Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.

---

Pe lângă o bună pregătire profesională, care este, mai degrabă, o condiție de bază, decât un instrument de lucru, sunt alte câteva lucruri de care are nevoie un contabil în profesia sa.

1. O aplicație bună de contabilitate care să acopere toate aspectele contabile: înregistrări de note contabile, salarizare, imobilizări, producție, evidente separate și automate pentru cheltuieli în avans, evidență TVA-ului la încasare, închideri automate de TVA, de venituri și cheltuieli, declarații și altele.

2. Documente justificative corect întocmite și furnizate la timp.

Documentele justificative sunt punctul de pornire pentru înregistrările contabile. De regulă, ele se emit de către persoane care nu au pregătire economică, de aceea este bine ca modelul utilizat și regulile de completare să fie discutate cu un specialist contabil.

Documentele justificative trebuie să fie:

  • corect întocmite;
  • predate la timp, respectând datele din contractul cu contabilul.

3. Echipamente de birou – laptop/ telefon/ conexiune bună la Internet, care să permită ca lucrul să se deruleze rapid, fără întreruperi.

4. Un mod/canal de comunicare eficient cu clienții – pentru predare-primire documente, semnături, informări privind noutățile fiscale, taxele de plată.

5. Un sistem de lucru pentru echipa ta prin care să se poată prelua responsabilități și opera pe aceeași firma.

Știm cu toții că în viața de contabil, care se derulează după un calendar fiscal riguros stabilit de ANAF, este greu să găsești timp pentru un concediu suficient.

De aceea este bine să poți împărți responsabilitățile cu un membru al echipei care să poată să susțină activitatea unui coleg care lipsește de la birou, fără a fi afectați clienții firmei.

Dacă ai simțit și tu că aceste instrumente sunt necesare ca să poți să îți desfășori activitatea cât mai bine și ușor, probabil că ai identificat de-a lungul timpului diferite probleme cu funcționarea lor. O astfel de aplicație pe care o pot utiliza gratuit firmele de contabilitate este Smart Bill Conta.

Pe lângă partea de introducere a notelor contabile cu toate registrele aferente, mai ajută să generezi toate documentele în formatul prevăzut de legislație cu elementele standard obligatorii incluse, te scutește de nevoia unui sediu fix de unde să poți opera în contabilitate, reprezintă un canal de comunicare pentru a păstra legătură cu clienții și, în același timp, permite să lucrați concomitent cu colegii pe o anumită firmă.