Vrei s─â ascul╚Ťi acest interviu în variant─â de podcast atunci când e╚Öti în ma╚Öin─â sau acas─â? Aboneaz─â-te la podcastul nostru pe orice platform─â de streaming folose╚Öti.


Digitail a pornit de la o nevoie v─âzut─â de Sebastian, ca p─ârinte de animal de companie. Cabinetele veterinare nu erau digitalizate. Ba chiar totul se f─âcea pe hârtie.

În ultimii ani s-a vorbit mult despre digitalizarea medicinei, dar nimeni nu s-a gândit s─â digitalizeze bine ╚Öi zona veterinar─â. A început-o Sebastian, împreun─â cu Ruxandra Pui (CPO) ╚Öi au vrut s─â construiasc─â un adev─ârat sistem de operare pentru cabinete veterinare. Acolo doctorii pot vedea program─âri, pot face fi╚Öe de pacient, pot colabora, iar proprietarii de animale de companie pot s─â interac╚Ťioneze cu veterinarii.

Digitail a primit 11 milioane de euro de la Atomico, sum─â ce va fi folosit─â pentru extinderea produsului ╚Öi a pie╚Ťelor pe care vând produsul. O investi╚Ťie la început de 2023, într-o perioad─â complicat─â în care investitorii sunt mai precau╚Ťi. Am vrut s─â vedem mai multe detalii ╚Öi am discutat cu Sebastian cu pu╚Ťin timp înainte s─â plece pentru 6 luni în Statele Unite, de unde va coordona extinderea puternic─â pe acea pia╚Ť─â.

╚śtirea ini╚Ťial─â despre investi╚Ťie a fost publicat─â aici.

Unde e Digitail acum?

Digitail e în al patrulea an de cre╚Ötere ╚Öi au ajuns la 750 de clinici în toat─â lumea. Au pornit de la dorin╚Ťa de a ajuta medicii veterinari s─â aib─â mai mult timp pentru a avea grij─â de anim─âlu╚Ťe ╚Öi s─â nu fie bloca╚Ťi de birocra╚Ťie.

”Suntem în 16 ╚Ť─âri ╚Öi avem 750 de clinici care folosesc în fiecare zi Digitail ╚Öi se bazeaz─â 100% pe noi. Avem sistem de management pentru clinic─â, o aplica╚Ťie prin care proprietarii de animale pot s─â ia leg─âtura cu doctorul ╚Öi s─â aib─â practic telemedicin─â veterinar─â, iar al treilea produs dezvoltat acum se bazeaz─â pe agregarea de date din ecosistem pentru veterinarii care vor s─â colaboreze”, spune Sebastian Gabor.

Au pornit pe o pia╚Ť─â unde se folose╚Öte de multe ori doar pixul ╚Öi hârtia ca sistem de management. Cu ajutorul Digitail, cabinetele ╚Öi spitalele veterinare pot face fi╚Öe de pacient în format digital, pot duce toat─â zona de compliance online, recomand─âri online, re╚Ťete, dar ╚Öi program─âri online. Cu ajutorul Digitail, arat─â datele, clinicile primesc cu 60% mai pu╚Ťine telefoane, ceea ce duce la productivitate mai mare. De asemenea, softul permite ╚Öi un sistem de management intern ╚Öi de inventar al clinicii, pentru a urm─âri produsele de pe stoc, datele de expirare ╚Öi nevoia de achizi╚Ťie.

Început în România ╚Öi acum global

Digitail a început în România, dar a crescut global rapid. ╚śi fondatorii au fost la acceleratoare în Suedia sau Coreea de Sud, dar ╚Öi clien╚Ťii au venit uneori online, prin intermediul unor directoare online cum ar fi Capterra.

De altfel, Sebastian sf─âtuie╚Öte fondatorii de software-uri s─â le înscrie în astfel de directoare, pentru c─â sunt unelte de descoperire foarte bune.

Digitail are clien╚Ťi în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Africa de Sud. În ╚Ťara african─â au ajuns la 100 de clinici în 12 luni ╚Öi au o echip─â de 5 oameni la fa╚Ťa locului. În Statele Unite au ajuns la 200 de clinici. Iar în timp startup-ul a trecut de la clinici mici la spitale veterinare ╚Öi au semnat inclusiv cu lan╚Ťuri de clinici.

Au avut ei o viziune global─â de prima oar─â? Sebastian zice c─â ar vrea s─â spun─â asta, dar a pornit de la problema proprie. Iar ulterior, vorbind cu oameni din industrie, au realizat ce efect poate avea produsul. ”Am educat pia╚Ťa ╚Öi am început s─â vorbim cu mai mul╚Ťi veterinari ╚Öi ne-am dat seama de puterea global─â a produsului nostru”, explic─â Gabor.

Rolul pie╚Ťei locale din România, unde sunt lider de pia╚Ť─â ca produse de management în clinicile veterinare, a fost de testare, a fost o pia╚Ť─â perfect─â.

”Românii sunt deschi╚Öi la nou, în╚Ťeleg lucrurile ╚Öi ne-au ajutat enorm. Am avut veterinari care au stat cu noi s─â ne explice problemele lor, au venit din Bucure╚Öti sau Cernavod─â ca s─â vorbeasc─â. Uneori st─âteam cu ei pân─â la 3 diminea╚Ťa ca s─â afl─âm problemele ╚Öi s─â vedem cum le putem rezolva. Am reu╚Öit astfel s─â construim primul produs care s─â fie acceptat de pia╚Ť─â”, spune Sebastian Gabor.

În momentul de fa╚Ť─â, Statele Unite aduce 80% din business în doar 12 luni, iar în România au ajuns s─â aib─â peste 350 de clinici care le folosesc produsul.

Cum a venit investi╚Ťia de la Atomico

Digitail nu este la prima investi╚Ťie. În 2021 au primit 2,5 milioane de euro de la byFounders, Gradient ╚Öi partech, fonduri de investi╚Ťii care au contribuit ╚Öi la aceast─â rund─â. Dar Atomico reprezint─â un pas important, iar pentru fondul acesta este prima investi╚Ťie într-un startup fondat de români.

Sebastian spune c─â au fost noroco╚Öi, mai ales c─â ”timing-ul din pia╚Ť─â e foarte dureros”.

El men╚Ťioneaz─â c─â multe lucruri în pia╚Ťa de investi╚Ťii sunt blocate, iar valoarea este la o treime fa╚Ť─â de acum un an, iar pronosticul nu este foarte încurajator. Iar investitorii se uit─â la lucruri mai sigure.

”Am început rela╚Ťia cu Atomico de acum câteva luni, îi ╚Ťineam la curent cu toate nout─â╚Ťile. Când am anun╚Ťat c─â ne preg─âtim de urm─âtoarea rund─â, au fost primii la mas─â care s─â investigheze. Am avut noroc pentru c─â am avut multe fonduri interesate, am avut la un moment dat 5 term sheets pe mas─â”, explic─â Sebastian Gabor.

Unul dintre motivele pentru care au ales Atomico a fost fondatorul acestuia, Niklas Zennstrom, cofondatorul Skype la vremea lui, un investitor cu experien╚Ť─â de antreprenor. Unul care a vrut s─â ia un avion Wizz Air pentru a veni la Ia╚Öi s─â discute cu Sebastian ╚Öi Ruxandra.

”Sunt pasiona╚Ťi ╚Öi vor s─â ajute ecosistemul s─â se dezvolte. Avem aceea╚Öi viziune de a reconstrui un ecosistem întreg de pet care ╚Öi s─â-l ducem într-o nou─â er─â. Totul se f─âcea din pix ╚Öi hârtie, iar acum noi vrem s─â fim ceea ce a fost Figma pentru Photoshop, un ecosistem de colaborare în pia╚Ť─â”, spune Sebastian.

Când ╚Öi cum face fundraising un fondator

Momentul în care un startup are nevoie de investi╚Ťie e important pentru c─â CEO-ul trebuie s─â se concentreze pe acest lucru. Sebastian spune c─â sunt câteva lec╚Ťii înv─â╚Ťatate. ”Trebuie s─â decizi foarte clar când vrei s─â faci fundraising. Faci un proces exact ca ╚Öi cum ai face sales ╚Öi e un proces definit, cu început ╚Öi dat─â de final ╚Öi deadline”, spune Sebastian.

Un aspect important pentru a începe s─â faci fundraising în mod organizat e s─â ai investitorii în acela╚Öi moment. ”E bine s─â faci totul organizat pentru a evita ca un VC s─â fie gata s─â ofere ceva înainte de alte fonduri. Nu po╚Ťi s─â-i mai pui în competi╚Ťie”. Astfel, dac─â nu respec╚Ťi acest lucru, po╚Ťi ajunge s─â prime╚Öti o investi╚Ťie prea mic─â.

Nu în ultimul rând, consider─â Sebastian, e nevoie s─â ai r─âbdare, pentru c─â de multe ori pot exista alte startup-uri mai interesante pentru fond. ”Noi am primit 80 de NU-uri îniante s─â primim primul DA la prima investi╚Ťie”, explic─â el. De asemenea, numerele conteaz─â, chiar dac─â ai nevoie de storytelling. ”╚śi nu înseamn─â doar mail. Pe WhatsApp, pe alte canale, ca s─â în╚Ťeleag─â cine e╚Öti tu ca persoan─â ╚Öi cine este echipa din spate”, explic─â Sebastian.

În momentul de fa╚Ť─â, investi╚Ťia este programat─â s─â aib─â un efect pentru 18-24, acel runway (n.r. - timpul în care o investi╚Ťie îi este suficient─â unui startup înainte de a avea nevoie de o nou─â rund─â). Un avantaj e c─â echipa de la Digitail are o mentalitate de bootstrapping ╚Öi au crescut sustenabil. ”Facem experimente, dar ne vine greu s─â consum─âm bani pe lucruri în care nu vedem valoare. A╚Ötept─âm 2 lucruri. Un focus mai mare pe rezultate ╚Öi s─â avem un mod smart de a rezolva problemele”, explic─â CEO-ul Digitail.

Cu ajutorul investi╚Ťiei, Digitail vrea s─â creasc─â pe o pia╚Ť─â care e în continu─â evolu╚Ťie. Exist─â competitori individuali în fiecare ╚Ťar─â, dar de multe ori vorbim de softuri foarte vechi. În plus, în Statele Unite exist─â trendul ca cei care le-au fost competi╚Ťii s─â fi fost achizi╚Ťiona╚Ťi de firme mari din industria farmaceutic─â, ceea ce, spune Sebastian, va duce la o încetinire a inova╚Ťiei.

Digitail are 40 de oameni în echip─â, de la oameni tehnici la veterinari ╚Öi urmeaz─â s─â mai creasc─â intens dup─â investi╚Ťie. Au o echip─â distribuit─â în mai multe ora╚Öe, dar Sebastian spune c─â e important─â mentalitatea, chiar dac─â nu e apropiere geografic─â - ”o mentalitate în care îi aju╚Ťi pe ceilal╚Ťi, dar ai ╚Öi autonomie complet─â s─â faci lucrurile”.