Și înainte de a o semna, sau de a o răspândi, poate că merită să ascultați următorul interviu, realizat cu Bogdan Botezatu, Director de Cercetare în Securitatea Informatică la Bitdefender, și să parcurgeți punctele de mai jos.

- Votul electronic, în forma propusă de respectiva petiție (vot de acasă, de la distanță), ar fi cel mai periculos lucru - procesele de verificare la autentificare care ar putea fi implementate pentru a permite votul de la distanță ar fi mult prea ușor de păcălit.

- O opțiune mai bună de vot electronic (dar tot mai vulnerabilă, față de sistemul clasic) ar fi posibilă abia după ce România ar trece la buletinele biometrice. Această formulă nu ar permite votul de la distanță, dar ar grăbi considerabil procesul de înregistrare al votanților și ar scurta considerabil timpul de așteptare pentru manifestarea opțiunilor de vot. Acest tip de vot electronic ar necesita și schimbarea la nivel de infrastructură, deoarece presupune instalarea unor echipamente specializate (similare celor din aeroporturi, dedicate pașapoartelor biometrice, dar care permit exprimarea opțiunilor).

- Pentru oricare dintre cele două opțiuni s-ar opta, în cele din urmă, trebuie să nu uităm un lucru: nu există computer care să nu poată fi spart. Iar cu cât un sistem de vot este mai dependent de mașinării, cu atât este mai vulnerabil la atacuri. Și, dacă furtul de voturi în formatul actual presupune un volum relativ mare de muncă (fizică), în cazul unui sistem de vot 100% electronic un hacker ar putea pune ”din pix” (n.red. - a se citi ”din tastatură”) direct câștigătorul - adică partidul care a plătit cel mai mult.

Așadar, cu toate că intențiile acelei petiții sunt bune, rezultatele s-ar putea să fie unele horror. Și, cu toate că avem printre cele mai bune minți din lume pe partea de cybersecurity, asta nu înseamnă că suntem imuni la tot ce înseamnă atacuri statale, inginerii sociale sau, de ce să nu o zicem pe aia dreaptă, prostie și indiferență - toate aceste aspecte putând avea consecințe catastrofale. În final, mai las un clip care explică mai detaliat cum funcționează votul electronic și de ce este unul dintre cele mai mari pericole pentru democrație.