fiecărei categorii).

În Tel Aviv, am asistat la prezentările a trei dintre startup-urile câștigătoare.

CardioScale îi ghidează pe medici și salvează vieți

Imaginează-ți următoarea situație: în orașul în care locuiești, la un eveniment popular unde sunt mii de oameni, a avut loc un atentat cu bombă. Sunt sute de răniți, câțiva morți. Tu ești medic pe ambulanță și ajungi la fața locului. E fum, e sânge peste tot, e panică și haos. Lumea țipă în jurul tău, oamenii sunt întinși pe jos. Unii par în regulă, alții par că nu mai au mult de trăit, toată lumea suferă într-un fel sau altul. Pe cine ajuți prima dată?

CardioScale este un startup israelian care vrea să ofere răspunsul la această întrebare, venind cu o soluție software inovatoare introdusă într-un dispozitiv hardware care s-ar putea dovedi extrem de util atât pe câmpul de luptă cât și în situațiile de criză datorate unor factor diverși.

CVRI, sau cardiovascular reserve index, este partea software a sistemului CardioScale. Este un algoritm care citește cu o precizie foarte mare starea victimelor atentatelor, măsurând starea întregului sistem cardiovascular.

DTR8 este partea hardware și arată ca un tensiometru ceva mai mare (cântărește 900 de grame). DTR8 se folosește de algoritmul CVRI și măsoară numeroase semne vitale (ritm cardiac, rata respirației, concentrația de oxigen din sânge, presiunea arterială, suprafața corporală etc.). Se montează pe brațul victimelor, se apasă un buton și se așteaptă 60 de secunde. Rezultatul îi va spune medicului dacă starea victimei este bună, dacă trebuie transferată la spital, dacă trebuie tratată de urgență la fața locului.

Colugo e drona pentru monitorizare, dar și pentru livrare

Dronele au evoluat enorm de mult în ultimii ani, dar încă au câteva neajunsuri care le fac să fie mai puțin eficiente decât ne-am aștepta. Cu toate că autonomia lor a crescut și au fost dezvoltate fel de fel de soluții care permit încărcarea rapidă, degeaba pot sta în aer mai mult timp dacă nu pot zbura cu precizie indiferent de condițiile atmosferice. Colugo rezolvă această problemă, fiind un startup israelian care se luptă nu cu morile de vânt, ci cu vântul însuși.

Colugo este o dronă capabilă să zboare ca un avion și să plutească precum un elicopter, chiar și atunci când vântul este prea puternic pentru alte aparate de zbor similare. Drona beneficiază de o tehnologie numită "Loose Wing", un set de aripi similare celor de la avioane capabil să-și schimbe poziția și orientarea în timp real, în funcție de direcția și puterea vântului, pentru a menține drona stabilă și aerodinamică.

Astfel, dronele Colugo pot ateriza și decola în plan vertical chiar și atunci când vântul bate cu 55 de kilometri pe oră. Și autonomia este mare - aparatele de zbor fără pilot pot parcurge până la 150 de kilometri sau pot zbura circa 2,5 ore.

Aparatele dezvoltate de acest startup au dimensiuni mici și sunt pliabile, putând fi cărate într-un rucsac. Ar putea fi folosite pe câmpurile de luptă, pentru a identifica bazele inamice sau pentru a supraveghea diverse zone, dar ar putea ajunge și să-ți livreze cumpărăturile direct la ușă, având autonomie mai mare și rezistență crescută.

TrekAce transformă simțul tactil în al șaselea simț

TrekAce este o companie care vrea să îmbunătățească performanțele soldaților pe câmpul de luptă, dar și abilitatea ta de a orienta în timp ce faci drumeții, folosind un gadget purtabil, dar și o aplicație care se folosește de algoritmi pentru a naviga fără GPS.

Contextul este următorul - când creierul tău este bombardat cu informații vizuale și auditive, cum se întâmplă pe majoritatea câmpurilor de luptă, nu ai cum să procesezi în timp util indicațiile care ți-ar putea salva viața. Totuși, simțul tactil nu este folosit și nici nu se suprapune peste restul informațiilor primite din jur - mai exact, poți purta o conversație cu cineva și poți plesni tânțarul care tocmai te-a ciupit, fără să îți distragi atenția de la lucrurile vorbite, dar nu poți purta o conversație cu două persoane simultan, la fel cum nu poți fi atent la detalii vizuale când cineva vorbește cu tine.

Inginerii de la TrekAce au dezvoltat un gadget purtabil care se înfășoară în jurul antebrațului și care te ghidează prin vibrații. Mai mult, au dezvoltat chiar și un limbaj care, potrivit creatorilor, este foarte ușor de învățat. De exemplu, indicațiile de navigare se pot învăța în numai 7 minute, iar limbajul este ca mersul pe bicicletă - nu poate fi uitat niciodată.

Cei de la TrekAce au dezvoltat și o aplicație capabilă să te ajute să navighezi către un anumit punct de interes (cum ar fi un punct de extracție sau o cabană) fără să aibă nevoie de GPS. Aplicația funcționează pe smartphone-urile cu Android și folosește senzorii telefoanelor și un algoritm pentru a determina cu exactitate cum se mișcă un om (viteză, mărimea pasului etc.) pentru a genera hărți 3D și pentru a-l ghida. Impresionant este faptul că, pentru a calibra aplicația, utilizatorul trebuie să-i dedice numai 15 minute.

Viitor militar, dar și civil

La prezentarea la care am asistat în Tel Aviv a fost prezent și un reprezentant al Combating Terrorism Technical Support Office (CTTSO), unitate înființată de Departamentul Apărării al SUA în anii '80, după un atac care i-a luat pe americani prin surprinder. De atunci, divizia s-a extins și colaborează atât cu armata, cât și cu instituții publice precum departamentele de poliție, spitalele, detașamentele de pompieri sau cu geniștii.

CTTSO coorganizează competiția CTTSC în încercarea de a găsi tehnologii care să poată ajuta atât în domeniul militar cât și instituțiile publice cu care colaborează. Și, cu toate că este o divizie a Departamentului de Apărare al SUA, CTTSO funcționează în parteneriat cu state precum Israel, Marea Britanie, Singapore și Malaesia, având un buget anual de circa 100 de milioane de dolari.

Reprezentantul Departamentului de Apărare SUA a declarat că este în căutare de tehnologii care să poată ajuta în cât mai multe domenii și care pot oferi avantaje cât mai mari pe toate câmpurile. Produsele gata de vânzare pot fi cumpărate direct de armate, produsele în dezvoltare pot fi finanțate prin contracte de R&D sau pot fi finanțate 50/50 cu guvernul israelian. Totuși, a menționat oficialul SUA, “startup-urile nu ar trebui să se bazeze pe contractele de apărare. Dacă pot găsi o rută comercială e mult mai bine pentru toată lumea”. Asta pentru că sunt foarte rare cazurile în care o companie poate supraviețui exclusiv din asta.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: