Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 27 iulie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Majoritatea echipelor erau formate din tineri studenți din București, Timișoara, Cluj, Sibiu, Iași. Oameni care au identificat o problemă specifică lor sau celor mai maturi. Startup-uri precum UPB Campus sau CityPack rezolvă cumva probleme ale tinerilor, cum să te descurci într-un campus studențesc sau cum să găsești cele mai ieftine oferte în oraș. Dar am văzut startup-uri care pun probleme foarte complexe, create de fondatori foarte tineri.

Detalii despre toate echipele poți afla în articolul nostru de la Demo Day.

Și așa cum ar zice comentatorii de la fotbal... „cine nu are bătrâni să-și cumpere”. Sau de ce ai avea nevoie de Gianluigi Buffon în echipa ta dacă dezvolți un startup.

Voi da exemplul a două echipe de la Innovation Labs Demo Day. Mutable Security e un startup din zona de securitate cibernetică și care îl are printre fondatori, pe lângă o serie de câțiva studenți, pe Alexandru „Jay” Bălan, care a fost în trecut la Bitdefender, unul dintre oamenii importanți acolo, iar astăzi Chief Information Security Officer pentru tot grupul Superbet. Omul are o experiență uriașă, e doxă de domeniul lui și știe foarte multe lucruri.

Al doilea startup pe care l-am remarcat se numește Minodora. E creat de două fondatoare din Republica Moldova și au o idee excepțională. Vor să facă haine pentru bebeluși prematuri care să aibă niște senzori prin care să se poată monitoriza starea lor, pentru ca părinții să vadă dacă aceștia se simt bine sau nu.

Prima companie, Mutable Security, e mai matură, cei doi cofondatori cu experiență și-au pus amprenta, pentru că știu domeniul foarte bine și știu și tehnologie. Minodora este încă în faza dezvoltării. Cele două fondatoare au experiență în zona de creare haine pentru bebeluși și sunt și mame. Pe scenă chiar una dintre fondatoare a menționat că firma s-a născut atunci când a avut un bebeluș prematur chiar ea. Nu știu câtă experiență au în zona de tehnologie. Iar acest lucru a făcut ca startup-ul să nu fie notat foarte bine de juriu.

Cu toate acestea, ideea de la Minodora mi se pare excepțională și unul dintre acele lucruri care poate schimba viețile multor oameni. Dar șansa de a fi monetizată ideea sau de a dezvolta tehnologia e mică în absența părții celeilalte dintr-un startup, tinerii cu știință într-ale programării și senzorilor.

Iată că ajung înapoi la nevoia spusă de mine inițial. Să ai un Gianluigi Buffon în echipă. Gigi Buffon este portar la fotbal, unul dintre cei mai mari din istorie. Joacă și astăzi, la mult peste 40 de ani. Pentru că poate, pentru că are experiență și pentru că poate fi un exemplu pentru cei mai tineri. O poveste din fotbal asemănătoare care-mi place este cea a lui Bogdan Lobonț, fost portar al naționalei României, care pentru mulți ani a fost al treilea portar la AS Roma. Și de ce l-a ținut echipa, v-ați întreba, pentru că nu avea șanse să joace? Ei bine pentru că Bogdan Lobonț, cu experiența sa, putea să-i ajute pe ceilalți jucători și era un factor de leadership în interiorul echipei, chiar dacă era rezervă.

Așa și cu startup-urile. Sunt multe echipe formate din tineri și fără îndoială că unele vor avea succes. Dar fără să vreau să discriminez pe bază de vârstă prin acest lucru, uneori ai nevoie de un Chief Boomer Officer. Un om cu experiență în domeniu sau cu experiență de viață care să-și ofere o perspectivă diferită și realistă asupra lucrurilor. Pentru că s-ar putea să descoperi insight-uri pe care altfel ar trebui să studiezi foarte, foarte mult. Câștigi insight-uri, experiență și capacitate de muncă.

În drumul spre a găsi un cofondator, un startup ar trebui să-și ia cofondatori sau consultanți care să poată să-i ajute să înțeleagă mai bine piața. Nu e totul o poveste frumoasă din Silicon Valley unde sunt 3 puști de 20 de ani care schimbă lumea. Uneori momentul de schimbare apare atunci când capacitatea de muncă și entuziasmul celor de 20 de ani se îmbină cu analiza și experiența cuiva de 50 de ani, de exemplu. Cine nu are bătrâni să-și cumpere, iar acest lucru mi-a fost demonstrat la Innovation Labs de Mutable Security și Minodora. Două startup-uri care au adus din experiența fondatorilor lor și au pus-o alături de entuziasmul unor studenți.

Așadar, aceasta este propunerea mea de astăzi ca temă de gândire. Are nevoie startup-ul tău de un Chief Boomer Officer? Are nevoie de un Gianluigi Buffon care să-ți aducă din experiența sa și un Bogdan Lobonț care deși nu pare esențial la prima vedere s-ar putea să fie acea lumină într-un tunel întunecat și foarte lung.