Un indice care ia în calcul cantitatea, calitatea și mediul de business a dat criteriile prin care se pot analiza țările alea prietenoase cu startup-urile, așa cum au fost ele prezentate în raportul StartupBlink - Global Startup Ecosystem Index Report 2022.

Cum știm că o țară e startup friendly?

Aici a intrat, pentru prima oară, și România în Top 30 de țări prietenoase cu startup-urile, urcând 8 poziții față de anul trecut, un indicator clar al valului schimbării în ceea ce înseamnă ecosistemul de business local.

Raportul a creat un indice, numit Business Score, compus din 3 direcții prin care au analizat cum stau lucrurile în diverse tăți și cât de primitoare sunt ele pentru startup-uri.

Business Score e compus din:

  • Quantity Score (nivelul de activitate în domeniu care e compus din numărul de startup-uri, spații de coworking, acceleratoare și evenimente din regiune);
  • Quality Score (indice care analizează succesul startup-urilor din ecosistem, dar și numărul de starup-uri speciale, cum ar fi unicornii produși în acea țară, exit-uri și alte forme de măsurare a succesului unui startup)
  • Business Environment (factorii care influențează țara, cum ar fi politicile naționale, legislația și infrastructura).

Business score mai analizează și: indexul de diversitate, viteza internetului, libertatea internetului, investițiile în r&d, disponibilitate servicilor tehnologice, nivelul de stăpânire a limbii engleze, numărul d euseri d einternet, indexul inovării și alte câteva aspecte.

”Ca să evaluăm nivelul de ospitalitate a țărilor față de startup-uri, am luat în considerare modul în care s-a schimbat clasamentul scorului lor de afaceri în comparație cu 2021, precum și diferența dintre rangul scorului de afaceri și diferența de rang global în 2022, așa cum se arată în GSEI 2022. Examinând aceste valori, am reușit să înțelegem mai bine climatul de afaceri din fiecare țară și a modului în care acesta a evoluat de-a lungul timpului.”

Europa domină

În 2022, țările europene domină topurile în ceea ce privește compatibilitatea cu startup-urile, primele trei din vârf fiind Suedia, Regatul Unit, Danemarca și Finlanda. Fiecare dintre aceste țări a înregistrat o ușoară creștere a punctajului lor de afaceri.

În calitate de lider al anului 2021, Statele Unite au pierdut 4 poziții și acum ocupă a cincea țară prietenoasă cu startup-urile din lume. Dintre primele 5, Danemarca și Finlanda au înregistrat cele mai recunoscute progrese, urcând cu 3 locuri. Mai mult decât atât, aceste două țări nordice au un punctaj semnificativ mai ridicat al Business Score în comparație cu clasamentul lor global, Danemarca ocupându-se cu 15 locuri mai sus și Finlanda cu 10 locuri mai sus.

Letonia și România au făcut pași impresionanți în clasamentul Business Score, Letonia sărind cu 14 locuri, iar România sărind cu 8 locuri. Acest lucru plasează ambele țări în top 30 pentru prima dată, indicând realizări în mediul de afaceri. În plus, clasamentul Business Score al acestor țări este semnificativ mai mare decât clasamentul lor global.

”Ca startup, cauți să alegi o țară care să-ți susține afacerea. Scorul de afaceri este o măsură a cât de prietenoasă este o țară cu afaceri ca a ta. Un Scor de afaceri ridicat înseamnă că vei avea acces la internet rapid, un mediu de reglementare favorabil și o infrastructură bine dezvoltată, care vă poate ajuta startup-ul să crească mai rapid și mai eficient.”