În plus, 93% dintre cei care au implementat sau extins soluţii de tip RPA susțin că acestea au îmbunătățit gradul de conformitate și 81% sunt de acord că a contribuit la reducerea costurilor.

Mai multe companii recunosc beneficiile RPA asupra productivității şi nu o aplică doar pentru a reduce costurile. Aceasta este o schimbare semnificativă față de rezultatele studiilor din anii anteriori, care au indicat că reducerea costurilor a fost principala prioritate în implementarea tehnologiei RPA. În acest an, numai 5% din companiile care implementează RPA urmăresc doar reducerea costurilor, comparativ cu 21% în 2017.

În ciuda sprijinului crescut, organizațiile se au dificultăți în extinderea tehnologiilor RPA conform planurilor inițiale. Doar 4% dintre acestea folosesc în prezent mai mult de 50 de roboți, o creștere marginală față 3%, în 2017, în timp ce 27% fie utilizează proiecte pilot de RPA cu mai puțin de zece roboți, fie au implementat între 10 si 50 de roboți.

Principalele obstacole în extinderea tehnologiei sunt, conform respondenților, fragmentarea proceselor, variația mare a sarcinilor offline și online implicate în procese care urmează să fie automatizate prin robotică, urmate de lipsa unei viziuni clare în domeniul RPA și a gradului de adaptare a zonei IT.