Mai multe companii din regiune au ales tehnologiile IBM Cloud pentru AI, blockchain și Internet of Things (IoT), cu scopul de a stimula inovația și de a permite extinderea la nivel global. Printre acestea se numără Blinking, furnizor de identitate digitală bazată pe blockchain, Elaphe, dezvoltator și producător de sisteme de propulsie electrică in-wheel și HeartBit, dezvoltator de dispozitive medicale pentru afecțiuni cardiace.

”Atât startup-urile cât și companiile mari aleg abordarea deschisă a IBM pentru cloud computing, care, împreună cu expertiza noastră bogată din industrie, oferă flexibilitatea și serviciile de care acestea au nevoie pe măsură ce se dezvoltă și se transformă", a declarat Michael Paier, Director General, IBM Southeast Europe.

”Alegând IBM Cloud, organizațiile sunt capabile să realizeze mult mai mult decât să micșoreze costurile. Prin utilizarea unor servicii de tip cloud precum Inteligența Artificială (AI), blockchain și Internet of Things (IoT), acestea sunt capabile să creeze noi modele inovatoare de business și să dezvolte din mers noi servicii, care să le diferențieze de concurență".

Printre startup-urile din sud-estul Europei care utilizează IBM Cloud se numără:

Blinking, Serbia

Blinking este o soluție de identitate digitală bazată pe blockchain care le oferă utilizatorilor controlul asupra datelor lor, folosind blockchain Hyperledger Fabric pe IBM Cloud. Utilizatorii își creează propria identitate digitală cu un ID Blinking și apoi se autentifică folosind o varietate de tehnici incluzând parola, recunoașterea facială și scanarea amprentelor digitale. Cu ajutorul serviciului, utilizatorii pot autoriza sau revoca accesul terților de fiecare dată când trebuie să-și verifice identitatea. Prin intermediul IBM Cloud Private, Blinking dirijează un serviciu Know Your Customer (KYC) cu cinci bănci din Serbia.

Careesma.co, Croația

Careesma a creat un asistent virtual numit Smarty care simplifică serviciile oferite studenților la Școala de Economie și Management din Zagreb. Sistemul poate răspunde rapid întrebărilor adresate de studenți în orice moment, indiferent de locul în care se află. Smarty este bazat pe IBM Watson Assistant, un serviciu din IBM Cloud care utilizează învățarea automată pentru a ajuta organizațiile să construiască soluții care să înțeleagă limbajul natural și să răspundă clienților într-un mod care simulează o conversație umană

HeartBit, Ungaria

HeartBit a colaborat cu IBM pentru a dezvolta proiectul back-end pentru EKG, dispozitivul său inovator portabil. Sistemul obține date de la dispozitivul Heartbit și le transmite printr-o aplicație mobilă către IBM Cloud, unde sunt stocate și analizate utilizând tehnologii AI de ultimă oră. Datorită informațiilor oferite de aplicația Heartbit, utilizatorii își pot optimiza programele de antrenament și își pot îmbunătăți condiția fizică în siguranță. Compania a ales serviciile IBM Cloud datorită nivelurilor ridicate de securitate ale IBM Cloud și importanței pe care compania o oferă confidențialității datelor.

Indivizo, Ungaria

Indivizo oferă soluții de recrutare bazate pe date pentru a ajuta factorii de decizie din domeniul resurselor umane să angajeze mai rapid talente de vârf. Compania a încorporat tehnologia IBM Watson AI pe IBM Cloud pentru a analiza înregistrările video ale interviurilor de angajare. Folosind analize video avansate, Indivizo poate crea profiluri de personalitate care să ofere informații suplimentare despre compatibilitatea unui candidat cu o anumită poziție.

Elaphe Propulsion Technologies, Slovenia

Elaphe a selectat IBM Cloud pentru a accesa tehnologiile Internet of Things (IoT) ale IBM, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea siguranței vehiculelor electrice și hibride autonome și conectate, de ultimă generație. Cu ajutorul cloud-ului IBM, Elaphe reușește să analizeze în timp real informații despre condițiile de rulare și performanța vehiculului, care să ajute la dezvoltarea și operarea sistemelor de propulsie in-wheel ale companiei.

IBM are venituri anual de 19 miliarde de dolari din cloud.